冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(3)

1001 回覆
50 Like 1 Dislike
我有hsbc uk 應該唔洗英鎊定期. 匯款好似最好 始終錢放係tranferwise monzo 好似唔安全. 唔該哂
想問埋 洗唔洗放錢入去hold住個account
Monzo 係英國持牌銀行
Transfewise 好似係e wallet,冇銀行牌
Transferwise 出卡要入20你選擇既balance既貨幣
咁個3uk電話可唔可以一個月就cut左佢 定係要養住佢
你有冇問過佢攞tracking number?
小弟問咗佢攞,但係search過個tracking number出唔到result
我覺得養住會好啲
個PIN係咪冇得喺香港改?
冇呀 淨等
今晚得閒終於的起心肝申請左 Revolut 同 bunq
唔該晒幫過手既巴打

Revolut 經 £6 invite link 黎 download app 申請
BN(O) + UKPostbox Parcel 地址 + 3UK SIM + 英國 VPN

bunq 就咁 download 個 app 申請
BN(O) + UKPostbox PO BOX 地址 + 3UK SIM + 英國 VPN
Tax ID 填左 0+Passport number

少少資訊
giffgaff 免費寄黎既 SIM 卡係 activate 到但唔俾錢 top up 係無電話號碼既
giffgaff 係用 CSL 網絡接收,而 3UK 就用返自己 3
因為唔肯定 giffgaff 如果 top up 左之後可否做到外國 server 數據漫遊
所以最後決定用 3UK 黎登記以防遇到 location check
基本上插入卡收到訊號仲用緊自己屋企 WiFi 都未開數據漫遊
一陣間就有 SMS 黎通知你 +44 既電話號碼
所以穩陣起見大家乖乖地去買張 3UK 黎用啦
今日所見 3UK 鴨寮街最平果檔賣緊 $100 張就有交易
但普遍都做緊 $110-$130 一張
而我問過相熟卡檔檔主 3UK 係無開卡限期既
換句話說即係理論上買定先然後擺到幾時用都得

如果有巴打想要 Revolut £6 invite link
或想知道鴨寮街邊檔賣 $100 就留個 tg 吧
聽啲清講一定要用當地ATM先改到
同埋我登入咗網頁版要求Resend PIN 但收唔到SMS
可能要再問下先
我係英國可以免費拎3UK sim card
如果唔介意等1-2星期既可以搵我幫手寄
Bunq 佢有無唔需要俾錢既plan? 我唔係好見佢個網有寫
bunq 你用PO BOX 佢比你過到 checking ?
有,travel card嗰張就唔洗月費
不過嗰張係信用卡嚟
唔可以好似debit card咁逐少逐少咁拎喺atm拎現金/轉走
一係要全部用iban轉走晒

bunq travel card 有轉賬功能咩?
可唔可以分享下點用
🙈🙈🙈🙈🙈

bunq 免月費之travel card plan,
若要轉出去其他accounts, 必須一次過轉出全部金額。

另類方法,你可用bunq travel card MasterCard Credit add money 去Transferwise EUR Borderless account, 但要手續費(因bunq travel card 是MasterCard Credit, 手續費較debit cards have高)
bunq 你用PO BOX 佢比你過到 checking ?

過到
係用 UKPostbox 俾 Manchester 既 PO Box 地址
先入 Post code 係搵唔到地址
然後自己手動輸入就得
Bunq 佢有無唔需要俾錢既plan? 我唔係好見佢個網有寫

樓上有巴打幫手答左係 Travel Card 個 plan
其實我暫時都唔清楚 bunq 使用上有乜好處
只不過見最近幾個週未香港 d 中銀 ATM 都圍晒板唔俾人用
橫掂零成本開戶
有得開就開定外國戶口以防不時之需咁咋
有 hsbc uk, Canada 夠啦,點解仲要開其他?
monzo, transferwise, revoult, bunq MasterCard/VISA debit/credit cards均是Zero FX, 用作全球multi currency 付款匯價最靚。

基本上有上述幾張卡,全球大部分國家橫行,提款、消費無阻礙。
當然想投資一下,或/及美金存款保障,
則可開埋Swiss Forex Bank Dukascopy Mobile Current Current Account,
Firstrade,
Charles Schwab International ...等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞