冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(3)

1001 回覆
50 Like 1 Dislike
Velo Bank 老細是香港出生, 美籍華人,但香港人暫時只能waitlist,未可即時開戶。
Starlingbank App只在英國版App Store / 英國版Google Play Store 下載。

iphone 用戶可自行開uk apple id,
android 機則可去apkmonk.com 下載 Starlingbank App

Starlingbank
最好用uk residenital address 開戶
另外BC or BNO passport 一定okay

Starlingbank 之GBP current account 有利息(0.5% p.a.)
另外可在App內加開Euro current account (EUR 沒有利息)
尋晚申請左 Monzo 今朝見已經 ok 仲預計張卡 21 Oct 寄到
但佢要我讀果段野我個名係…
My name is Tai Chan
(e.g. Tai Man Peter Chan)
卡面本身就揀左出 full name Tai Man Peter Chan
用 UKPostbox 貨倉地址註冊
收信地址用 PO Box 地址
封信個收件人名係咪會出 Tai Chan?
如果係
我要事先同 UKPostbox 聯絡?
定係過左 21 Oct 先?
抑或等 UKPostbox 通我有信先?
Swiss Dukascopy Bank VISA card ATM密碼PIN 是6位數。

你可在網頁版www.dukascopy.bank 登入,可以搵到有button 可request ATM PIN send SMS去你手機。

你亦可在辦公時間(HK Time 15:00 - 23:00) 致電Dukascopy bank staff ,要求staff send SMS多一次ATM PIN去你手機.
唔使架啦
照樣會收到
以ukpostbox 而言,封信寫
Tai Chan / Tai Man Chan / Tai Man Peter Chan /
Tai M. P. Chan / T. Chan
佢應該會照收信

"Man Peter" 是 middle name, 在英國而言可omit.
舉例,前外交大臣Jeremy Richard Streynsham Hunt ,
可以叫做Jeremy Hunt, Jeremy R.S. Hunt, J. Hunt...etc.
想問申請ukpostbox是否需要提供護照資料?
琴晚申請咗Monzo, 希望順利收到卡

另外想申請咗EUR卡,有幾個問題想請教

1. Revolut 是否可放EUR?如果是,我將來去歐洲旅遊時ATM取款是否零手續費?

2. Dukascopy 每月月費多少?max balance 是2000EUR?有沒有min balance?
唉,遲咗
如果你只係想開個英鎊戶口仲有大把virtual bank可以揀嘅
歐羅戶口virtual bank就真係買少見少
已開monzo, monese, Revolut, transferwise
想開n26但冇er address
尋晚申請左 Monzo 今朝見已經 ok 仲預計張卡 21 Oct 寄到
卡面本身就揀左出 full name Tai Man Peter Chan
如果係
唔使架啦
照樣會收到

唔該晒巴打
我仲戇居居 Login 入 UKPostbox 個 Personal Details 裡面
Request New Personal Name 加返 Tai Chan 入去添
如果係
以ukpostbox 而言,封信寫
Tai Chan / Tai Man Chan / Tai Man Peter Chan /
Tai M. P. Chan / T. Chan
佢應該會照收信

"Man Peter" 是 middle name, 在英國而言可omit.
舉例,前外交大臣Jeremy Richard Streynsham Hunt ,
可以叫做Jeremy Hunt, Jeremy R.S. Hunt, J. Hunt...etc.

Thank you 告巴既資料
我知 d 名點編排架
係唔知 UKPostbox 會唔會個名唔完全一樣唔收咋
你已經解答左我既疑問
pay as you go 嗰個啱架啦
琴晚申請咗Monzo, 希望順利收到卡

另外想申請咗EUR卡,有幾個問題想請教

1. Revolut 是否可放EUR?如果是,我將來去歐洲旅遊時ATM取款是否零手續費?

2. Dukascopy 每月月費多少?max balance 是2000EUR?有沒有min balance?

Dukascopy MCA 如果唔要卡
無月費
要卡先需要科水出卡及俾月費
請問各位巴給絲,我申請緊Revolut Card個apps背寫17號會寄出,但到今日開嚟睇無咗個delivery status得返個卡控制版面,你地有無預到呢個情況?會唔會佢無寄張卡?
巴打你有無用外國地址收卡呀?
Revolut 可存EUR, USD, GBP, CHF, JPY等多種貨幣,ATM 提款每月GBP200 等值 免手續費。
有UK and 立陶宛financial institution牌,亦取得立陶宛銀行牌照(但銀行牌照未知是否已生效)。

Dukacopy Mobile Current Account 每月零月費,
可存EUR,GBP,USD,CHF等多種貨幣。
是Swiss 持牌Bank.
申請VISA prepaid 卡,卡之月費每月USD1.-
max.balance是USD50,000.-(約40萬港元)
沒有min. balance
你可在live chat 留言問staff 有否寄出咗張卡。
嘩屌,聽落 ghostmail 好似伏伏地,我而家仲等緊佢地收我張 revolut 同 transferwise 卡 而家 bank card 佢地唔肯轉寄定點?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞