真男人一定噴香水+香水點評 (4)

1001 回覆
7 Like 53 Dislike
唔知點解我基因上拒絕呢枝明明好多好評,但我實在唔想噴,聞唔慣
巴打開緊orange? 咁我係咪應該買 Vétiver Fatal算
dior homme cologne 唔會話得幾粒鐘咩?
thx !
想問Narciso 支for him bleu noir啱唔啱春夏天出街用?
公廁33 之後想入枝Another 13
我兩支都有
orange sanguine 係好香但係留香短到嚇死人 唔介意成日要補就ok

我自己就唔太鍾意香根草
所以vetiver fatal 我唔會揀
不過你鍾意就得
咁大地陣味係獨特既
我自己反而覺得ok

普通日常用唔錯
仲加煩惱緊
一直都搵緊一支 香甜而不留 又可以返工又可以方便聞味認人 但又長久既
樓上都有推介 但又要去搵 行到腳斷
你鍾意咪得囉
唔使理我

一係去上環果兩間專賣niche perfume 既鋪頭試下
唔使周圍搵
姐係邊間? 一間店有齊大部分牌子?
個頭返工
香港主力賣niche perfume嘅有兩間
Parfumerie Tresor喺上環差館上街
Scented Niche喺中環歌賦街
兩間嘅牌子取態有少少唔同
睇下你想要咩類型嘅嘢
另外其實kapok都有啲niche perfume可以試
甚至乎Lane Crawford同Joyce都有

如果你係新手
去試niche perfume最好諗定一個budget先
因為呢啲小眾香水個價位可以好闊
29 here 13我都想入
想買Baie19,有無巴打用緊?

呢支一試返唔到轉頭

另外日常必備 Bleu de Chanel edp
Gentlemen Only Givenchy Intense edt都正

有冇人試過CELINE嘅HAUTE PARFUMERIE系列?
想知啱唔啱男人
Tiffany for him vs Chanel bleu
大家點揀?好似冇分別咁
試左成個collection 諗緊Parade or Saint-Germain Des-Pres. 後者有d雲呢拿味 會甜小小
TIFFANY for him
我諗緊買枝22 ..
edt版好快散味
perfum 版算long lasting, 適宜3x歲以上秋冬裇衫男
如果想試Creed香港有冇 真心想試下係咪咁神
同問,blind buy咗green Irish tweed,想聞埋aventus, silver mountain water, Viking 同millesime imperial
早一兩年喺連卡佛係有Creed可以試
但而家好似冇咗
連卡佛個網都話得上海先有
但海港城就仲寫喺連卡佛入面有
去開嗰邊嘅話可以去睇下嘅
再唔係就上網買sample

不過個人覺得Creed比人神化得太緊要
的確佢好多枝都做到個好light好airy嘅感覺
好易著同埋喺香港唔易撞香
用嘅料都好好
但講complexity就唔係好得
而且呢幾年佢成日有batch difference問題搞到個個追vintage
加上而家賣埋盤
除非你真係好鍾意佢嘅嘢
唔係嘅話以佢嘅價錢絕對有其他更好嘅niche選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞