真男人一定噴香水+香水點評 (4)

1001 回覆
7 Like 53 Dislike
呢位Bayonetta巴打 絕幾係高手黎
上面已經解答左我好多問題
你推介呢幾個我都要寫低 睇下遲d幾時去聞下
都係大家交流下
你啲decant試成點呀?
Thx !今日本身諗住去睇,不過去到海港城facesss同lc都多返好多人就廢事行。
最後行咗陣atelier cologne,覺得Cedrat enivrant同vetiver fatal幾正,巴打有無覺得重有邊隻atelier值得試下?
咁士多啤梨網啲品質如何
好老實
我覺得佢啲嘢以性價比嚟講比較中規中矩
但如果你鍾意柑橘調嘅我會推Pomelo Paradis
係枝做得幾逼真嘅grapefruit
另外想若隱若現輕盈感嘅話我會推Oolang Infini
套句朋友講嘅說話
呢枝係啲飽讀詩書嘅人會噴嘅香水
買過幾次都冇咩大問題
但佢嘅價格就未至於最平
如果你有朋友同你夾運費嘅話或者一次過買幾枝嘅話
去fragrancex買仲平
連卡佛都係藍 盡量唔好幫襯佢地
Bvlgari嘅茶系列都清清哋唔錯
尖沙咀黃店有大吉嶺3款同白茶 可以上去試下聞
連卡佛同莎莎一樣都係去試香嘅地方嚟
買就當然唔喺嗰度買啦
係藍店之餘唔少香水仲Mark up晒
我就係老點Sweetie買decant嗰條撚樣

decantboutique.com 買滿us$25免當地運費。我會搵Sun market (黃店香水代運)轉運香港。最近買廿幾枝decant送埋香水架都未夠2磅,圍埋每枝運費港幣2個幾

我自己好堅持試decant。咁至試到香水和自己嘅body chemistry, siliage, longevity, projection & 前中後調變化

去舖頭好多時只試到前調係試紙上嘅味道。上面嗰啲話大地好"嗆"分分鐘係呢類人,因為咁欣賞唔到大地嘅沉穩就太可惜了
清識玩
咁佢運費真係幾平喎
不過可惜佢niche嘅selection比較少
佢常見熱門嘅niche都有,呢個網適合新手入門

對於巴打呢啲大師級人馬,一定滿足唔到
有幾支mfk想試都冇...不過巴打無介紹錯,真心熱門牌子都有

係蠢咗無用代運開心等待出貨中
有無巴打用過墨戀,係咪真係傳說中咁好? 夏天岩唔岩用?
想買但無得試驚伏
mfk佢擺咗十幾款您都唔啱,似乎巴打又係一位大師級人馬

香水代運我淨係知sun market,唔知有冇人知其他選擇?
呢隻嘢俾強國人煲得好勁

decantboutique.com 有decant試

夏天我覺得墨戀sport version較適合啲,不過都唔係一般人覺得好聞嘅味道
新入坑

可能係tastes 比較奇怪
強國人真係吹捧得佢好勁
搞到我好想賣咗佢
encre noir正個位係佢做到嗰種vetiver嘅潮濕泥土感
冇咩designer brand夠膽咁做
個人係幾鍾意
但新手完全唔推介
因為唔似你想像中嘅香水味
呢類香水for自己屋企入面自娛多啲
又係一個blind buy 的故事...
支野本身唔貴算啦我都買左好少噴,見個樽幾靚就咁擺都幾好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞