『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
我都有
British is British!
黑色手寫應該係1987-1990之間發出,相當珍貴!
英文係December,簡寫係Dec
法文係Décembre,簡寫係Déc或Dec
巴打你收到DHL SMS未
我老豆呢本就係90年
你地有冇人申請時要填grandparents 資料?
好難搵
有位比你解釋
我係單親屋企長大
老豆又死鬼埋
拎唔到 老豆出世紙正本
用死亡證書 代替得唔得架

同老母出世紙正本
咁點算
交唔到寫信解釋
無聊問下
如果十年過後又再續 個手續又會係點?
應該簡化好多 唔洗副簽唔洗其他文件就咁寄本舊bno過佢就ok?
咁煩嘅嘢唔想再做第二次 雖然攞到本bno係好開心
十年之後先算喇
法國 薄版bno唔係好夠用
無聊得制check左

How to apply
Get a digital passport photo
We’ll show you how to get a digital photo.

Apply and pay online
A standard passport costs £86 plus a £19.86 courier fee.

Send us your old passport
You need to pay the postage to return your old passport.

再續應該呢幾樣野就得
應該係
喺英國親身去HMPO續
要求:
1. A digital photo of you

2. Apply, book an appointment and pay

What to bring to your appointment

1. your old passport
2. a signed and dated letter from you, naming them and giving them permission to collect the passport
3. their ID (for example passport, driving licence, or utility bill that’s less than 3 months old)

最快三小時起貨
老母嘅BNO申請已經完成
佢收到電郵話英國果邊會以DX寄番俾佢
大約一星期後寄到
但如果寄到時咁啱屋企冇人簽收
DX係會點做?
下一本分類上就係renew唔係first passport啦
不過你整唔見就要搵人countersign
Keep住到期就續就唔會要咁多文件,同埋好好看管你本哩一,正如上面巴打講,唔見咗或者被盜就要畀副署
DX 係喺英國國內寄去 DHL,
再由 DHL 寄黎香港,
到時 DHL 會 send SMS 通知你幾時收件,
如果到時個時間無人收件,
自己喺 SMS 入面比你條 link 度改時間或者改喺櫃自取,再唔係好似手足話齋直接打去 CS 同佢講改時間
未, 可能要星期一打後
其實dhl都極唔想派幾次,所以都鼓勵收件人預約合適時間收件!最好當然派一次就搞惦,而佢哋已有措施,遇上派唔到時,點樣增加下次派到嘅機會,佢哋一定於三次派遞機會內完成任務,否則先退件。
依家續都只不過需要舊證,身份證副本,特衰副本,地址證明正本,無其他嘢!

十年後鬼知點,可能用電話智能online申請,護照即時被讀,即時影相,信用卡拍一拍電話,影埋地址證明,搞惦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞