真男人一定噴香水+香水點評 (4)

1001 回覆
7 Like 53 Dislike
Exactly 尼排嘅jeremy
有無師兄知邊度有得試Thierry Mugler?對Pure Havane有d興趣
呢排?
佢一直都係咁
其實佢根本唔識嘢
除咗講amazing great sexy super girls like it a lot同撻啲調香師嘅名出嚟之外佢仲識啲咩
我知好多人睇佢但真心想講唔好再睇垃圾
咁講真有乳香沒藥焚香番紅花呢類嘢
好多人會覺得好中東未必接受到
但niche perfume玩玩下你接受程度就會提高

如果你呢類notes都覺得可以一試嘅
我會推埋Epic兩枝
Oriental 加spicy incense做得好出色
Lyric兩枝就係紅玫瑰嘅兩面咁一邊深沉一邊明亮
Beach hut兩枝我覺得woman嗰枝仲masculine過man嗰枝
Beach hut man係清涼minty帶少少苦嘅海邊渡假風
但beach hut woman係marine driftwood再加無機質礦物感
似係與世隔絕嘅無人海灘
Reflection兩枝我都覺得係佢算係好mass appealing
唔係好顯示到amouage嘅視野
但係好好著又同一般designer有區別
仲可以試佢個library collection
真心覺得佢請Christopher Chong做creative director係品牌起死回生嘅關鍵

巴打仲有冇玩開咩niche呀?
尖沙咀Lane Crawford好似有
但太耐冇去唔肯定
唔該哂巴打先
我真係好新手夏天黎講都係想 fresh d 唔太甜
有冇咩香調好介紹
Budget就1千樓下會好D
前幾日訂枝coolwater到左
幾鍾意
好清新 好似沖完涼嘅味
(有錯麻煩巴打指正 我都係早排先搵到黎呢個post
入黎跟上面d高手巴打學野)
coolwatch見咁平有諗過買 last得耐唔耐? 同埋適合咩年輕?
因為我依家唔係身處香港
所以我完全唔敢出街
last得耐唔耐就可能要靠其他巴打解答sorry..

巴打係唔係想問適合咩年齡?
我覺得18/9-3x都可以
利:2頭
唔該哂巴打先
祝你身體健康
唔洗客氣
大家咁話 祝身體健康
另外如果巴打搵緊隻比較清新/夏天用嘅香水
唔好怪我多口推介一隻(雖然好似幾多人用)
就係Versace eau Fraiche 唔知有無串錯
感覺都唔錯 個人認為會last得耐過coolwater
呢支用緊 但我冬天嗰時買 同埋我個鼻唔靈敏 噴完過一陣都唔知仲有冇味
我同你年紀差唔多 買香水最驚個味老 同埋last唔耐
我再之前用過tous man sport 呢隻我日頭噴 夜晚都仲有人聞到 我覺得隻味好清新 但有啲女同事話呢隻味好臭
Dior Homme 有無得諗?
(btw有時啱女仔口味好過啱男仔口味)
我香水新手 未聞過呢隻
(我懂的)
我都係新手
不過上面有位熱心巴打推介左一樣野叫decant
就係可能買3/5ml自己有興趣嘅香水
試啱先買枝大
巴打你都可以考慮下
(前排買左十枝慢慢聞)
平既清新香水我都有枝推介下,可能大家都識,就係nautica voyage
我會比較傾向落sasa試香 之後啱先上士多啤梨網或尖沙咀間黃店買 如果想試嗰啲sasa冇都可以試下咁做
不過如果買3/5ml有邊個網買係香港免運費 士多啤梨網好似冇咁細容量
除咗上面巴打介紹嗰啲之外
我再推下面呢啲
1. Hermes花園系列
成個花園系列都係走清新爽脆嘅路線
個人推介un jardin en mediterranee同un jardin sui le nil
前者走青綠路線
絲柏同無花果葉嘅微苦清爽
再搭稍酸嘅檸檬同青檸
係柑橘木質調
後者就係帶西柚同芒果香嘅水生花香調
個蓮花唔會甜膩反而係清幽

另外推多枝Hermes嘅Eau de Citron Noir
檸檬茶加上煙燻
苦澀又唔會濃重

2. Chanel - No. 19 EDT
青綠調一個好好嘅示範
冇乜草腥感但帶少許花葉嘅綠感
中後調係好滑順嘅輕身粉質加稍帶溫度嘅皮革同花香

3. Serge Lutens - L’eau Froide
同普通嘅海洋調唔同
佢係充滿住冰涼感嘅海洋
帶少少薑嘅辣同青
不過提一提Serge Lutens係資生堂旗下
去舖頭度試完就上網買嗱
都係 香港d鋪仲有開 可以落去聞下
btw有個好無知嘅問題 sasa 卓越 其實係賣緊真野不過水貨?定?
Decant site好多都係外國
運香港就比較難免運
寫低佢先 下次有機會要聞下
thx巴打
水貨嚟
你當同strawberrynet嗰啲差唔多啦
不過佢地有少少唔好嘅係佢地嘅貨好多時擺晒喺櫃入面好多燈照住
雖然有盒但我個人就覺得或多或少會影響到枝香水
另外莎莎藍店嚟
去試完上網買啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞