『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
請問下巴打們收到deliveried msg 後,要幾耐hmpo個到先會update status?
因為我收到msg 話早上已經寄到目的地,但同日夜晚收到hmpo 話We haven't received your documents. We can't process your application until we have them.
我好似係幾日先更新

update下大家,終於approve左
lose case+ included child
最近補寄完正本就即刻approve
佢話呢個change of status有無方法去做先?如果佢有一個申請程序,咁咪大家去跟囉,依家唔覺有,跟佢首次申請做,俾足料又當無見過?定還是寫定封信話自己要改身份呢?巴打我諗你可以質問一下。
其實bno無居留權,你入境時俾半年期你,你揸加國護照就跟返相應免簽條款,批個訪期你,再跟住就係領事保護了。對應香我出入境,你揸加國護照入,同揸身份證入港,有咩分別?
爸媽舊BNO已到利狗但未上line
HMPO 好慢甘油
可能上到50萬
由於英國未脫歐,仲係歐盟成員,發覺去台灣定日本,喺當地購買當地sim咭、兌換、退稅之類都會有多一張「收集個人隱私資訊聲明」之類嘅嘢要簽名確認自願

不過有時有啲店又冇叫簽/唔需要/唔記得
擺明啦!唔知另一個轉bc巴打咩情況呢.....

多謝薪火post
Lost case 終於approved

Lost case 好似一次過approve左一堆
不過開心唔落
是咁的..9月中本bno 因為印錯野寄返去, webchat話可退郵費, 到宜家新果本bno 都收埋,都仲末退郵費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞