『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
父母出世紙要正本定副本?
瀨野, included child唔俾寄副本
要我寄正本返去
點解要寄副本?不嬲所有文件都要正本
預左 呢種case 最嚴
我當時後補資料寄左4次
或者幫啊媽做SAR 同報lost先?

拎到啊媽本bno個number自己再做SAR咁就穩陣
其實唔止英鎊跌,佢係真係減過價
因為我係lost case+included child
巴打, 你後補左咩資料4次咁多?
我都係included child + lost case
第一次寄申請
第二次寄佢email要求既影印副本,寫信解釋無副簽原因
第三次寄佢email要求副簽,再寫信解釋無正本原因(家母唔係中國人,文件無中文+正本要特登飛去申請)
第四次寄佢必要全部文件正本

呢種case 你唔想麻煩既話,最好全部準備好哂佢要既正本文件+要求標準副簽,基本上唔會鬆手
第一次寄有埋副簽(BC人簽)
只係寄彩色影印本諗住過到骨
聽日寄DHL應該穩陣
唔該哂巴打
Sau Zuk d place of birth好勁
Aberdeen真係型到喊
第一下睇真係以為Scotland出世

其他沙田國,屯門國既都好勁
自己QE出世都係出HONG KONG

最勁真係HOPEI
25JUN97出世都可以衝落嚟香港申請bno
係點做到?
轉返hmpo搞時公佈減!

我諗返當年我匯價應該$12-13左右,比街價高少少。
呢啲再要求正本嘅,應該唔怕失,因為有pe跟,佢一定收到正本先做嘢,同時有咩問題唔見咗,一定直接投訴佢!當然唔想寄皇冠頭,俾錢攞核證副本係少不了。
似乎included child 係真正首次攞護照,全部文件要求嚴謹。
當年最後時間,咪打晒蛇餅打晒交!嗰啲全部唔係香港出世,想申請歸英,從而登記bno!呢類人唔用身份證大法,唔靠出世紙,而實際應有張入籍證書做證據!但入籍係bdtc ,再申請bno護照先至係確立成個身份。
因應bno97前價錢算平,另外免簽多同外國承認囉!實際上特衰真係好努力去爭取免簽!

講真60以上,退休人士唔會太願意搞唔多喇,特衰已經夠方便,就無乜誘因去續,因為要續嘅一定定時續咗了。
今日終於收到 多謝有份幫手既各位
我呀媽話一開頭免費所以唔執輸申請,之後貴就無再幫我續
不過真係多謝呀媽幫我keep本bno keep得咁好
唔會 我遲你一日apply仲未批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞