真男人一定噴香水+香水點評 (4)

1001 回覆
7 Like 53 Dislike
可以試下佢新個枝Soleil Neige
本身有枝Chanel Allure Homme Edition Blanche EDP,手痕買埋chanel allure homme sport eau extreme
但發現兩枝其實隻味有D似,所以想放,噴左幾下ONLY
枝SPORT係TESTER黎,有興趣可以TG我
https://t.me/KamadoNezuko
呢排成日係街聞到陣少少似人工哈密瓜/蜜瓜味既香水
有無人知邊隻
原諒小弟唔係好識香水既用料同調
點睇最近jo malone 果幾支薰衣草?
好鍾意聞呢個...
利:絲
有冇人知香港有冇地方有zoologist 嘅香水試
有無人知MMM “under the lemon tree” last到幾耐
早排去鋪頭試大概半日都無就無味
不過係唔錯好舒服
Thx咁夏天用應該好快散
Performance 好差,入lift已經散得7788
睇佢個官網見唔到香港有代理
唯有上網買sample
呢個真心想試
據聞好奇特
之前blindbuy 咗支dragonfly
係幾好聞 但係唔覺得好特別
算係office friendly
但係支香水入面好多塵
見到d 塵喺樽入面飄飄下
想奇特嘅應該試下T-rex、Hyrax、Bat或者Squid之類
Dragonfly我覺得好水感輕盈
個米香好有趣
的確係好易著嘅

至於好多塵嘅話可唔可以叫間舖換?
可能係污染咗呀
我嗰幾枝都冇咁嘅問題

成年前買落 啱啱拎出黎睇先發現
似係入樽果陣污染咗
真係好sad
見到好似好特別好想試
我知台灣有不過宜家冇得去
咁仲有冇啲好特別嘅brand 介紹
雖然最近先買咗Mendittorosa 嘅香水
日本都有嘅
雖然而家都係唔會去住

覺得佢啲嘢好兩極下
有好易著嘅例如chameleon dragonfly macaque
但難著嗰啲真心唔知幾時有機會著出街
如果冇玩開niche嘅話期望調低少少可能好啲
Mendittorosa係咪去咗scented niche呢
如果係香港有得賣嘅brand嘅話
嚟緊scented niche會上papillon perfumery
另外傳聞Parfumerie Tressor會上nishane
呢兩個都係好唔錯嘅niche brand
Papillon會有挑戰性啲
個人喜好偏向balsamic leathery 同animalic
所以鍾意Anubis同Salome
Nishane就鍾意fan your flames同patchouli kozha
如果你都鍾意呢類嘅話可以試呢幾枝

如果唔一定要香港有嘅牌子的話
咁個list會好長

記得18年睇Victor wong啲訪問佢話調材料同入樽呢啲都仲係佢一手一腳做
可能因為咁先入咗塵

而家個牌子做大咗應該冇呢啲嘢發生嗱掛
網上見到Tom Ford oud wood $1068咁平唔係幾敢買
想問吓巴打們點樣噴一支唔太出眾嘅香水之後 可以last個味耐啲
前幾日買咗人生第一次香水 (Ferragamo Free Time) 但唔知係咪唔太識噴 Ferragamo Free Time) 但唔知係咪唔太識噴 條女都好似唔太覺我噴咗咁
有冇 租媽窿 香水男仔用係好香好好聞? 想自用
果隻english pear & freesia cologne 真係好聞到不得了..我係男都偷左黎用
你有冇話鍾意咩味?
甜?定woody 嘅?
English pear 真係幾好聞
不過真係唔太啱我
我第一支jo malone 係earl grey and cucumber, 佢就係好fresh 嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞