真男人一定噴香水+香水點評 (4)

1001 回覆
7 Like 53 Dislike
咁我都玩咗香水好幾年嘅
其實買平香水冇想像中咁難
吼準減價時節例如black friday
唔介意買二手、tester同埋partial bottle
買niche去歐洲網站買
同埋行多啲藥房搵vintage
甚至同人換
呢啲都可以慳到唔少
係要花啲功夫啫
同埋少用嘅或者唔鍾意嘅我都會賣返出去幫補下

不過呢排買少咗嗱
有錢都選擇捐咗先啦
佢同fragrancex嗰啲差唔多
貨源應該都類似
所以唔使太擔心
呢兩個網我都買過
冇乜問題

其實整假香水呢來來去去都係嗰一兩個國家啦
而佢地會揀整完有利潤嘅牌子嚟整
所以流通量多而唔貴嘅牌子反而冇咁多假
咁有咩牌子會多假呢
就要睇下佢地嘅國家有咩受歡迎嗱
想問下咁多枝點保存?
我就咁放櫃桶入面,唔俾光曬到就算
我都係擺櫃入面咋
最多係確保個櫃都唔會比太陽晒到
同埋會留盒
擺唔到入香水櫃我就連盒擺衣櫃
終於買左sauvage edt. 隻味真係超正
不過噴完之後好似淨係得我自己聞到.
女朋友話完全冇味其實係咪我噴既方法有問題,想問巴打們平時會點樣噴
我情況同你掉轉自己聞唔到咁濟/好淡,但身邊人話噴得好勁下
巴打都係edt? 可唔可以講下你係點噴同噴幾多下?
係,唔單止講sauvage ,我噴其他都係咁可能我自己個鼻問題
我跟jeremy個噴法
兩下耳背,頸前方兩邊兩下,頸正後方一下,一共五下
唔該晒巴打,等我聽日試下先
咁如果買tom ford既香水邊到買便D 專櫃好貴
我手碗各一下,頸兩下,有時想濃少少就手臂再各一下,或者噴少少係件衫度
其實有冇話要隔幾遠噴,上網睇過話隔10-15cm 最好,但隔咁遠成日噴歪
其實冇話點噴先係最好嘅
離遠少少噴係等啲香水可以平均啲落喺你皮膚上面
可以揮發得好啲projection遠啲
你可以基於枝香水本身嘅projection同sillage,去咩場合同埋你自己嘅body chemistry去決定要隔幾遠噴嘅
例如你枝香水係噴一下啲人都會好遠就聞到
你又唔想咁高調
就可以近少少噴令到佢唔會project到咁遠
Ching 好pro
唔該晒巴打
呢個巴打真係pro到爆,學到野
想問下巴打你咁多枝香水,邊幾枝你特別鍾意推介下

邊度仲有舊版dior homme intense賣
CHANEL N5 LEAU同GABRIELLE ESSENCE
2枝都好鐘意 如果for日常返工用邊枝會合適D?
如果講啲香港冇得試或者太冷門嘅會唔會冇咩用
係咪講啲香港有但少啲人用嘅好啲
其實香水本身冇分男女香嘅
都係啲牌子為咗方便做marketing先分男女
下個post真係要改返個名唔好淨係得男人

你有冇話想要點樣嘅香水?
Budget幾多?
專門店就應該冇嗱
試下上網買可能仲有
有支dior homme sport 2012, 聞落去有種好似蠟筆嘅花味,而家邊款dh香水有呢隻味?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞