冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(3)

1001 回覆
50 Like 1 Dislike
上個Post:
冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(2)
https://lih.kg/1596953

有1M HKD/1.5M HKD以上就開HSBC Premier/Citi Gold
要自己諗開離岸戶口原因

呢個Post主要集中討論
低存款要求/無存款要求嘅離岸戶口,證券/投資戶口,Virtual Bank

至於點樣有外國地址?
梗係要你本人係外國住

一旦港共外匯管制/收皮,自己啲錢都唔會比港共/中共搞到
好多巴打試過開唔同戶口,都好容易就開到
所以無藉口比自己話唔開

光復香港 時代革命
僑民未撤 資金先行
我要攬炒 浴火重生
有好多細節嘢唔能夠係上面List晒出嚟
所以如果各位巴打絲打有咩問題嘅話
可以追返上兩個Post
又或者呢度問
呢度嘅巴打都應該會可以答到
窮豬慘慘豬
velo bank明明係香港有office香港人竟沒得用
辛苦晒巴打開新post
唔該晒巴打開post,親身成功用特區護照開到以下accounts

Monzo 用英國地址+歐洲電話號碼
Transferwise Borderless 用英國地址+歐洲電話號碼
Bunq 用英國地址+歐洲電話號碼,會check location
Swissquote 用香港地址+香港電話號碼
Dukascopy 用香港地址+香港電話號碼
CS Intl 用香港地址+香港電話號碼

錢放銀行、證券商比較安心,所以GBP放Monzo,EUR放Bunq/Dukascopy,USD放CS,CHF放Swissquote/Dukascopy。

Transferwise做中間接錢、匯款、轉帳,張卡可以keep少少錢做payment、旅行用。

除了Swissquote因為太高成本唔出卡,其他卡都有用。另外Swissquote開埋Forex有美金IBAN,不過好似無routing number,入錢就要靠電匯。

幾年前去泰國用護照開到盤谷銀行戶口,今時今日唔知仲有無咁易,嚟緊會去泰國,我打聽一下再報告。
CS Intl有無Min deposit?
趕唔趕得切拎Debit Card?
想試下開,但係無錢
巴打 可以講下要咩文件,流程嗎?
想confirm N26 Germany 係唔係只係要德國地址同埋可以用特區護照開就得?
開戶要放USD25000,之後要keep幾多都未有確實答案,我放住買下T-bills先

CS張debit card未收到,我唔敢追佢 不過預佢唔畀,要錢就過落transferwise

如果hold 25000太多,可以開FT
地址你係填ukpostbox?
香港人可唔可以爭爭氣

今日美國眾議院通過香港民主人權法案
你當撚人condom咩!
通過左就唔駛多謝人?
仲有呀!
條Bill 未過參議院架!

唔好咁老定!
唔該去twitter多謝人地支持,
然後講香港真係好需要條Bill啦
#hongkonghumanrightsanddemocracyact
#standwithhongkong
#fightforfreedom

留意番Representatives 同Senator係有分別,
望清楚其他人點叫人先好!
唔好叫人First Name!

twitter 組已經將議員的tweets
放左入bot task1
https://t.me/TwitterHelpBot

/task1

task1所顯示的25條tweets
係嚴重唔夠人
(大佬呀條條上唔到一千點搞呀?)

最後咪撚再串錯hongkong!!!
唔該晒,巴打
schwab係用wire入transferwise? 一次要畀USD25喎好甘
BNO + 香港地址/電話 + 25k GBP 可以開Barclays International
唔洗整虛擬地址/電話或者UK citizenship
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞