『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
先頭問咗HMPO
唔洗了,搵返舊個個就得
你搞清楚先,佢話你申請而批咗嘅,是否bno,係嘅就去馬,你有乜唔明,直接問返佢,你可以直情問:我現在是否可以申請續領bno,做唔使報lost等等程序。
你直接打過去,話申請人係你媽,但唔識英文,可唔可以代表,佢嗰邊有廣東話人,可能會搵該類職員再打俾你媽都唔定!總之你問返嗰邊可以點,同時手上攞齊資料,基本上問姓名,身分證號碼同出生日期。

又可以報告了,話說上回幫我妺妹申請BNO,終於都approved ,我妺妹lost case加改過名同加英文名,交既文件係多左張改名契,過程十分順利
我狂簽同學窵students照批
過晒佢6~8星期批核承諾,如果急用,Webchat客氣d咁踢一踢佢啦,否則惟有俾d時間佢,繼續耐心等..
春袋巴,平權在望了,加油堅持呀
9月5繼續未approve
究竟我同你有無可能破到呢個case最長紀錄
我印象中最長好似係等半年定8個月

到時可能收嘅已經係藍色封面
之前幫我簽條友 佢寫degree
我屌柒佢玩野呀
之後廢事煩 直接寄
又真係得
有冇check email?可能漏左野要你補
因為改左名,HMPO話要我update番本特衰做新名先申請
10月28話寄番特衰俾我
我一直收唔到express contact
11月4問佢,佢叫我等埋呢星期,無再問佢
星期一我再email問佢,佢無覆我
好驚佢地整唔見左我d野
(岩岩再出mail問update, 希望佢快d覆我
光復香港,時代革命!
國籍優先,其後只要係正當職業都應該冇問題,先搵有BC/BNO,退而求其次搵英聯邦國家Passport持有人,我半年前續領都係搵BNO做前線電訊業朋友副簽成功。
點解咁耐,係咪果期入果d排到最後處理
人手得咁多,以前每日100港人,依家1000,如果lost case佔一半,你話點做?之前講話取消要一個月,依家有覆過肯定唔得,成個過程無可避免又加長了。過咗六星期,可以問吓佢哋嘅,睇吓有無話漏咗乜,有時係副署未再覆,無特別嘅都只有等,因為相信lost case都特別專人跟進,呢類pe人數應該少啲,或者高級啲,總之俾啲耐性啦。
我後期續d lost case friend 全部都一個月內攪掂,感覺係早少少續果批排到最後。另外,等緊既手足,其實唔洗擔心,你申請過,交齊文件就一定批你,唔洗過份擔憂,比d時間慢慢等。
副簽表格 有冇傳送門?
定要申請左先 有得down?

老豆老母 出世紙,結婚證明 副本洗唔洗?
如果冇 補番張 解釋就得?
申請左先 有得down
有冇舊BNO
有咩比咩
好 唔該巴打
9月11 Lost Case繼續等
已到手,由佢收齊文件到我收到bno計,歷時兩星期
我朋友唔係專業人士,幫我簽我都成功批到,case by case的
online form 揀咗轉paper form 無得返轉頭的
想問下關於旅行問題

2017年5月我用過特衰去日本,該本特衰有效期到2019年3月
我2019年2月續左特衰
2019年6月續左BNO
以後想用BNO 唔再用特衰

黎緊下星期去日本,想問下可唔可以直接用BNO入境?
定要帶埋特衰出門?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞