冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(3)

1001 回覆
50 Like 1 Dislike
剛剛開完 Monese GBP & EUR account
用埋 referral code
BN(O) + 3UK 上網及收 SMS + UKPostbox PO 地址 + Fake GPS
只需影護照及錄短片
無 check 其他野或做 Video conference
唔駛點等立即開到戶同有戶口號碼
幸好佢無捉你po box address.
不過3UK 之數據上網,及GPS location UK, 大致都證明到你人在英國。

我有少少懷疑因為我用左無乜被人用過既 Referral code
同埋本身已經有 Revolut 或 bunq 戶口所以 check 得鬆 d
因為佢個認證方法同唔記得 Revolut 定 bunq 係一模一樣:
影完 Passport 之後自拍正面、跟箭嘴擰左或擰右、讀 3 個數字
咁就完成
剛剛 login 睇多次個戶口都正常開到
而且 GBP 同 EUR 兩張卡都 on its way 寄緊
預計 30 Oct 寄到
見大家有咁多開咁多
其實係咪大部份都唔擺錢?

(諗緊跟唔跟隊,但驚佢突然有min deposit requirement)
擺少少錢當旅行卡
第日喺ebay, amazon, amazon uk或其他online store買嘢會用吓
佢消費allowance 係2000鎊
同埋佢存款保障係賠足
我個封反而係Item Received by Royal Mail Heathrow Worldwide Distribution Centre

所以都唔知要幾多日
佢自己claim賠足
唔等於佢真係會賠足
其實有歐洲金融卡不錯,可以去ebay.co.uk, amazon.co.uk, 甚至其他歐洲網站買野,以GBP, EUR付款;
另外Transferwise MasterCard and Revoult VISAorMasterCard, 更可在amazon.co.jp 以日円購物,在US ebay, US amazon 以USD 付款,
和在iHerb 選擇USD付款。
巴打知唔知有無咩方法開到日本prepaid card?
有陣時想上日本網買嘢,但係唔收外國卡
統一證號 好容易申請到;

如果要填居留/停留證號碼,
沒有台灣戶籍的香港人,可申請一年期或三年期多次出入中華民國既簽證,然後才飛去台灣,我唸咁樣應該可在中華郵政銀行開戶。

但除非你成日去台灣,或/及成日在台灣網站網購,否則開臺灣既銀行戶口無乜用。遲D我考慮去開臺灣時試下去開戶,但主要目的非走資,而是在當地消費,上網網購等。
自己睇各銀行t&c
係Lawson 有得拎,但係增值只可以係Lawson 增值或者用日本出嘅信用卡增值
頭先再睇下封信有無更新
終於上左飛機喇
即係擺左喺英國8,9日先走到

27/10 0341 - item received by Royal Mail
27/10 0742 - item leaving UK

唔知29/11 派唔派到呢?

其實日本prepaid卡 99%、申請都要身分證名文件,外國人申請一定要有在留卡/永住証,剩番個1%就係便利店以類似gift 卡型式嘅prepaid 卡賣
我今日都轉左leaving UK.
但係唔知開戶會唔會好難
聽講都係會問長問短

btw我都計劃緊下年年頭去英國WH之前去一轉台灣開銀行戶口
等巴打你報告
咁好,我都仲未轉,希望30號到香港啦
咁係咪唔應該放錢入jersey?
等我仲開緊Jersey account諗住好過開monzo
咁係咪要開UK先唔會畀人懷疑洗黑錢而凍結資產?
同埋係咪link咗香港account香港政府都凍結到我Jersey Island啲資產?
UK ring fence就唔驚?
會唔會有時間重新執一執個Google doc?
如果我,我會分一部分入jersey。
留意返銀行通知信,一定要回應。要時間搵資料證據都要回應銀行。
美國霸權,美元結算,如果被人周到黑錢,或者你長期唔應機,所有銀行都可以被凍結。
睇你個底有幾厚。我會分一部分入uk ring fence,一部分入美國銀行體系。可能3:3:3:1。最後個1留係香港生活費又好,見證香港再爆下或者向下走,都好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞