宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
睇到Ellie成個細路咁玩鹿, 驚覺佢都只係一個有童真既細路女, 唔應該將救世既責任落係佢身上, 而且未世又點? 個大自然咪一樣咁好, 無人類都無所謂, 最後殺晒d人, 放棄全世界, 救返自己個女, 仲要講大話呃佢, 而又睇得出個女其實係扮俾佢呃到, 因為佢都唔可以無左佢, 個結局平淡得黎好沉重
係 前一秒明明仲同緊人地大佬有傾有講 下一秒就將人地成個組織既殺晒咁制
雖然明joel個心情 但硬係覺得好矛盾 覺得自己好似做錯野咁
RDR2 主軸係Redemption
個Ending好正面喎
我覺得tlou同Horizon都值得拎goty
正正就係redemption
玩晒兩集故事連住落,連續兩代人都係咁撚樣無限復仇、救贖
Rdr2都的確舖排得正面d,rdr 1真係好灰
第二集變復仇記
大叔幫手應該都實死冇生
編劇肯定會寫死Joel, 100%
我淨係知
隻狼,你可以話佢唔值goty
但唔會有太多人踩

但ds...
我都係諗到呢兩隻巴打識野wo,不過我會加埋half life
唔會太多人踩一來因為唔係hardcore gamer跟本唔會玩
二來一踩就會俾人話因為自已唔夠勁所以先踩
隻狼出咗半年
PS4得33.6%擊敗櫻龍
應該有1X%既人係中途棄Game
唔夠認知去評論隻狼
搞錯咗, 己經出咗就快9個月
但有8.5 %嘅人白金
櫻龍個設計又係怪
大型怪居然又係靠返雷去打
起碼似嗟怨鬼嗰種變化就有趣得多
證明隻驚既遊戲性吸引到人白金
隻狼既白金都要農下技能點(其實正常跑4周目就岩岩好,不過好多人都唔係咁做)
吓...做乜鳩?我都冇講過打贏櫻龍就好勁
只係我睇漏咗原來有「劍聖葦名一心」依個杯
所以先用咗櫻龍去計 (唔可以用Ending Trophy, 因為正常路條都有3個End)

而且我亦都冇講過中途棄Game有問題
一隻遊戲令玩家中途棄Game,唔見得完全係玩家既錯
唔明你點解亂咁將你既想法套響我身上

「次次都出現係同一個地方」 - 有邊隻Game唔係咁…
「死多幾次已經係重覆行個條路線清怪」 - 邊個叫你清怪…隻狼機動性咁高,從來唔需要清怪,跑過去就得。
「打贏大佬嘅感覺唔係好爽好好玩」 - 當你掌握到隻Boss既Pattern,完全屈隻大佬機,就會覺得好爽好好玩。如果只係好彩碌過關,就唔會有咁深體會
隻狼同死亡擱淺互相界票
BIO2拎GOTY真係屌出聲
Bio2re算做今年恐怖game代表作
除左劇情相對原版差啲之外,其他野都做得唔錯

隻狼會令大量「低技術」玩家棄game,DS又比「唔識欣賞」既玩家評為垃圾,根本兩隻缺點都一模一樣,就係不能服眾

唔係話不能服唔鐘意呢類遊戲既人,而係一般既gamer都服唔曬

如果到隻game可以無爭議地攞goty,咁就唔需要fans去護航

要人護航,證明隻game唔值
玩家投票 最高係Smash同火紋
https://thegameawards.com/nominees
隻狼好易白金,玩齊d野就攞到,同bloodborne一樣咁易
起碼都要打贏二周目王...
點都唔叫易囉

而且技能成就其實都幾農

利申:四周困難clear
我兩周ko佢,不過冇還護身符拷鐘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞