『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
好似隔咗1日
原來readid 出咗iOS版
其實明明特衰只不過要副本,寄正本風險要自己承受!你俾啲時間啦人哋啦。
想問下之前收到email 叫我補交資料 跟住原來發現寄少左HKID copy , 已經係10月尾再寄多次。但係到依家個status 都冇update 過話received. 想問下有冇咩方法check 到佢地係咪收咗?
Webchat
check返本過期BNO係紅色
本特衰嘅國籍Chinese

個時換hkid card個陣好似有得揀英國籍or Chinese,呢樣應該冇影響?
hkid嗰國籍只係自己申報
唔會影響bno國籍嘅有效性
想問下邊到可以webchat ? 係hm passport office 個page 只係見到online form

多謝整Doc 手足
一日未睇到place of birth都唔可以放心
問左老母幾次都話冇幫我申請過BNO
好彩唔死心試SAR
又多一個家變case
你會唔會揸住護照問返佢?不過當年佢決定,先有你今日嘅果!
特衰係中國護照,當然係中國籍。至於bno係另一樣嘢,你香港點報,一啲都無影響大英帝國個記錄!
所以咪叫啲人唔好奉旨唔副署,其實咁多支援文件,副署比個人資料文件以外嘅重要,過俾你係人情嚟!
頭po#3
所以唔會怪老母失憶
起碼佢當年真係有幫我搞
所以姑勿論點都好,今晚請老母食餐好架啦
多謝之前答我問題的巴打(唔記得邊位)
我攞到bc passport
當然多謝我爸當年參加居英權計劃
你係有CERT定係傳一代
我89年,老竇話我有自己一張cert,但搵唔到

我上黎問,有巴打叫我sar, hmpo 搵到我bb passport number,咁就續到。

我都想知係by descent 定otherwise
bb passport係BNO定BC
最後speed post 左
$225💸💸💸💸
之前因為搵副簽,所以比申請日期遲咗兩個星期先搞掂份副簽文件
想快啲寄到去英國嗰邊
郵局職員同我講speed post 預計七日先寄到去
我擔心空有更加耐 就speedpost 了
希望一切順順利利
咁樣寫

I can confirm that your nationality status was recorded as follows:
Section 1(4) BN (HK) 90
HM passport office records state that you acquired your British Citizen status by registration, under section 1 (4) British nationality (hk) 1990
Certificate number xxxxxx
Reference number xxxxxx
想問下一般confirmation letter係幾時收到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞