冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(3)

1001 回覆
50 Like 1 Dislike
其實Bunq得travel card先係free, 咁又真係唔開都無太大問題
無錯,revolut唔係必須,用信用卡(或者本地銀行)轉錢落transferwise就可以匯款去monzo

香港卡 top up transferwise 要香港 bank 食 1~2% 手續費 喎
另外 transferwise 用 credit card top up 都要比 0.3%
如果大額 不如匯款啦
請問一下大家有冇用 PO Box 收卡?一星期前申請左N26, Monzo到而家都未寄到黎,今日又申請左Transferwise. 好驚自己落錯地址
UK PO Box我已經topup左,我係用Unit 28863, PO Box 6945, London, W1A 6US,祈求各位明燈指引
咁你等咗幾耐收卡?
等張卡喺上個月中申請到依家都未寄到
之後已經再叫佢寄多次
仲係冇聲氣
Ukpobox慢係正常,你預Po box收到信之後佢要四至五日先通知你收到
其實海外簽帳 現金回贈夠唔夠cover 手續費?
我張Monzo 就係佢寫既日子兩日後就係個PO Box入面見到。 Transferwise都應該到左,應該要等個邊星期一 or 二先見到入左postbox
如果申請TransferWise for 匯款only(唔申請debit card),是否也需英國地址+英國電話?

另外之前見過有巴打話可以用Google pay入錢HKD去Revolut,但點解我響app只見到apple pay?

純匯款可以用香港電話同香港地址
你用iPhone咁梗係淨係見到Apple Pay
點會有Google Pay
bunq 你用PO BOX 佢比你過到 checking ?

過到
係用 UKPostbox 俾 Manchester 既 PO Box 地址
先入 Post code 係搵唔到地址
然後自己手動輸入就得
咁你等咗幾耐收卡?
等張卡喺上個月中申請到依家都未寄到
之後已經再叫佢寄多次
仲係冇聲氣

巴打我尋晚先申請開戶咋
bunq 張卡要 €9.99 暫時覺得無需要用
所以無申請卡
Sor...柒咗

咁請問例如我要入500GBP去Revolut
應該邊個方法最划算?

1. 入HKD 去TransferWise DBS account->匯GBP入Revolut

2. 透過Google Pay 入GBP去Revolut->在Revolute將HKD轉GBP
打錯字
2.透過Google Pay入HKD去Revolut->在Revolut 將HKD轉GBP
咁香港卡經咗Curve 唔係都係外幣簽賬咩?
04/10 forwarded 封信到現在未收到應該寄失了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞