『薪火post』BNO續期資訊 (69) 為墜樓手足禱告

1001 回覆
14 Like 1 Dislike
改名狗表示3日就批左
入英國會點?void?
資料齊,有舊BNO,有副簽
出過guidelines 用錯色由佢
難道係IO又秒pick 完你個case沉左底
有冇搵人副簽?
我要去補領返自己張出世紙
咁易會void架咩
最多畀inspector屌幾句咁大個人簽重要文件仲用藍筆
可能問緊副署人資料,問吓副署人有無收過信,另外自己webchat 問乜事。
其實佢哋正常一日要處理5000個申請,依家香港人每日多1000好未?咁一半護照出問題?其實相對上錯嘅唔算多了。有啲我覺得係我哋認知同佢哋嘅落差,而有啲做法又未捉到路,例如收正本文件!

至於印錯問題,出生地佢哋有一套,不過荃灣國原來自己入錯,咁又唔好怪人。姓同名掉轉又係唔明點解會錯,其實有樣好簡單就避免,咪審批時用機讀一讀本舊護照,已經避免名唔對嘅問題,而且資料明明申請人入晒,佢哋咁得閒走去重新入過?咁申請人自己入錯確係一種機會嚟!

印錯國籍呢,又係嘅,讀一讀舊證已經搞惦!咁一系佢套系統唔惦囉!實際我覺得有啲之前真係睇過父母資料,覺得應該係另一國籍分類,咪轉鬼咗,當然近期我覺得佢哋嚴咗認真咗,真bc首次申請都仲係續本bno!當然啦lost case又另一件事!呢類太多變數而且人手嘢多,錯嘅機會更多!

身份證錯,香港官方都講明括號及內容,完全無關可以唔用嘅,係大家習慣咗同埋check digit對資料輸入有保障,咁英國人手入,實有機會錯,咁多本一日錯一兩本都算得過啦。

其實我見有啲case係有反映嘅話,會少咗出現,有進步啦。咁錯就一定有,只不過我哋個期望同佢哋有落差囉,有啲嘢明明對一次,或者有個checker 認真啲就解決,但有時做嘢就係咁,唔會百份百嘅。

對於我哋嚟講,佢哋做嘢真係比唔上香港人,咁帝國今時今日搞成咁,總有原因嘅。
唔好意思,想問問 拎bno 搭air canada 要填nationality 咁冇bno揀我照揀british ,但之後有個位 country/region of citizenship 佢default as unitedkingdom 係有冇問題?
我見佢個list有香港但又唔俾我揀,唔知想點。
有冇巴絲有經驗教教?
Thx!
British
UK
英籍當然由大英帝國出㗎啦,完全清晰喎!唔好又因為citizenship一詞而令自己緊張先得㗎。有bno揀咪照揀,無嘅當然係英籍人士,British is British!

地勤佢哋覺得再有問題,到時會幫你搞。其實航空公司只係記錄國籍資料,肯定你有相關簽證以免到達目的地時,入境有問題,同埋有意外時聯絡有關國家。實際去到關口,咪攞本啱用嘅過關囉,最緊要出入境係同一本!所以無需糾結呢啲問題,唔得咪到時問返人哋點揀囉,始終依家仲係少人用,咁揸BS嘅又企喺度?總之大歸類就係British,永遠無錯!
Nationality 寫British
Citizenship 寫HK
唔使 直接去馬啦
每個人都會因為既不同既申請經歷有唔同感覺,但就我個人而言,由我堆 documents 送到英國,到我個本 bno approved,之前只係用左3日時間,老實講個效率已經比我預期快好多
report loss case
9月23 doc received
依加都未有消息
好 唔該cfu!
Citizenship 佢唔俾我揀hk...
所以咪唔好比較囉,快係驚喜嚟,尤其是lost case!香港就實牙實齒咁多個工作天,英國係正常6-8星期!呢度最快記錄係1小時17分鐘!有個案超過兩個月!
收到啦
請問你咩國家出世

sorry miss左肥銯大隻上個post個reply(#846)
開心share下

我全個過程用左3星期左右

我6號就收到DHL嘅msg,即刻改左用locker收件📦
佢會分開2份件寄比你,8號我收到第一份係佢退反比我嘅文件,今日我就收到女皇護照

我個case係當First passport去做,交左:
身分證彩印(前,後)
特衰彩印(全本)
出世紙彩印
老豆老母結婚證書彩印 (前,後),因為後面會有個印
老豆老母舊BNO彩印 (全本)
副署 (加拿大籍朋友幫手

用左DHL空運,隔日就到左 但真係好鬼貴可能太多文件過左0.5kg就要當1kg計成5百幾再加埋保險
不過都值嘅

大家未整嘅快啲整啦
最後要多謝薪火post多謝幫過我嘅ching
4號話我知用DX,6號就收到DHL嘅msg
漏左

我有寄埋本無剪角嘅BNO正本

之後佢寄反比我就幫我剪埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞