『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
1. 揀Yes

2. 你手上有特衰,即係有other counties issued passport,所以係要揀Yes

3. 揀BNO

過期18年再續返BNO(幼稚園相)
系統當我第一次申請,要填好多資料,包括grandparents 。但填哂佢地過身好耐,所以冇資料

交咗:
-舊BNO
-特區護照全本彩色影印
-出世紙底面彩色影印
-身分證底面彩色影印
-住址證明正本
-無法提供父母出世紙&結婚證書解釋信(感謝薪火po提供之template)
-持bno朋友副署(非專業人士)

證件相有輕微微笑(勁驚唔approve)

郵局空郵掛號約$60
7個工作天寄到HMPO
預計聽日DHL會送到屋企
希望係Place of Birth係香港國啦

再次感謝薪火po各巴絲教學!
HMPO web chat真係好鐘意cut人線
第一個完全hea鳩我,叫我打去advice line就cut左我線
第二個再好少少,話send左request叫人覆我,叫我再等到星期二,無reply再搵佢地/advice line
結果又係要等覆機,完全唔知我d document status
唔洗呈上reference no.
reference no.只係證明CANCELLED PASSPORT

預咗要副署
你唔見嘢
副簽除左張form仲洗唔洗俾2張相佢?
同埋自己既出世紙+父母出世紙都唔見佢話要
人人都唔同
但我上次幫呀媽搞又要佢俾出世紙
唔駛再交相
佢要乜照執就得
唔需要質疑hmpo
唔該ching
print咗封email出嚟寄埋過去

要countersign
濕碎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞