冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(3)

1001 回覆
50 Like 1 Dislike
好彩以前有申請澳洲銀行
Revolut and TransferWise用來作為multi currency ATM / Debit Card簽帳,以及匯款,都不錯;

Swiss Dukacopy Bank Mobile Current Account, 以及美國券商 Firstrade / Charles Schwabs International, 則用來存放資金 ,以及投資之用。(Dukascopy, FT, CS Int. 均有存款保障,及有不少投資的選擇)
想請教一下,For 長期存款(資金唔多的話) ,應該申請Dukacopy Mobile Account 定係 Starling Bank?
有冇用其他美國銀行/券商 做 spare?

你個名好熟
想問開戶用英國地址但香港號碼,戶口會受香港或英國法例保障嗎?
想問下Dukascopy 個video verification 係咪要等佢打黎?
最好用一定係Revolut
1. 有30種currencies 可以用
亞洲貨幣support: 星加坡, 日元, 港紙, 泰銖
2. 可以買美國NASDAQ股票
3. 可以買加密貨幣
4. 全球Atm withdraw cash冇手續費
5. exchange rate極近市場價格
6. 朋友之間過數都好方便
7. 用英國sim card開可以有英國+EU既local bank accounts
我入極都入唔到Dukascopy Connect 911
revoult既話
銀行戶口跟電話number
英國number->英國ac
美國number->美國ac

而家係咪唔用得特區護照開bunq
之前見過人講
=========================
唔好用revolut 啦😇
Google下好多負評 好多人account 無啦啦被ban 無哂啲錢 同埋間野講咗勁耐先啱啱拎到Lithuania banking license 但明明Lithuania嘅banking license係好易拎 仲有而家佢保唔保非Lithuanians 都係未知知數

好多可信新聞都有報過https://www.theguardian.com/money/2018/dec/22/lithuania-iceland-banking-revolut

你一次入小小當旅行用係ok 千其唔好入好多/當every day account用

不過其實佢而家入錢啲fee 愈嚟愈高 真係無咩必要用佢

利申 我用咗幾年不過無用好耐 建議你想要virtual bank account用Starling / monzo/ n26/bunq
你用到美股買賣功能?
用到
其實我買左premium
放幾萬-十萬算啦
百幾萬真係唔好放落去
不過我做緊兩份part time
兩間公司都係用Revolut Business Account出糧
唔洗填 NINO 咩?
定你本身有?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞