【異能者第三季】是咁的,我毒死自己堂阿哥(2)

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
同時,他也沒有想過眼前的二十五號看似笨拙,可是動作與巨人般的龐大身型根本不成正比,靈活得很。從這個這個刀疤漢的攻擊招式與步法看來,應該是一名武者,而且是一個根基紮實的高手。二十五號跟沈默兩者相像,前者出手更狠辣,使出來的絕對的殺人技。沈默的棍法變化多端,難以預測。

要是這兩個人打起來,勝負難分。阿魏倚著欄桿,抬頭打量這個能跟大師兄沈默歸納為同一級別的
二十五號。

「你已經筋疲力盡,竟然有人接應仲逞強。愚昧。」二十五號不緩不急地說道。

事實上,他身上的衣衫已被阿魏的左手腐蝕得破爛不堪,到處也是破洞。如果這隻左手碰上自己,下場鐵定跟地上的乾屍一樣淒慘。因此,二十五號一直用拼盡全力避開阿魏的左手,不敢與之硬碰。這隻黑漆漆的左手充滿危險的味道,這是身為武者的直覺。

「筋疲力盡?呸,我頭先只喺熱身。一定將你清除,我嘅存在先有價值........只有將你解決,我就可以變得更強........更強.......再更強。」阿魏探手進面具內拭走唇上的鼻血,努力擺起架式,澎湃的氣勢再度散發出來。

二十五撇一撒嘴,不發一言,舉起沉重的斧頭往阿魏的方向橫掃過去。巨斧破空的勁風「啪」地作響,霸道剛猛,彷彿要直接將阿魏一分為二!

阿魏見狀,旋即蹲下躲過這記砍擊,雙手往後一撐,兩腳如彈簧般弓起,然後猛然一伸,挺拔的槍桿捅向二十五的胸腹上!

二十五按捺不住胸口的悶意,吐出一大口鮮血,踉蹌地後退十數步,巨斧下意識橫擺回自己的身前格擋。

然而才一眨眼,阿魏竟然消失了!

到底去到哪裡?

當阿魏再度出現之時,已經欺身到二十五面前。他瞄準這個距離,二十五絕對沒有空間抽回手作斬擊。難得逮到一個絕佳機會,先毀掉這把礙事的斧頭!

「寂-滅!」

阿魏咬緊牙,忍住腦海的劇痛,化拳為掌,漆黑的掌風有若狂暴的奔雷,重重印在斧頭柄上,一掌接一掌,「砰砰」地砸下去!

斧頭折斷,應聲插在甲板上。二十五被掌擊的餘波震得連吐幾口鮮血,雙目中的狠戾顯露無遺。他決定跟阿魏同歸於盡,抬起雙手,朝阿魏的身軀不停擊出凌厲的直拳。隨兩人拳來掌往,鮮血四濺,二十五的生命力亦不斷流失。

這一刻,阿魏的異能已經無法一瞬間把敵人抽乾,只能像蚊叮般逐點逐點吸收,左掌的黑色若有若無,快要消失。

「未夠......未夠,再多啲!!」阿魏已經陷入瘋狂,終於連耳朵也開始滲出鮮血!

他乘二十五號快被抽乾之時,左手一纏,捏成爪型,牢牢扣在對方的肩膀上,右手則同時搭在另一邊肩膀!

「想死?無......咁.......易。寂滅-贈予,同步!」阿魏沙啞地大吼,宛若發狂的死神。

話音一落,阿魏雙目顯得更為詭異,一黑一白,絕對的黑,絕對的白!一吸一灌,一邊抽走二十五僅餘的生命力,一邊將抽進身體的生命力倒灌回他的身體中。阿魏居然利用二十五的身體作實驗品,小心翼翼地傳輸。

平衡。

他嘗試將死寂的力量幻想成一條條觸鬚,將生命力慢慢吸走,倒灌的右手亦然。像調配最危險的藥物或爆炸品一樣,不能有半點失誤,否則後果堪虞。對二十五而言,他痛得死去活來,像被人千刀萬剮,靈魂逐片逐片剝離,變得支離破碎!

「殺......死.......我......」二十五目光渙散地,口齒不清地乞求道。

「邊個派你嚟?」使用同步異能的阿魏臉色異常蒼白,冷汗涔涔。

「求你.......」

「邊-個?答我!!!!」

當二十五張開嘴之際,阿魏的異能終於失控!二十五的身體「啪啦啪啦」作響,不斷抽搐,身體所有關節變形,胸膛嚴重凹陷,鮮血從每一個毛孔中噴射出來,全身浴血,意狀恐怖至極!

阿魏硬生生地停止異能,踉蹌地後退幾步,跌坐在地上。他看著二十五躺在甲板上像半死的田雞般抽搐,龐大的身軀縮了好幾個碼,血水流了一地。直至幾秒後,一聲清脆的響音從二十五的響起,然後他終於斷線,正式宣告死亡。

阿魏嚥一口口水,不禁心驚膽顫,如果剛才沒有成功中斷二十五跟自己的聯繫,那麼自己大概也難逃一死,爆體而亡。李醫生所說的「化絲」果然沒有想像般容易。不,簡直就是電腦遊戲中的地獄模式了,他心裡暗自比喻。

阿魏再次跌跌撞撞地站起來,掃了船上的屍體一眼後,準備跳船逃離。可是就在此際,他霍然生出一陣濃濃的不安,致命的危機感直襲心頭。

他眼尾目光落在身旁,還未看清來者何人,只見一隻銀色鋼臂正朝自己的太陽穴砸過來,速度快得嚇人!

阿魏連忙抬手護頭格擋,鋼臂「砰」打在阿魏的前臂上,阿魏被這記突如其來的重拳擊飛,從船中央位置的甲板直飛至船尾,撞上欄桿,反彈倒地。

一擊敗陣!
仲以為有人會幫佢擋
仲以為有人會幫佢擋

毒撚無朋友
你睇吓人地阿離,接埋自己夢中情人走咗喇
一路扣人血再幫自己補血得唔得
呢一更多咗少少錯別字 今日有少少事要做
比較趕 宜家先有時間趕出文
一路扣人血再幫自己補血得唔得

咁快就去到呢一步就太屈機
已經開始練緊同步,進度都尚算唔錯,搵多幾個係咁練可能就得
聽日又要早起身返工
盡量覆一覆巴打絲打先

如果大家响某間咖啡店見到一個戴帽男不停撳幾個鐘電腦,飲美式咖啡,仲要連啪幾杯,好可能就喺小弟鳥
已經開始練緊同步,進度都尚算唔錯,搵多幾個係咁練可能就得

到底到殺多幾多個人,先搵到存在意義
其實我硬係凝住各位巴打,都好大個,歲數一定大過我

唔會嘅 除非你讀緊中學

呢句真喎,同埋其實大家現實都係平凡人,唔使講到自己咁平庸,我又何嘗唔係一個衣著平淡嘅大專仔呢

我都係,但我留左鬚同頭髮,成日唔係比人當3x歲就比人當姐姐仔
真係試過比人叫姐姐仔

我個樣其實生得幾細個,加上重點係我生得矮,成日都比人覺得係中一,二,宜家中學就畢業,搭的士,個司機話,中六,唔似喎,以為係中二,三添,唉,所以宜家都成日唔剃鬚,等人望落成熟的

當你去到某一日 入到馬會或者賭場唔再查你身份證,你就會好感慨.......

利申:過來人
其實唔知有冇人同我一樣,我有時喺街會喺度諗,會唔會身邊擦身而過嘅,就係墳巴,中出巴,鏡海巴,口水巴佢地呢
p. s on9 9up

你指真人?

係呀

如果你係街見到個頭髮及肩或者扎左辮
黑啡兩截色
同時又有番鬚的男人
你可以問下佢係咪鏡海
但請先自報家門
你報左家門我會認的

係無藝毒巴

你戴住av女優面具我地會同你相認

第一秒彈咗句:「做咩會喺女優面具?」

下一秒:「自己寫出嚟嘅,好似喺.......」
每一季嘅boss都有意思
飛地對遁地
內心脆弱對幻術
腐蝕一切對刀槍不入

飛地
弱點就係太完美

飛天

秋爺,呢一更你又出場偷襲

唔會嘅 除非你讀緊中學

呢句真喎,同埋其實大家現實都係平凡人,唔使講到自己咁平庸,我又何嘗唔係一個衣著平淡嘅大專仔呢

我都係,但我留左鬚同頭髮,成日唔係比人當3x歲就比人當姐姐仔
真係試過比人叫姐姐仔

我個樣其實生得幾細個,加上重點係我生得矮,成日都比人覺得係中一,二,宜家中學就畢業,搭的士,個司機話,中六,唔似喎,以為係中二,三添,唉,所以宜家都成日唔剃鬚,等人望落成熟的

當你去到某一日 入到馬會或者賭場唔再查你身份證,你就會好感慨.......

利申:過來人

Sad but true

仲有冇得入故

可以 Ai巴打想叫咩名

叫番Al Sah-him
出處係電視劇Arrow

攞現有人物改名 好似唔夠原創喎
不如就叫險/謙啦
btw講下笑姐

巴打決定啦

搞到我想用promethus呢個名添

小弟要點寫落故

唔會嘅 除非你讀緊中學

真係試過比人叫姐姐仔

原來巴打你真係中學生 唔怪之得會咁講
咁我都係大你一兩年姐
Yeah乘人之危我最叻
死毒撚想搶我鳳凰凝霜二女
太年輕了
Yeah乘人之危我最叻
死毒撚想搶我鳳凰凝霜二女
太年輕了

完全係一個反派

仲有冇得入故

可以 Ai巴打想叫咩名

出處係電視劇Arrow

不如就叫險/謙啦
btw講下笑姐

巴打決定啦

小弟要點寫落故

講下笑啫,唔使用呢個名既

可以 Ai巴打想叫咩名

出處係電視劇Arrow

不如就叫險/謙啦
btw講下笑姐

巴打決定啦

小弟要點寫落故

講下笑啫,唔使用呢個名既

Ra's Al Ghul
其實地獄面試個個故出書應該會好掂
首先第一下個名都吸引到人
本身個故又好睇

遲少少會出短篇同第二季
更恐怖,更真實

咁異能故正傳又要停一排?

應該會喺正傳之後
人性故未咁快寫得出

中出巴萬歲,幾驚異能故會係正傳出之前停
其實地獄面試個個故出書應該會好掂
首先第一下個名都吸引到人
本身個故又好睇

遲少少會出短篇同第二季
更恐怖,更真實

咁異能故正傳又要停一排?

應該會喺正傳之後
人性故未咁快寫得出

中出巴萬歲,幾驚異能故會係正傳出之前停

中出巴萬歲

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞