[live]窮遊歐洲六十八日

1001 回覆
156 Like 10 Dislike
絲打覺得女仔一個人去阿姆斯特丹感覺上安唔安全

喺阿姆斯特丹好多人行過嚟話同我影相
無論去邊都好,小心為上,夜晚盡量唔好出街
揀夏令時間去啦最好,日照長到你驚

啲人咩樣架?影咩相?
係呀 我八月去九點先天黑

乜國家都有,要同我合照
依家都係九點零先天黑

咁去紅燈區咪好無feel 利申我淆底應該會報walking tour

紅燈區啲女(嬋)

啲人咩樣架?影咩相?

乜國家都有,要同我合照
依家都係九點零先天黑

咁去紅燈區咪好無feel 利申我淆底應該會報walking tour

紅燈區啲女(嬋)

咁仲值唔值得去

同一個女仔frd去過 覺得安全 四圍都好多人

唉 最衰荷蘭比利時果一段無fd陪我盡量係天黑之前行動應該無事嘅

絲打你幾時去?

覆完先睇到你個comment

唔緊要喇如果岩時間可以考慮下一齊玩!

我5月中就到喇

啲人咩樣架?影咩相?

乜國家都有,要同我合照
依家都係九點零先天黑

紅燈區啲女(嬋)

咁仲值唔值得去

叫做去𥄫下囉

唉 最衰荷蘭比利時果一段無fd陪我盡量係天黑之前行動應該無事嘅

絲打你幾時去?

我5月中就到喇

得閒過瑞士搵我一齊玩
用晒錢未
用晒錢未

backpack?,拖喼既話搭車會唔會好煩

絲打你幾時去?

我5月中就到喇

sad 你又係自己一個? 唔怕嘅 都可以分享下經驗如果你有tg都可以同你傾下計

啲人咩樣架?影咩相?

乜國家都有,要同我合照
依家都係九點零先天黑

紅燈區啲女(嬋)

咁仲值唔值得去

叫做去𥄫下囉

咁我都係唔花錢join果個團喇入去望兩眼見識下就走
用晒錢未

未用晒
今晚返到hostel數下仲有幾錢先
用晒錢未

未用晒

sor無答埋下句,一個60L背囊,一個廿吋篋
唔會
Take off to Berlin!!!!
Update again tonight!
Took too much pics in ams
用晒錢未

未用晒

sor無答埋下句,一個60L背囊,一個廿吋篋
唔會

60L
我想40L+20吋窮遊20-30日,希望唔洗2皮啦
廿四號

搭十點車去番紅花城,好期待啊,唔知係點嘅呢
因為我Google map搵唔到公共交通工具去酒店,所以只好聯絡個host
點知酒店個host嚟巴士站接我哋,好好人,幫我哋攞晒行李咁
不過佢嗰間其實應該算唔上係酒店,因為附近一帶全部都係家族經營嘅
我覺得應該叫做旅館或者民宿會貼切啲
我哋擺好行李入房就出去,靠Google map點鳩我哋行山路

我哋誤打誤撞去咗一間好食嘅家庭餐廳(非薩利亞嗰種)
meun係土耳其文,我哋靠Google個餸名睇樣叫嘢食

叫咗意大行雲吞(芝士餡)

土耳其餃子(好細粒考手功)

同埋meatball

個meatball好有Ikea味道,所以我哋再叫多咗一客
大家一致認為佢係我哋喺土耳其食過最好食嘅一餐!
之後行返車路返去,沿途嘅景緻靚到痴晒線

返到去晚餐係煮麵
廿五號

搭十點半車返伊斯坦堡,賣車飛個啊叔明明講六個鐘就到
但最後係搭咗差唔多九個鐘車先到

架車駛過普魯斯海峽嘅時候

落咗車又搵唔到路走,唯有call uber啦,橫掂我哋咁多嘢,間酒店又偏,當方便下(公數用唔晒

出巴士站又有人揸槍

坐Benz,坐咗半個鐘到就到酒店啦,七十蚊土幣咋
唔知我book依間嘢嗰時痴咩線我book咗間六人家庭房
我哋三個人有成五百幾呎都幾爽,仲有個私家花園仔,五百零蚊一晚咋

擺低行李我哋就去附近嘅Taksim Square到食飯

第一次見夜晚嘅伊斯坦堡

間嘢叫Esmer,喺H&M斜對面
嘩!間嘢好抵食,連我都飽啊
價錢可接受嘅中價啦,以土耳其嚟講唔係平價先

但係啲staff識英文,meun有英文已經係加晒分,起碼唔會中伏先
之後再行H&M就返去啦
廿六號

我兩個frd直飛荷蘭,十一點喺SAW飛,我就七點九起身刷洗,幫佢哋叫uber,送佢哋上車
我本身諗住瞓多陣先執嘢,但我真係好驚執漏嘢
執好晒都九點,撻上床正諗住瞓就有人敲門
原來係個老闆娘煮咗早餐比我食

嗰一刻我真係覺得,其實土耳其人都唔係想像中咁差啫
食咗大半個鐘,大家指手畫腳咁傾咗半個鐘偈,我就繼續瞓啦
因為我見佢check out time係十一點,較咗六個鬧鐘就瞓多陣
去到reception搞check out,佢問我幾點機,我話夜晚七點
之後老闆就話我可以繼續用間房,嘩,點解會有咁好嘅人嫁
老闆娘幫我拎返啲行李入房我就出咗去周圍行下

隧道

點零鐘嗰陣,我用自己對腳跨越咗歐亞兩洲

橋上風光

[續]

行咗過歐洲面,見到有船
我咪買飛(以為係單純坐過對面岸),點知隻船愈行愈遠
去咗黑海嗰邊,搭咗個半鐘頭船,今次就真係遊覽咗普魯斯海峽

橋底有煎魚包食,多骨到爆

一落船就趕返去攞行李出發去機場,返到去老闆唔喺到,我同老闆娘goodbye hug咗就走啦
一出門口有架警車,佢可能見我好趕就順便車埋我去地鐵站
上到車發現自己睇錯departure time,1840我睇咗1940
心急如焚咁去到機場,中途online check in咗
出境搞勁耐,條隊長到打晒蛇餅,佢都唔開多個counter
好彩最後上得切機

依家平安地喺CDG機場個free lounge到hea緊

依家喺柏林

絲打你幾時去?

我5月中就到喇

sad 你又係自己一個? 唔怕嘅 都可以分享下經驗如果你有tg都可以同你傾下計

暫時長期係瑞士 有興趣過黎的話留低tg吖
樓豬係咪有FB PAGE架?

絲打你幾時去?

我5月中就到喇

我今次唔會去瑞士喇 應該要下次先會再去

絲打你幾時去?

我5月中就到喇

瑞士Grindelwald 除左行first之外 仲有冇行山好介紹? 另外zermatt 值唔值得去?
利申:瑞士下一站係意大利
[live] 窮遊歐洲六十八日 2
https://lihkg.com/thread/225354/page/1?ref=ios

https://lihkg.com/thread/225354/page/1?ref=ios

感謝大家
樓豬係咪有FB PAGE架?

係啊
條link喺第一版
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞