【異能者第三季】是咁的,我毒死自己堂阿哥(2)

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
夢生,係咪我???

你搵到自己鳥

見到自己,個感覺好正,加上墳巴嘅師父都識我,仲正,不過,我有啲唔明,鏡海巴用異能睇阿墳師父嘅時候,阿墳師父知唔知嫁?同埋鏡海巴個異能代價係倒退番細個,最後消失,係咪本來無一物嘅意思?

到底你嘅異能喺咩呢
煙老唔會知,呢個只喺鏡海異能嘅其中一個用途
偷窺.......

何處惹塵埃

你咪改變無機物大小果類?或者具現化?

鏡海巴,你估緊我嘅異能?
夢生,係咪我???

你搵到自己鳥

見到自己,個感覺好正,加上墳巴嘅師父都識我,仲正,不過,我有啲唔明,鏡海巴用異能睇阿墳師父嘅時候,阿墳師父知唔知嫁?同埋鏡海巴個異能代價係倒退番細個,最後消失,係咪本來無一物嘅意思?

到底你嘅異能喺咩呢
偷窺.......

何處惹塵埃

係,但見到你留言我就諗應該錯左,應該係夢構,幻術類的能力
亂估
夢生,係咪我???

你搵到自己鳥

到底你嘅異能喺咩呢
偷窺.......

何處惹塵埃

亂估

係乜都好啦,有得入故已經好開心
多謝中出巴
夢生,係咪我???

你搵到自己鳥

到底你嘅異能喺咩呢
偷窺.......

何處惹塵埃

亂估

係喎,鏡海巴,點解你會用鏡海輪迴哩個名,好奇一問
就來鏡花水月都來齊
就來鏡花水月都來齊

如何齊?
就來鏡花水月都來齊

如何齊?

有鏡有水 好似係
出文

李醫生沒有推辭,亦沒有多言追問鏡海和尚的目的。他只是簡單接過信,小心翼翼地把信收到懷中。這時候,鏡海和尚已經變回一貫的無賴模樣,誰也不會聯想到他就是剛才的世外高人。他盤腿坐在蒲團上,大腿上又擱著一本女優寫真集,一整頁的全裸大特寫。

他輕輕拍一拍身旁的蒲團,示意李醫生坐下來陪自己聊天。兩人並肩而坐,在案上大佛前談笑風生,鏡海不時發出淫靡得使人雞皮疙瘩的稚氣笑聲。

「繼松島老師之後,就有蒼井小公主。貧僧早前仲花咗『一年』推算到二兩後,小公主都會引退吶。晨依,知道咁喺代表咩嗎?」鏡海和尚一邊在寫真集中打星星記號,一邊問道。

李醫生放下手中的酒壺,沉吟片刻:「一雞死,一雞鳴?」

鏡海和尚蹙起眉頭,嘴角不自然地抽搐下,抬手就拍了李醫生的後腦杓一下。

「你就喺雞,你成世都喺雞。佢地喺人類文明嘅玫寶!再者,呢啲叫長江後浪推前浪。」他說話時還用手在胸膛前擠來擠去,生怕李醫生不明白似的。

「後浪推前浪。」李醫生若有所思地重覆鏡海和尚的話。

「AV如是,人生如是。將來喺年輕人嘅世界,我地嘅時代早就已經過去。當下可以做嘅,就喺為阿魏佢地開出一條前路,一條無咁快見到佛祖嘅大道。貧僧只盼佢地,即使有一日要歸去,亦唔會成為野心慾念嘅傀儡,禍害人間。」
李醫生微微點頭,正想拿起身旁的酒壺,卻赫然發現酒壺在鏡海和尚手中。

「哎喲,破戒,破戒囉。酒本無罪卻生罪,異能如是,哈哈哈哈。貧僧出家後已經好多年無嘗過酒,味蕾都生鏽囉。應該仲喺蘇威(蘇格蘭威士忌),對吧?」鏡海灌一口酒,滿足地說道。

李醫生沒好氣地「嗯」了一句,搶過酒壺。兩人就這樣坐著,鏡海說,李醫生聽.......聽最後一席似是胡言亂語,又似是高深莫測的佛偈。

日出前,話終人散。在臨別之際,鏡海和尚提出一個最後要求。

「晨依,作為多年來未繳清嘅酒錢,你最後就好好笑一個畀貧僧睇吧。當年之後,貧僧就無見過你嘅招牌笑容囉。今日一別,相信就只可以在黃泉路上再聚首囉。」

他頓一頓,再說下去。

「一路順風囉,好好生存吧。貧僧一生最引以為傲嘅徒弟。」

李醫生按在木門的手停住,轉頭看向鏡海和尚。此際,兩人彷彿回到過去,鏡海和尚變回氣度非凡,讓人不由自生地心生敬畏的五旬長輩。而自己則回到那一個充滿幹勁熱誠的年輕天才神醫。

「嘿。好好保重,鏡海.......鏡師父。」李醫生灑然一笑。笑容如沐春風。

接著,他回過頭推開木門,一邊搖頭笑,一邊邁步遠去。沒有人看到的是,他回過頭之那一刻,老淚已經按捺不住,從眼眶湧出來,淚流滿面。他愈走愈急,最後如一個離巢拍翼而去的鳥兒,消失在鏡海的視線中。

鏡海凝視漸漸遠去的背影,雙眼微微發紅:「師父就祝你早日尋回你嘅悅兒。最後一聲師父,特別順耳。」他轉身負手看向案上的佛祖笑道:「對吧?佛祖。」

一滴豆的雨水在瓦縫中滲進去,落在大佛的右眼上,順著微不可見的刻紋滑下,宛如一行憐憫眾生的清淚。

翌日中午。

阿魏獨自走到李醫生的別院。他一邊負手前行,一邊思索將會出現的可能,愈想愈是焦躁。

李醫生會坦白告訴自己真相,還是仍然三緘其口呢?如果他甚麼也不說,自己能夠逼他把一切吐出來?

等一等,要是讓自己湊巧猜中,李醫生真的是害自己父親失蹤的人呢?那麼,自己會對李醫生,一個算上恩師的長輩動手?不,如果事情壞到這個地步,他就已經不是甚麼恩師,而是不共戴天的仇人。想到這裡,阿魏的眼神變得陰冷無比。

沒錯,這是一個死結。就只有死亡,才能夠把這個結解開。

阿魏走到別院門外,嚥了一口口水,然後用力拍門,放聲大嚷。

「李晨依,出嚟!」

「同我出嚟,我已經嚟咗。」

半响後,大門終於打開,可是開門的人並非李醫生,竟然是醒來以後還未有時間去見的鳳凰。阿魏跟鳳凰互望,阿魏瞄到鳳凰手中的稿紙,一陣不祥的預感倏地湧上心頭!

他接過鳳凰遞過來的稿紙,上面記著為鳳凰續命的針法,每一個步驟也相當清晰,重要的地方還打了記號。當然,這種針術就只有阿魏能夠看懂,外行人只會以為這是鬼畫符而覽。

李醫生怎麼會留下這張紙?!
「我今日一起身,就見到呢張紙响地上面。我都唔知咩意思。阿魏你今日......你喺阿魏?」鳳凰狐疑地說道。

話在鳳凰對面的是人的確是阿魏。可是,阿魏今天換了一身整潔的修身衣服,而且還在頭髮塗上髮泥,瀏海都往後梳,弄出一個「不像阿魏」的整齊髮型。阿魏一直以來不修邊幅,頭髮凌亂,平日走路總是一副信心不足的模樣。 可是,經過打扮後,往日的宅男竟成變成劍眉星目,鼻樑高挺,眼神懾人的男人,甚至不比犬郎遜色。

「我當然喺阿魏。你放心,以前嘅宅男魏獨已經成為歷史,宜家先喺真正嘅我,真正嘅魏獨。」阿魏逕這一次居然沒有脫鞋就走進屋內,背向鳳凰說道: 「呢幾日發生嘅事,我慢慢再同你解釋。」

他急步而行,走到李醫生的房間。衣架上的白醫生袍與手術床旁的工具還在,酒還沒喝光。是的,這個酒鬼又怎會捨下未喝完的美酒而去啊?他看著吧檯思忖。

阿魏的目光一直延伸,直至落在不遠處的留聲機上。他渾身猛然一顫,瞳孔收縮,臉色變得難看極了。

黑膠唱片不見了! 一直放在留聲機上的黑膠唱片竟然消失了!

他最初來這裡的時候就曾經問過李醫生,怎麼每日都重複播放同一張黑膠唱片。李醫生當時一怔,然後平靜地說了一句讓阿魏摸不著頭腦的話:「只要聽到呢隻碟,我就好似會痛,碟在人在。」
媽的!李晨依竟然走了!

阿魏一臉戾色,左手一掌「砰」地拍在吧檯上,在檯上留下一個焦黑的掌印。
一陣再出文
照咁睇落去,好快就無貧僧嘅事,貧僧能做嘅就係,用盡所有能力去為你地舖路同阻撓天元同始。
貧僧係咪好有型

真喺?

樣越嚟越後生 但係個肉體老幾年
唔用得好多次

呢一更比較感人
痛住睇 但驚睇睇下變心都痛埋

蛋巴真喺身體呀 好返就好好休息吓先
夢生,係咪我???

你搵到自己鳥

到底你嘅異能喺咩呢
偷窺.......

何處惹塵埃

亂估

未必喺同異能有關嘅
多謝中出巴

MK仔
MK仔

阿魏終於蛻變......
MK仔

但係跟住都係頹返 係咪會有d唔好嘅事發生…
破戒...破戒...
蘇威正呀
MK仔

唔係頹返先好咩
MK仔

唔係頹返先好咩

唔頹仲邊似阿魏
痛住睇 但驚睇睇下變心都痛埋

蛋巴真喺身體呀 好返就好好休息吓先

蛋巴
睇完攻殻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞