宮崎英高《隻狼》 v.s 小島秀夫《死亡擱淺》 邊隻Game會拎Game of the Year?

621 回覆
914 Like 273 Dislike
兩者比較嘅話 我覺得mgs好玩好多
利申 由mgs1-5都有打爆
Ds係瑋隻節奏好慢嘅遊戲
但玩起上嚟冇乜壓力 可以好舒服咁玩
慢行送貨又得 探索下啲未去過嘅地方 起下建築物又得
再唔係入去飛下車都冇問題

呢種慢節奏係爆機後更有樂趣
隻狼型撚硬。

用劇情比,sor 都係隻狼贏

人哋宮崎英高風格不嬲係喺遊戲入面放線索,等玩家自行拼出故事,就咁0n99行哂主線係唔會知全部咩事

但當拼哂成個故事之後,仲精彩過ds
如果係將啲野寫哂係周街等玩家發掘就係好劇情
咁去玩fallout76啦你
其實dead stranding都有咁做
但哩樣野有咩咁精彩? 好多game都係咁輔助式補完
呢招B記都玩左咁多年又唔見有咁多人吹奏
點同,人地配合埋場景+道具講故仔,ds 就咁send 封email比你
佢地淨係玩過soul game以為呢樣野好特別
唔係話好特別,做得比其他驚好姐
咁又真係好特別架
B記都係用黎講一個封閉場景既小故事多
成條主線都咁玩都真係少見
不過玩得DS個D都係極具分析力既魂學家黎
一定唔係睇YOUTUBE同人地分析D文先明既
此ds不同彼ds
但舊如biohazard , fallout都有咁做,用來補完冇問題。始終遊戲過程點都講唔曬所有既世界觀、線索,用文檔式放係入面係最簡單既做法,只係個比重特別多同大,哩樣又係唔係真係優點先?
岩岩玩完 Death stranding, 玩法唔掂都預左,諗住劇情會好,點知亂撚到七彩,人物刻畫又唔夠,好多位都好格硬,唉,好失望

但世界觀係出息既,其實好多野可以去探究,好似有個email 話 d BT 用"手掌"係人界出現係為左想connect 生人,呢個位可以講多d, 而家睇落係成個故事都好無深度
隻狼嘅結局太唏噓
特別係猩猩臨死多謝隻狼
隻狼成為另一位雕佛師傅個結局
隻狼真係太正
初初出嗰時人人爭住直播
熱門到不得了
見到白猿phase 2 嚇到噴屎
DS就
死忠會同你講句 ds個故事仲正過tlou
然之後任何理由都唔會比 總之佢話正過就正過喇
可惜個時我個人被人劇透晒
youtube自動彈晒d 最終boss邊個 白猿掉頭

同上年既rdr2 比差太遠,劇情仲正過tlos
個人覺得Dark Souls另外高明既, 係用遊戲系統去講故事
點解不死人會不死?
點解坐火會令到D怪重生?
點解可召喚/入侵其他世界既玩家?
依D全部都可以用世界觀解釋,唔只係為咗遊戲順利進行既玩法
當然依樣野Death Stranding都有啦
回歸者、時間雨、BT、虛爆,都係同遊戲系統緊扣住
但事實係好多其他遊戲冇做到遊戲系統同故事既連結

另外,Dark Souls 1 係可以發掘故事
正常人一週目又點會知先打四王,可以知道傳火既真相呢?
Dark Souls既講故事方法,係「世界係殘酷架,冇人會主動同你講故事,你想知就要自己掘。」
Death Stranding同好多其他遊戲講故事方法,係「每個角色都好慷慨咁講佢地自己既故事,文件電郵放晒響度,你自己睇啦。」
Metacritic狂刪低分評語,分數直升7.4
小島又贏
d死忠真係痴線
邊可以話劇情好過tlou架
我又未覺得rdr2故事好過tlou
其實都只係惡人回到是岸既故事, 描寫得係幾好,
但你話新鮮同鋪排都唔係話太突出, 中間去個島又有拖戲
tlou係真係太多野寫得好好, 由死左個女封閉情感, 推開Ellie,
到打開心房, 認佢做女, 最後救個女首尾呼應
寫Joel既自私, 令個結局驚喜得黎又合理,
寫Ellie有非一般細路既生存力, 又係某d位刻劃佢既童真
黑人兩兄弟又反襯到主角, 好多場面都調度得好好
仲有太多寫得好既未講
含Death stranding 劇透
小島同小島fanboy都係咁
小島就話你地美國佬剩係識玩fps
但係一堆極優秀既遊戲係美國未又係一樣咁受歡迎
小島fanboy就我話正過就正過 理得你點睇
我唔洗理由既 總之我大ds係正過喇 你唔好理點解
Metacritic狂刪低分評語,分數直升7.4
小島又贏
小島同小島fanboy都係咁
小島就話你地美國佬剩係識玩fps
但係一堆極優秀唔係fps既遊戲係美國未又係一樣咁受歡迎
小島fanboy就我話正過就正過 理得你點睇
我唔洗理由既 總之我大ds係正過喇 你唔好理點解
Tlou 唔知點解ending其實都叫唔洗死,半個bbq,冇rdr 1,2咁撚bad end
但硬係感覺更加唏噓
傻鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞