真男人一定噴香水+香水點評 (4)

1001 回覆
7 Like 53 Dislike
前排買香水送咗支sample 係serge lutens既la couche du diable
同正骨水朕味一樣
好難想像有人會鐘意
估唔到都唔少人玩niche
會唔會開個niche perfume討論區專講niche等大家容易啲傾好啲?
之前聞過patchouli 24覺得有d似喇叭正露丸
SL last得耐唔耐?
Christian Dior邊隻會last 得耐d
用開lucky覺得唔係好last
有冇人都鐘意買sample 會去邊買?
利申唔去sasa
我有枝grand bal
好香(頭十秒)

之後消失了
其實好失望⋯⋯⋯
我有gris dior sample size (都好似有成12ml)
last得耐但係隻味太甜
last得耐唔耐
6個鐘左右
諗緊買parade 100定200ml
200ml 除非你一年四季日日噴
噴耐左會厭 或者有幾支輪住用
都會變左用唔完哂左
lucky本身我去試 行左商場一個圈就冇左味了 所以最後連tester都冇拎喱隻味

我自己用緊la colle noire, 一年四季咩場合都用到
main note係玫瑰 中尾段有啲spicy+musky 比較清香 算係同pen仔狐狸頭嘅dupe. 喱枝我last到八個鐘倒 (番工至放工)

另外balade sauvage, main note係fig 一開頭fig味好出 不過佢base note加左樹脂同amberwood所以用到中段成個味會沉實番 我個人鐘意喱枝多過diptyque同樣係fig為主嗰枝 因為dior喱個fig味冇diptyque嗰隻咁奶味重 雖然奶味重算係fig base嘅特點
睇個list好似好airy以為冇咁持久 但其實我用落都last到八個鐘
sorry呢排online class太多
無乜時間覆

暫時試左幾隻
Tom Ford white Suede
清清地既花香 好啱女仔用 比人感覺係著得幾隆重 職業女性feel十分鐘後 中味(唔知係唔係咁叫)
隻味幾脫俗 我秋冬會考慮噴

Oud Wood 木味幾重 我覺得我呢個年齡層唔太啱 我老豆可能啱少少

Mandarino
我覺得幾香 但感覺好女仔香水feel 夏日噴少少可能ok 如果秋冬噴感覺有少少gay (無惡意)更正 過左十分鐘之後我再聞覺得幾好 比前味manly左少少

Fucking fabulous
係最期待嘅一枝tf 見佢賣得最貴 評價都好好 噴落覺得隻味好特別 我覺得有少少偏甜?
評價應該會好兩極鍾意嘅人好鍾意唔鍾意嘅人好唔鍾意我屬於唔鍾意個批 (但我女朋友話好好聞

Christian dior Homme
好熟悉嘅味 原來係呀媽一直噴開
所以算係由細聞到大 評價係我覺得呢隻香水幾中性 比人感覺幾乾淨同埋事業有成

mfk
幾清新 條女話第二好聞
不過印象中散得好似幾快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞