【異能者第三季】是咁的,我毒死自己堂阿哥(2)

1001 回覆
53 Like 2 Dislike
魏獨呀墳唔用異能隻揪應該魏獨贏?

當年我唔識功夫都一個殺十幾個死囚
未必會輸

人係需要進步,係咁回味當年只會令自己退步
你輸左啦,個世界係需要我

墳巴我幫你
當年唔好咩,貧僧當年同今日一樣年輕喎

你肯定一樣年輕?

個樣係
你之前講的

小弟講咗咩,大師自行參透

仲後生咗
唔通佢嘅能力係時間倒流?
又推一推

未必會輸

墳巴我幫你

你肯定一樣年輕?

個樣係
你之前講的

仲後生咗

錯,不過欣賞你思路
有啲接近

未必會輸

墳巴我幫你

你肯定一樣年輕?

個樣係
你之前講的

仲後生咗

錯,不過欣賞你思路
有啲接近

未必會輸

墳巴我幫你

你肯定一樣年輕?

個樣係
你之前講的

仲後生咗

錯,不過欣賞你思路
有啲接近

再估 時間停止 代價係生理上都停止老化
殺死雷神

吉姆巴做咩同雷神咁大仇

可以食咗佢個位
殺死雷神

吉姆巴做咩同雷神咁大仇

可以食咗佢個位

好有野心

你肯定一樣年輕?

個樣係
你之前講的

仲後生咗

錯,不過欣賞你思路
有啲接近

預知?

你肯定一樣年輕?

個樣係
你之前講的

仲後生咗

錯,不過欣賞你思路
有啲接近

停止生理上老化嘅都算代價
停止自己既時間

你肯定一樣年輕?

個樣係
你之前講的

仲後生咗

錯,不過欣賞你思路
有啲接近

停止生理上老化嘅都算代價

如果一世係bb又算唔算?
精彩
想多口問多下 我個角色重唔重要
重唔重戲份
有冇諗過出書?
最緊要係我個小夢夢
最緊要係我個小夢夢

呢層你唔洗擔心啦 有我就有夢羅 應該
最緊要係我個小夢夢

吓?私家精探係夢蘿?
最緊要係我個小夢夢

吓?私家精探係夢蘿?

自膠睇錯野
一陣覆巴打絲打
夜少少有文
一陣覆巴打絲打
夜少少有文

等你
想多口問多下 我個角色重唔重要
重唔重戲份
有冇諗過出書?

同問
咁多巴打對我隻角好有興趣,
第時會唔會好有人氣
出文先

夜風輕輕吹拂,秋意更盛。犬郎履行承諾將Heaven的事如實告之,包括Heaven的目的,當日在銀行的半異能者與自己的懷疑。當然,嘴裡說是「履行諾言」,其實即使阿魏沒有追問,他最後還是也同樣會把一切說出來。

除了一點,犬郎並沒有坦白。

「你同鳳凰嘅出現真喺巧合?」阿魏看著手臂已結痂的傷口問道。

「我地………嗯,醫病。」犬郎遲疑了半晌,沙啞應道。

「好吧。」阿魏沒有再追問下去。

犬郎想過向阿魏坦白,治病並不是鳳凰跟自己來這裡的唯一目的。他們的真正目的是鏡海和尚身上的「神物」,一件讓世界兩大終極勢力虎視眈眈的神秘之物。

犬郎把話說到嘴邊,卻又濃痰似的,艱難地嚥回喉嚨中。

他所顧慮的並不是自己,而是鳳凰。他不希望鳳凰在阿魏心目中留下壞印象,一個朝夕相處的女生既然是一個間諜。他很清楚阿魏視這座寺為重要無比的家園。這件事,恐怕會成為阿魏心中的一根難以拔除的刺。

要是到最後被阿魏發現,大不了自己把一切扛在身上就好。

前提是,自己能夠活過明晚。
「作為一直受排擠嘅人......宅男,我好似能阿理解Heaven追求嘅理想。只要擁有力量,就可以改變社會對自己嘅睇法,成為世界需要嘅人,得到存在意義。」阿魏沉吟道。

「所以,你都認同Heaven所提倡嘅新世界?」

「唔,以殺止殺,對與錯…….我都唔知。不過,只要努力前進,或者有一日會搵到答案。」

犬郎聞言微微點頭,兩人一時間無言,氣氛沉默下來。或者,陌生的異能者戰爭、影子政府、Heaven、新世界甚麼的,這一切過於不可思議,阿魏感到頭昏腦脹。對他來說,這似乎是天方夜譚,暫時也沒有解決辦法。這個時候,將心思全放在更貼身的問題倒更為實際。

「你剛才講過,傷害鳳凰嘅殺手由洪轟天幕後主使,咁即喺同室操戈,自傷殘殺吧?」阿魏問。

「嗯,估計喺姓洪做。Heaven內部一直充滿明爭暗鬥,看似身處同一陣營,實際上各懷心思,一個吊詭嘅狀態。不過,從未試過有人明目張膽對其他同伴出手,無人夠膽違背天元大人嘅命令。」

「天元?」這個名字怎麼彷彿在哪裡聽過似的。可是,阿魏皺眉思索,還是記不起來。

「Heaven之首,代表絕對權力。」犬郎掃了阿魏一眼,簡短解釋道。

「嗯嗯。咁你諗住點做?搵葉秋幫手派人出兵反攻?相信葉秋應該都有唔少兵力吧。」提到秋的時候,阿魏不禁再次想起秋的眼神,語氣頓時顯得不自然。
犬郎平靜應道:「秋爺否決反攻。」

「俾人恰到上心口,鳳凰差少少就出事。咁都唔還手?!」阿魏喝道。他聽到犬郎的話,不禁對秋更加反感,眉頭皺得快能夠夾死烏蠅。

「秋爺有佢嘅顧慮。身為奴僕,我無資權力懷疑.......鳳凰大概同我想法一致。」犬郎木無表情,可是話中之意卻隱約聽出一絲不滿。

「所以你地就可以連命都唔要?」

「我同鳳凰本來喺Heaven之中嘅殘次品。從細就受到Heaven監管,十五歲開始受訓,未有異能之前,戰鬥算唔上出眾,亦無任何功績。相反,秋爺一直得天元大人歡心,不但聰明、而且能言善道,殺伐果斷。如果當年佢無收留我地作為家僕,我同鳳凰亦唔會有今日。」

阿魏愣了一愣,古怪地瞪著犬郎。

「阿狼!你錯喇,你其實好強。你記住,雖然大家都喺Canidae,但你喺一隻不羈嘅孤狼,而唔喺盲從嘅家犬。」阿魏頓一頓,像醫生般專業地再補充一句:「Canidae,即喺犬科.....不過我唔喺獸醫。」
「不羈嘅孤狼?」

「嗷嗚.......嗷嗚」阿魏模仿狼叫,五官揪作一團的樣子滑稽極了。

「嘿,難怪鳳凰會睇中你,我都開始鍾意你。」犬郎擠出與冷傲的臉龐格格不入的笑容,煞是詭異。

阿魏芫爾一笑,一臉不好意思的模樣,發傻地搖頭。

「好吧,將鳳凰交託於你,我都可以放心。」

「等一等,交託畀我?你呢個西門慶,雖然鳳凰最後揀你........」阿魏想起今天犬郎跟鳳凰並肩步出廂房,草地的綠頓時化作他的天然保護色。

「白痴。鳳凰只喺我二妹。」犬郎沒好氣地拍一拍阿魏的腦袋一下,手掌順勢而下,搭在阿魏肩膀上。

「如果我聽晚之後人間蒸發,你就帶鳳凰離開呢座寺,搵一個任何人都搵唔到嘅地方隱世吧。」犬郎話中的「任何人」,弦外之音就是包括自己一直尊敬的大哥-秋。

「雖然秋爺拒絕還擊,但事情絕需要有人做。不以新世界為名,只盡作為兄長之責。敢傷我親者,以鮮血償還。殺-無-赦。」犬郎說到最後,目光閃過一抹青芒,濃烈的殺機顯露無遺。

阿魏愣一愣神,然後乘出其不意地問道:「地點?時間?」

犬郎一時之間沒有為意,隨意應道:「聽晚西貢,上船突襲,你......。」

「喔,聽晚嗎?預埋我一份吧。」

犬郎搖頭,低聲說道:「你唔需要咁做。異能者嘅干戈從來只有兩種結局,生存抑或死亡。」

「呸,兩個人肯定比一個人勝算更大得多。既然我已經聽到,就無可能坐手旁觀。即使你願意唔帶我去,我都會自己行動。再者,我本來已經無路可退。」

「或者......只要再多幾個人,我就可以操控『源』,呢對手救到鳳凰,挖出存生於世嘅意義。」阿魏低頭呢喃,握馬雙拳,指關節也發白。他目光閃爍不定,堅定的眼神中夾雜一絲隱晦的瘋狂之色。

李醫生,你錯了......

有些人的命不值錢,比以前的自己更下賤.......

這些該死之人,死了更好,免得再遺禍人間。他們是沒有任何顧慮的的實驗品!

一念及此,阿魏自信地站起來,環視這片草地,前路一瞬間變得更廣闊,夜風彷彿有靈性般推著自己前行,走過無形的分岔口!

「我唔再喺宅男......就由我用行動去證明,守護重要之物吧。」阿魏嘴角微翹,笑意愈來愈濃。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞