『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
有,話lost case 要耐d
nothing you can do, just wait
去文具鋪買兩個A4啡色嗰隻公文袋
兩份申請分開裝,封好及面頭寫返application no

如果寄speedpost郵局會俾個文件專用信封同投寄單你(免費)
將兩份文件放入去再喺投寄單上收件人地址嗰到寫哂兩個application no
個郵包面洗唔洗寫番兩個編號?
唔寫點知有兩份申請
今日同時收到新BNO & 收回文件副本
好彩係出生於香港國
另外,大家張相係咪印得好淡色?
啲防偽閃到睇唔清個樣?
塊面仲要青青地色(原圖直出冇調色,睇返本身真係偏青)
建議大家影完可以較返紅潤少少
接近返正常膚色
processed等左68日,上個禮拜收到report lost個ref no. 今日終於approved

仲以為咩事等兩個月都冇feedback, 原來好多巴打都一樣
https://www.passport.service.gov.uk/help/multiple-documents-guidance

你只需各自文件寫好各自pex no,有需要共享嘅亦要寫清楚,一封寄過走就得!我當時mark好晒後,用各自bno夾好,一個膠folder入住令份件硬淨啲,再一個雞皮紙信封入好就搞惦!由於會由同一個PE批核,所以佢都會睇晒全部文件,並同時批核。所有文件可雙面印,我手機影好上下兩個影像,一張紙四個影像,全部清晰無過底,兩份寄空郵掛號只需$56.5!
又唔睇doc
90日之內要到documents received呢個status呀
10月中遞交左申請,啱啱收到email叫我補呢樣文件

- your previous British and or foreign passport(s) including any on which you are included. If these are not available please explain why in writing.

果陣已經提供左全本特區護照彩色影印本,之前冇申請過BNO。

HMPO即係想我補父母以前既BNO show 番我係included child?
yes
要埋email既咩
我冇比wor
交錢果日計
28號飛韓國 求集氣
今次用返廁所板都得
批左佢寄到快極都成個星期
未計唔好彩DHL打回頭又多個禮拜
張相影咗3次佢都話唔得要resubmit, 但我幫我老婆影嗰張一齊send出又冇話有問題
對廁板既厭惡以經到左極點
成兩個月都未攪掂
你問返佢做乜彈,避免相同情況咪得囉,尤其是背景唔好有自己個影。
Lost case
6號收到我補交既副簽文件了
係咪都要預等一個月, 冇先webchat?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞