【異能者第三季】是咁的,我毒死自己堂阿哥(2)

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
上個post問咗

男角

代號:吉姆
年齡:20
能力:掌控雷電
喜好:吉姆模型
弱點:
能力非常消耗體力
過度使用能力會發癲
早晚一定要沖涼

希望有用
或者改到啱你用

吉姆巴
確定正傳或者下一季會出現
雷異能已經有洪轟天,不過有類近嘅異能呢

電腦 電子儀器 腦電波
上個post問咗

男角

弱點:
能力非常消耗體力
過度使用能力會發癲
早晚一定要沖涼

希望有用
或者改到啱你用

吉姆巴

電腦 電子儀器 腦電波

其實你做人工智能機械人都唔錯丫
我會唔會同秋爺有關係
兩個秋爺一樣
都係大話連篇
上個post問左希望可以加入異能故

男角

代號:黑死病
名字 : 卡洛
年齡:23
能力:黑炎
喜好:自己把大劍
弱點:
每使用一次能力會以理智作為代價 (like祝鳳凰燃燒生命)
所以非緊急唔會用能力,盡量用大劍戰鬥

造型請參考 黑色陰謀 狂劍士美術照
上個post問咗

男角

弱點:
能力非常消耗體力
過度使用能力會發癲
早晚一定要沖涼

希望有用
或者改到啱你用

吉姆巴

電腦 電子儀器 腦電波

定係類似攻殻機動隊咁
奸角多d甜
賣下關子,到底秋有咩目的?

清除瘀血?
出一出文

當羅凱琳離開酒店房間後,秋穿起白色浴袍,塗上髮油,一邊梳出油頭,一邊開啟一部迷你的投影通訊裝置。通訊裝置發出刺目的白光,一道紫色錦袍身影投影在牆壁上。

幻神路西法!

「哎喲,秋秋。有無人同你講過,你梳頭嘅時候特別吸引,睇到本座都忍唔住硬晒囉。」幻神舔一舔修長的手指,拋一個媚眼。

「喔?可惜,我對男人無興趣。」秋應道。

「你何止對男人無興趣?你對身邊嘅女人同樣絕情喲。不過,邊個估到你竟然連自己手下都唔放過?而且,又有邊個估到一直對洪轟天最忠心耿耿嘅僕人會被收賣?經此一事,大家都對洪轟天避之則吉,你呢次嫁禍相當成功囉。」幻神瞇起三角眼,掩嘴笑道。

「嘿。呢個程度,鳳凰並唔會死。不過,如果連半異能者都敵唔過嘛,死亦無妨,反正遲早都會發生。」

「喔喔?」幻神古怪地看向秋,極度妖異的妝容擺一臉興趣盎然的表情。

「自從翼神陳一出現,我諗你應該感覺到威脅吧。難道你想再增添一個競爭者?鳳凰若然唔死,自然會因為今次威脅,更加盡力咁賣命。所以,無論結局如何,我地依舊都喺贏家。至於你折損嘅人手,我會補償,絕對唔會要你白忙一場。」
「我地?呵。」幻神冷笑。「秋秋你唔對本座放暗箭,本座就已經心安囉。不過,祝鳳凰身邊會有異能者,的確出乎我地意料之外。你應該已經收到相關資料。」

「嗯。魏獨,大半年前覺醒嘅異能者,覺醒前喺一個處處被排擠嘅毒男。不過,一個宅男翻唔起咩風浪。當時機成熟,我會親手將佢處死。新世界唔需要噁心嘅小宅男存在。」說到阿魏,秋平靜的目光殺過一絲殺意,一瞬即逝。

「哎,你鍾意點就點,反正我最近已經搵到一個新嘅日本男奴囉。你想本座嘅死士逗留响香港幾耐?」幻神忽然問道。

「兩日。兩日後翼神陳一會派手下嚟香港交貨。暫時未知陳一可唔可信。以防萬一,若果有突發情況,你班死士就會用得著。」

「嘰嘰,你到底想做咩?居然同翼神陳一合作?你似乎有動作啵。」

「世界上無永遠嘅敵人。」秋擠出一個友善的笑容,瞇起眼笑道:「不過,同樣無永遠嘅朋友。我同你都唔喺甘於卑躬屈膝嘅人,我諗唔需要講白吧。」

「你想謀反?!」幻神微微詫異地問道。

秋淺淺一笑,不可置否,穿起恤衫,舉手投足也散發優雅的氣息。他一邊扣鈕,一邊說道:「你有無聽過『四祖』嘅秘聞?Heaven首領天元、掌控世界政府嘅始、失蹤嘅煙老........仲有一個人,鏡海和尚。」

「鏡海和尚?」

「天元曾經再三警告,絕對唔可以招惹鏡海和尚。而始多年來亦無任何動作。到底咩原因會令到佢地咁避忌鏡海呢?因為鏡海嘅強大異能?嘿嘿。」

「難道唔喺?」

「喔,我都唔知。不過,我好快就會查清楚。」

幻神聽完秋的話靜默下來。直至通話結束,秋也沒有給出答案。

秋穿起棕色長褸,對著連身鏡前,整理外露的恤衫手袖,瞧整齊得過份的頭彎起嘴角,詭異一笑。鏡子反映他緩緩收回笑容,收回平易近人的樣子,隨之而來的陰險銳利的眼神!

「神物…...最後必定屬於我。」他呢喃道。
皮而正,希望有個角色玩下

犬郎正在鳳凰的廂房中,鳳凰正伏在床上看漫畫,看得津津有味,不時發出銀鈴般的笑聲。犬郎在不遠處正襟而坐,朝鳳凰皺一皺眉。

「鳳凰,你意思喺指使殺手嘅人喺雷神洪轟天?」

難道真是洪轟天?是阿離多心了?犬郎暗道。

「殺手臨死之前,吐出一個『洪』字。Heaven入面同『洪』有關聯就只有呢個大舊衰。不過,雖然我討厭佢,但佢唔似咁陰險嘅人。」

「無論如何,你自己小心。我會同秋爺商議,幫你討回公道。」犬郎腔調平板地應道。

鳳凰點頭應道:「唔,犬哥你有無一刻猶豫過,Heaven真喺能夠為我地改變世界?」

犬郎沉吟,卻沒有答腔。

「我當時親眼見到一個無辜嘅媽媽被鎗殺,個細路囡起自己面前中鎗,鮮血不斷湧出嚟。對Heaven而言,普通人嘅生命到底喺咩?為咗呢個未知嘅新世界,我地要去到咩地步?

「好似花哥咁,雖然喺一個市僧商人,但亦算唔上惡人,對吧?」

當聽到鳳凰的問題,犬郎忽然想起阿離當日的話,浮現出阿離的笑容,不禁愣神。

「鳳凰,你變咗。因為阿魏?」犬郎擠出生硬的笑容說道。

「嗯。」鳳凰把頭埋在漫畫中,耳根通紅。

「我最近都覺得自己好奇怪。」犬郎頓一頓說道:「阿魏......你應該知道佢喺.......」

鳳凰聞言坐起來,微微點頭。「異能者。犬哥你都知?」

「嗯。我遇到阿魏嘅第一日已經知道。我希望你能夠保密,特別喺秋爺,。作為朋友,如果可能我話,我唔想阿魏捲入呢場風暴之中。」

「連秋哥都唔得?」鳳凰思疑道。

犬郎認真地點頭。秋對自己有恩,犬郎不願在其背後說三道四。可是身為秋的追隨者,秋的為人如何他心裡有數。殺伐果斷,經理人花哥就是活生生的例子。
秋爺嘅真面目
今晚出住呢到先 下一更 犬郎將會戰阿魏
秋爺份人好陰險
秋爺嘅真面目

係死癲佬
上個post問咗

男角

弱點:
能力非常消耗體力
過度使用能力會發癲
早晚一定要沖涼

希望有用
或者改到啱你用

吉姆巴

電腦 電子儀器 腦電波

定係類似攻殻機動隊咁

都幾好喎
上個post問咗

男角

弱點:
能力非常消耗體力
過度使用能力會發癲
早晚一定要沖涼

希望有用
或者改到啱你用

吉姆巴

電腦 電子儀器 腦電波

定係類似攻殻機動隊咁

不過等中出巴作出黎會開心過自己諗,有驚喜嘛
今晚出住呢到先 下一更 犬郎將會戰阿魏

嘩,巴打你玩到咁大,居然係四祖
上個post問咗

男角

弱點:
能力非常消耗體力
過度使用能力會發癲
早晚一定要沖涼

希望有用
或者改到啱你用

吉姆巴

電腦 電子儀器 腦電波

我會唔會同秋爺有關係

春哥 我幫你起正傳留咗個位置
兩個秋爺一樣
都係大話連篇

連情同手足嘅鳳凰都害
上個post問左希望可以加入異能故

男角

代號:黑死病
名字 : 卡洛
年齡:23
能力:黑炎
喜好:自己把大劍
弱點:
每使用一次能力會以理智作為代價 (like祝鳳凰燃燒生命)
所以非緊急唔會用能力,盡量用大劍戰鬥

造型請參考 黑色陰謀 狂劍士美術照

無問題 正傳見
奸角多d甜

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞