真男人一定噴香水+香水點評 (4)

1001 回覆
7 Like 53 Dislike
係咪喺實體舖買?點樣聯絡
係啊上年係奧海城買
Tg : lunajava
Found youuuuu
。。。。。。。
屌 係喎。。。。。。。。
唔緊要啦Infusion d’iris好聞嘅
如果係舊版就仲正
好輕嘅鳶尾加啲焚香喺底
唔會太過強勢
好多場合都用得著

另外之前見你問L’eau d’Issey
佢係水生調嚟
好多人話佢蜜瓜好重但我覺得比較似西瓜
同埋用咗唔少比較冷洌清透質感嘅花例如蓮花同百合
當時推出嘅時候係好iconic嘅
因為佢同八十年代追求濃重華麗唔同
係走清新嘅minimal路線
不過佢嘅人工感都幾重下
唔少人聞到會頭痛
最好都係買decant試下先
痴線呢到個個巴打都係高手黎
學到野 L’eau d’Issey 見到Amazon做緊promotion 好似21usd 買左枝黎試下
依家想親身出去聞下都唔得
間間野都唔開
俾d信心,blind buy驚閪岩就去馬
我枝枝都係blind buy
啱啱收到四枝Hermes 同枝Versace
比較鍾意香精同原版果兩枝
其他兩枝個人感覺唔特登鍾意(純個人意見 非專業)
同時Blind buy 2隻Dior 中伏
homme intense唔係幾鍾意 仲買咗150ml
公廁腸仔就好正
想問你買呢5枝個個網價錢係usd?咁貴?
Versace個枝超fresh正爆
你買個個係新版?
Dior homme intense舊版我大力推薦架喎,另一個巴打買左都好鍾意
係呀USD黎
Sephora網上訂
同香港比係唔係貴好多?

記得未黎美國之前喺香港果陣土左一間唔記得係莎莎定卓越d frd買左枝ck one
唔知點解可以平到 200蚊左右
但噴左幾下發現d味同真正嘅ck one好唔同
從此就唔再去係莎莎呢d買
btw Versace真心正 巴打可唔可以向你請教下
正常出街噴會唔會散得好快?
2019年係新舊定舊 有隻唔知係麝香定iris嘅甜味
貴到痴線喎咁
我係fragrancex買,都係美國網購到香港
Hermes原版600蚊左右,Versace man直頭300幾都係100ml
Ck one不嬲廁所噴霧級別200蚊左右買到200ml
會,Versace man , pour homme都係清新散得快,簡單春夏天出一陣街岩用
Dylan blue , eros就lasting得耐d
2019應該係舊,睇個樽分到,2020新版個樽轉左樣
係有iris甜味啊,我覺得好正喎
如果巴打你有興趣入niche perfume坑嘅我推薦你去surrender to chance同埋the perfumed court呢兩個decant site
就咁睇個價係貴啲嘅但成日都會有折
仲有唔同主題、品牌、年代甚至調香師合集
新手用佢嚟試唔同嘢好適合
無知一問點解可以平成咁
頭先就以Versace 1oz為例
Sephora 賣55+tax
Fragrancex賣24.4 +tax
係平一半有多 會唔會有蠱惑🤔🤔?
好高深嘅學問
等我去研究下先
其實依家都應該會keep三四枝香水
應唔應該再繼續買其他decant?
聽講香水可能保存三幾年就會變變地味
巴打你地同時會擁有好多枝?
Sephora賣正價最多有時有折
Fragrancex呢啲係賣grey market嘅貨
有時仲有tester賣
好多時係啲公司因為唔同原因流出嚟
兩者貨源未必一樣
但基本上唔使太擔心
雖然fragrancenet係試過入咗假貨賣出去
但冇記錯最後係有refund返比人

順帶一提你喺美國嘅話去Fragrancenet買仲平啲
佢有個37%off嘅code
fragrancex 冇伏
香水市場係咁,專門店同discounter價差好大
係你個網太貴香港買都冇咁貴,仲貴過專櫃,你搵多幾個網格下價
同埋fragrancex算係全球最大型香水網購之一,唔洗驚假野
你可以買下唔同decant或者sample嚟確定下自己鍾意咩類型嘅香水
甚至係了解下唔同嘅accord同notes
如果你鍾意嘅香水太貴
又或者你唔想買太大枝香水
可以考慮買啲大枝嘅decant嚟用
例如啲人會因為batch問題而買幾枝creed aventus

香水保存得好嘅就話其實擺好多年都冇乜問題
你上ebay都會見到幾十年前嘅Guerlain Chanel呢啲賣得好貴
記得唔好比佢受熱同受光
當然啦擺到耐嘅話枝香水嘅前調會比較容易揮發咗
點都會有少少影響枝香水嘅完整程度

我個人因為興趣就係香水
所以有250枝左右
Sor試過入假貨嘅係fragrancex
250巴打好有米,洗左幾多錢
我有34枝都用左皮幾2皮冇錢再買住
d貨真定假
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞