冇外國地址開離岸戶口!實測各地離岸戶口/Virtual Bank撤資大法(3)

1001 回覆
50 Like 1 Dislike
有冇人覺得台灣銀行戶都OK?
好似比香港人開戶......
嘩申請咁多嘅,我淨係申請左 transferwise 同 revolut 算,其他無multi currency 唔太吸引,希望一個月內收到卡。
未開始用呀
用咗ghostmaildrop收
睇嚟佢應該唔批比你了,我同你一樣又係等咗勁耐,之後佢email 話我唔喺EEA地區內所以唔批。
都唔知衰左邊步
你有無用 fake location 果 d?
我無呀🤣
我有 仲用埋英國卡上網
唯有用Transferwise 同Revolut 就算
催咗佢地幾耐先應你機?
巴打話呢兩間無銀行保障,所以淨係用嚟轉下數好d, 或者真係去旅行攞嚟用先入錢落去,長擺錢就戈驚驚地
通常隔幾日
Revolut 係立陶宛註冊銀行,好似有存款保障,不過我應該唔會放好多錢入去,我主力放 CS 同大貓 expat。
中華郵政銀行好似比香港人開戶。
但我想開花旗銀行(台灣)多一些(但不知是否容許香港人開戶)。
可能真係太多巴打申請佢搞唔掂
話說 佢隔左幾耐先 email 回你?
你搵佢 佢覆你 定係佢自動覆你?
要申請「統一證號」
不過依家申請要填埋「居停留證號碼」
有卡號用緊了,可能你嘅懷疑係正確嘅。
9月20號申請,App內留言無覆過,9號email 比佢17號先覆processing, 18號再覆話唔批。
長放錢用dukacopy又得,開離岸brokerage account又得,錢多開外國銀行戶口都得,豐儉由人,靈活自在
主要都係留意返你付出既成本值唔值,都係果句離岸戶口係為左資產保值同萬一變難民都有小小揸拿
ching你用特區?
我用3UK咭開,做video chat就用VPN
BNO
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞