冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(3)

1001 回覆
50 Like 1 Dislike
其實有銀行牌嘅virtual bank 係有存款保障
無存款保障嘅我都當佢係電子錢包
你會覺得錢放喺銀行安全定放喺銀包安全?
你會唔會放幾十萬落銀包?
你將你大部份錢放晒落銀行,係咪都需要放幾百蚊落銀包帶出街用?
有冇圖片教學,睇唔明
細 virtual bank 啲 security 唔知做得好唔好
俾黑客入侵,應該唔受存款保障
我自己只會放好少錢落去當提款卡、扣賬卡用
身家放CS
宜家香港好不少信用卡都做到海外消費有回贈,夠晒俾 overseas expenditure charge

hk atm card overseas cash withdrawal 每次只係收 hk$20+$30.

似乎 curve 對我用途不大
我啲股票放 ib llc, not hk
我用iPhone申請都係咁
android版app就冇事
大前提係「離岸」
呢個真,唔好用淘寶、集運果種效率比較
除了transferwise外,你可選擇westernunion app or InstaReM App or OFX App 由HK 匯錢去uk monzo account.
呢個咪就係個信字囉,
係信唔會發生就唔會一堆呢類post 啦

所以外國Virtual Bank/傳統Bank 都係信當地政府
有銀行牌同有存款保障

就算e-money/e-wallet 都係要相關牌照只係冇存款保障
ukpostbox 之London po box: (可收所有信件(不論是否掛號)):

FirstName LastName
Unit XXXXX, PO Box 6945
London, W1A 6US

地址應該正確沒問題

另外ukpostbox 之parcel address (可以收小型包裹、掛號信):
FirstName LastName
Apt XXXXX, Courier Point,
Unit 13 Freeland Park,
Wareham Road,
Poole, BH16 6FH

(Apt 可以Suite, Flat 等代替)
等多幾日,ukpostbox 有時係慢D。
申請時點解唔全部輸入 parcel address?
今時今日好難講
始終英國、德國、荷蘭、瑞士、美國應該穩陣 (其實立陶宛都okay, 始終是歐盟)
N26有誠哥加持
Monzo, Starlingbank 是英國持牌銀行;
N26是德國持牌銀行;
Dukascopy Bank是瑞士持牌銀行;
bunq是荷蘭持牌銀行;
Charles Schwab, Firstrade是美國持牌券商。

以上全部有英國、歐盟、瑞士、美國存款保障。
citi priority係咪可以免費tt GBP入TransferWise Borderless?
7/10 forwarded 17/10 收到
有英國地址+英國sim card就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞