『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
希望可以移除唔見左要副簽嘅規定
咁你都要明白點解要副署先,就係成個程序係遙距嘅!所以咪要搵信得過嘅人,去核實申請人身份囉!佢哋要盡量減低風險吖嘛,一係繼續返去領事館搞,即場核實申請人,否則佢哋就要搵方法去核實該申請人。如果唔係嘅話,有人揸住你身份證副本,改咗自己樣,咪可以轉頭自己去報失同申請新護照囉!咁現有機制一樣可以做假,咁個取捨係英國自己衡量返,自定風險了。
5/9 lost case未approve
不定時報到放負
https://www.passport.service.gov.uk/track/reference

想問下我已經去到Ask someone to confirm your identity 既階段

但填左果個人而家先話唔得,但入面已經冇制翻轉頭

想知點樣可以重新send過俾另一個人幫我
呢位手足用online form?
想問一樣野
啱啱幫細妹同女友續bno
佢地有寄舊嘅bno去
番到黎果時得新果本,舊果本連埋其他supporting document都冇左
是咪會沒收
佢地細個張相好得意好有紀念價值
本身填左on line
之後發現原來對方冇外國地址就禁左download form
之後再發現原來對方唔得
想online 轉番另一個朋友,但入到去好似唔見有取消、揀過另一個人既位
咁好似冇得轉返online
你print份野出黎比你既副署人簽完寄過去就得
唔洗通知佢
等多一陣,會有另一樣野份件寄返嚟,包括寄咗過去嘅文件同舊bno。
因為我而家搵到果個真係住緊係英國,冇得填form,一定要on line
轉完print要再轉返online要其他手足答
我唔識
唔可以轉返online
住英國都可以用paperform
thx

原來翻唔到轉頭
新countersign form冇一part要你填
所以...之後唔駛我講啦
Parents’ documents
Send either:

full birth or adoption certificates for both parents (showing both the child’s and parents’ details)
naturalisation or registration certificates for both parents
And you’ll also need to send the following:

parents’ marriage certificate

下面結婚書(冇,因為老豆老母係30件前係大陸結婚,當時仲係手寫紀錄,正本已係十幾時前搬屋跌左,準備寫解釋書話搬屋唔見+手寫紀錄冇得補領)
但頭果2樣係咩泥?
一樣照寫信解釋,其實續證最緊要係你本舊證,其他嘅父母資料重要性唔大,除非included child,否則一般解釋交唔到嘅理由就可以了。
又話等好耐
我星期一寄到英國
星期六都比Text我 話Application approved

有好多問題班人,又要send 多次D資料D人係咪唔識英文
上網見人講交咩就咩

希望過賣呢個post我地唔使再相認
我2號去郵局寄speedpost
跟著一直上郵局官網mon住份野去到邊
即日已經離開投寄地
但到今日都係話已離開投寄地
唔計星期六日都已經有5個工作天
但唔好話passeport office,個網顯示份野英國都未到
係咪即係fail多?
明明地址個d資料我check左幾次
埋櫃檯寄個陣 郵局條友都幫我全部郵寄資料check多次
郵局官網話speedpost寄去英國只需3-4個工作天
如果差文件/其他問題一定會 打電話/EMAIL通知你,應該係關郵政事多
太多件時,不單掛號,連speed post都有影響,失件就無,慢咗成個月位巴打,賠埋錢添,準備再寄時,hmpo竟通知收到!你等多幾日先,問埋郵局賠償條件,真係失先再算啦,之後可能仲有排等批。
每個人背景都唔同,邊有得比較!講快,你又唔係最快,一星期批以前係正常,年頭都講緊續bno快過特衰!之前有咁多case俾人收咗出世紙正本,有位仲俾人收咗父母結婚證書正本添,咁你又唔驚?
好,唔該晒巴打
估唔到passport office嗰邊未開始等
郵政呢面已經要展開漫長嘅等待
唯有再等下
我簽發機構無揀到Others
係咪奶野?我係咪要聯絡佢地講佢地知我揀錯左?

利申有BB相BNO,叫我交副簽、彩印HKID、彩印特衰passport 同住址,文件所有野未寄,個online application 2個鐘前申請。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞