真男人一定噴香水+香水點評 (4)

1001 回覆
7 Like 53 Dislike
係咪Rose of no man’s land?
係枝玫瑰主調嘅香水嚟
開首有胡椒帶少許刺激令到個玫瑰唔係好真實
有種講起係玫瑰先會覺得佢似玫瑰嘅感覺
過一陣會有少少莓果類嘅酸混入
玫瑰會變得好明亮但唔loud好subtle
慢慢就會有木質混入
呢個木我覺得有少許沉香木嗰種乾澀
令到個玫瑰變到好似自然乾嘅玫瑰花瓣
但仍然維持到輕盈
整體嚟講好簡單易著
個人覺得同樣價錢有太多比佢更好嘅選擇
呢枝就會比較適合想要玫瑰為主嘅香水
又唔想要好濃重玫瑰或者好複雜味道嘅人
好詳盡thx bro
想要玫瑰味有冇其他選擇
睇過p記the duke,盧丹氏大字檀香 好似其他味重d
Le Labo Rose 31 太貴
成日都怕平日出街噴香水會太隆重
始終香港香水文化弱
我都想試多啲口味呀(如果有錢嘅話
另外,其實我唔係好清楚aromatic、fougere、balsamic 係點希望bay清可以賜教下
巴打好強.. 請問係點樣學返黎
巴打點睇Jubilation同memoir?

行過尖沙咀lane crawford唔覺眼,唔知仲有咩地方有得試?
唔知上面有冇人講過 但Dior隻Sauvage 好正 冇種好佬嘅味又唔會太女仔
呢隻前幾個posts都講咗好耐,變咗公廁

靚到好想買
有冇巴打識?
有冇巴打知道邊間日本代運可以寄香水?
decant 到左luuu
咁快手?幾日就到

次mfk得唔得?係咪好快散?
想像唔到男人用Blanche
玫瑰好多變化
我假定你唔係要嗰啲好強勢或者好甜好糖水嘅玫瑰先啦
咁嘅話我推Stella McCartney同名
我覺得商業香之中佢嗰種涼感係數一數二
唔係好似新鮮玫瑰
而係似玫瑰花水咁樣輕盈
去到後面個玫瑰會settle down
加埋琥珀令到佢會變暖同厚身少少
有種懷舊感但唔係阿婆嗰種懷舊
而係現代重新演繹嘅版本
整體好簡潔俐落
冇記錯莎莎有得試

Penhaligon’s 有枝Elisabethan Rose都可以一試
但呢枝我印象唔深
剩係記得佢有啲香辛料同有種油潤感
再搭啲木調令到玫瑰唔會太甜
不過嗰種英式優雅可能比較feminine

順帶一提Le Labo去Selfridges買平好多
你有selfridges plus嘅話運費又慳一截
香港香水文化真係好差下
不過香港地少人多
夏天又焗又熱然後聞到好濃重花香嘅話都係難頂嘅
出街嘅話我會噴得輕手啲
返工嗰時自己聞到心情好就算

想試多啲香水嘅話我嘅建議係一係買decant
一係識幾個對香水有興趣嘅朋友
大家交換香水玩

唔好講到賜教咁勁都係大家分享下
我自己會咁分嘅
Aromatic通常用嚟形容香水有fresh啲嘅notes
通常會有薰衣草呀迷迭香呢類草青感嘅嘢
有時都會加埋citrus
營造一種清新活力嘅感覺
而fougere比較算係一種香水嘅style
會有嗰種草感但就偏向草本herb嗰類
亦會有少許泥土感
唔少人會用男士理髮店嘅味道嚟形容fougere

但好老實我自己一般fougere
好多時fougere類嘅香我都唔係好分到

Balsamic就係形容香水有種樹脂嘅感覺
會有種好滑順嘅甜同溫暖感
小心唔好搞錯佢同意大利黑醋
Balsamic係嚟自balsam即係樹嘅香脂
記得之前某個本地品牌香水將balsamic譯做黑醋調
笑到仆街
好似都等左接近一個星期了
hmm我唔太敢肯定答你
因為我都係喺屋企試下噴
唔清楚散得快唔快
兩個星期無出過街
其實我個範圍都好狹窄㗎咋
有好多香水我都唔熟仲有排學
香水好博大精深所以真係要浸嘅
我最主要就睇書、blog同埋youtube review
書可以學到歷史、經典香水同埋香水用字
Blog同youtube review就主力睇review
不過reviewer質素好參差
要揀啲知識多啲同埋同你喜好類似嘅channel睇

我自己會避免睇啲咩top 10 sexy fragrance呀best xx Fragrance ever或者5 must have perfume嗰類片
呢啲片通常已經有既定形象然後逼你接受佢嘅觀點
同埋通常言之無物
只識講「呢枝好sexy呀!呢枝簡直係成功人士嘅味道!你噴呢枝就會好多女埋身!你噴呢枝啲仔排到隔離街!」呢啲垃圾
對你認識枝香水完全無作用
另外都會避免睇為實穿度持久度藝術性等等評分嘅片
因為個分係跟個reviewer自己感想比
唔客觀之餘亦冇咩參考價值
近年亦都多咗啲台灣reviewer
不過台灣嗰啲平均質素就更差所以睇嘅時候要更加小心

不過最緊要係聞得夠多香水
基本上咩香都聞下豐富自己個database
所以除咗自己出去聞之外
有班香水朋友
大家約出嚟交換香水心得同資訊好重要
我好多香水都係喺朋友度認識
有時甚至可以大家買賣下二手香慳下錢

當然而家就最好唔好出街啦
中咗武肺分分鐘冇咗嗅覺
買再多香水都冇得玩
咁嘅情況下可以上網買decant返嚟試
好處係因為decant通常都比你用到幾次
你可以試真啲隻香水
前面可以搵到有咩decant site
同Memo老闆一樣
對佢只有一句評論
就係個package好靚
其他冇咩好講
Memoir Woman上面寫過
Memoir Man個薄荷感同草本感會重啲
整體質感相對Memoir Woman較輕較薄
微苦但唔澀
但佢絕對唔係輕飄飄小清新類型
係將啲材料壓縮晒再一次過釋放出嚟咁
木質同乳香皮革襯底令到枝香更有層次
成個Amouage裡面呢兩枝係我嘅偏好

Jubilation Man我覺得係現代中東有錢人嘅代名詞嚟
氣勢磅礴豪華但唔係暴發戶咁
大量貴氣嘅材料擺落去
乳香沒藥好似唔使錢咁落
仲有個好似蜂蜜嘅粉感令佢有啲黏稠
整體係smoky得嚟好繁複

如果話Jubilation Man係中東有錢人
咁Jubilation Woman就係個有錢佬嘅家姐甚至老母
著晒好多名牌喺身但又冇cheap嘅感覺
好華麗複雜同強勢
佢同Jubilation Man一樣都用咗唔少焚香同沒藥
但唔同嘅係佢落咗大量玫瑰同依蘭依蘭
再用琥珀加木調做底襯埋由頭到尾都喺度嘅焚香
唔似中東香水反而有經典法式香水嘅vibe
不過香港人接受度偏低
應該會比人話佢係老女人啲好濃嘅香水

Lane Crawford落咗架好耐嗱
然後由2018年開始已經傳緊會開專門店
但到而家都未見
所以香港而家應該冇得試
據我所知就冇
日本好似唔寄得香水出境
只可以本人去然後親身拎返嚟
同英國一樣
代運一星期美國嚟都算唔錯啦,尤其呢個moment
巴打真係好有研究

我都驚中東taste所以都會試咗decant 先,心思思想試埋reflection同beach hut man

巴打仲有冇推介必試嘅
黎緊AESOP會出一隻新香水 好似好吸引 有冇巴絲打試過
買左le labo先見到你個comment
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞