『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
你問返郵局
俾啲時間人拆件處理同人手update status啦
我上月底寄份掛號到琴日忍唔住問Royal Mail
經歷3個禮拜到左UK但唔知係咪扣關 佢咁覆

RB arrived into the UK on the 15th of November, it hasn't yet processed through Customs. Please allow some more time, I'm sure it'll be with you really soon.
一係彩影,底面印,必須清晰,可印成A4,影相再出嚟都得。有錢遙去入境攞核證副本,原本張寄去有機會沒收,除非自覺唔重要,否則要考慮清楚,呢度唔少人收咗正本出世紙或結婚證書,風險自決!

改名有好多做法,有啲見身份證同特衰有新名都照過,如果舊bno無加,應該要你交改名契。亦有人寫信解釋過關,建議去民政總署出宣誓紙。

佢哋只需要你出世時父母資料,之後發展係個人私隱,唔需要知亦唔會理,無要求係唔好俾多餘嘢,交唔到寫信解釋!

睇一次doc啦!

https://www.passport.service.gov.uk/help/multiple-documents-guidance
好彩嘅最快兩日HMPO簽收
唔好彩嘅好似上面嗰幾位巴打咁成十幾日先到
係,去到英國有時停喺度成個星期,啲肥絲個個心急如焚,繁忙時期,試過三個星期,一個月就少啲,不過失件又真係少嘅!有人問過,確實有啲係扣關,不過其餘多數唔知咩原因,speed post一個月係查唔到成袋話失咗,賠錢後hmpo話收到,不過聞說郵政當時仍無update !

所以寄郵局,要做多少少backup,寄就掛號,如果寄speed post,倒不如fedex/ups,因為價錢唔爭太遠,但使命必達!dhl就實在貴得濟,當然有錢就是說任性,$600都有人寄!窮L如我當然掛號了,其實剩空郵都得,正常比掛號快一日添,不過依家環境又查唔到,多十幾買個安心!

風險自決 豐儉由人
返到黎 webchat hmpo 個邊啦,
始終有風險
我就星期四寄,大約星期二左右到passport office
DHL琴日有msg話聽日送到
但今日我上去睇 佢顯示“退回”
有無呢兩日準備收貨嘅手足都係咁?
DHL退回 我有無咩手續要搞?定就咁等多幾日就得
我都係同屋企人一齊寄,地址寫晒咁多個號碼,但文件就冇共用,每人獨立一套文件,都係寄多幾張紙姐唔駛咁亂
個件已經黎到香港但係話退回?
打去DHL問下啦
知道唔係下落不明已經放心左好多
文件寫清楚邊份打邊份,邊啲要共享,其實都唔太問題,反正同一pe做,清晰清楚就得了。
有人因寄件姓名簡寫,咪彈返轉頭囉,大約一星期會再寄返,呢啲情況唔少,無需擔心太多。
試過過期太耐唔接受,至於點解要copy,無人知。佢哋接觸副署人,問嘅都唔同,有啲答個人資料,有啲問返少少申請人資料,有啲要求公司信頭回覆,各式各樣,暫無路捉,轉新系統初期係致電副署人,依家寄信多。
我都係聽日到,宜家去到德國
可以用email就影passport資料頁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞