[live]窮遊歐洲六十八日

1001 回覆
156 Like 10 Dislike
26號:上網訂咗Casa Batlló(11:15-11:30)同Casa Milà(14:00-14:15)嘅飛
兩間屋都係高迪設計,外觀已經好eye catching
1100先喺hostel出發,1112已經行到去Casa Batlló
正如之前有位巴打講,Casa Batlló係以海洋做主題

最得我歡心就係屋頂上面粒meringue

(其實佢應該唔係諗住meringue嚟design
咁我買張飛就連埋audio guide,總共有14個check point
與此同時,佢會比部tablet你,有scenario會show出嚟

好似係照返高迪理想中嘅預設圖,呈現眼前咁上下
依棟嘢我哋足足行咗兩個鐘,估佢唔到啊真係
Casa Batlló最唔好嘅地方就係外牆肉眼睇係靚過影
佢啲色好淺,影唔出佢所帶比你視覺上嘅感覺

可能因為我廢jer

之後咁上下時間就要過對面馬路嘅Casa Milá
相對上,Casa Milá出色嘅唔係色彩繽紛,而係整體外形

張飛就係焗你買埋佢個audio guide嘅
喺地下聽完1,就要搭lift上八樓,由天台掃返落就去
天台已經有好多藝術品啦

落一層係講高迪有咩咁神、以往嘅作品⋯⋯
再下一層就係以前有人住喺依棟嘢嗰時嘅情景
(其實住喺棟咁嘅嘢應該係好撚有錢嗰啲人)

再去附近間叫Cervecería Catalana到食tapas

夜晚返hostel食餅,完
27號:最最最期待嘅一日,因為要去聖家堂
我對巴塞最早嘅印象就係佢,我亦都係因為佢先嚟
張飛⋯⋯好撚貴,大出血啊大佬
行咗兩個鐘我哋本身買埋上roof,點知天氣問題閂咗

咁都無辦法嫁啦,我哋就去食台灣blogger推介嗰間paella
喺drassanes站附近,叫La Fonda
原來個paella係計人頭,屌咁你就唔好話好撚抵啦,十歐一個人抵喺邊撚度
但佢算係中價高質素嘅嘢食嚟嘅

食飽就去行下海邊、撚下狗

28號:我哋喺hostel食咗粟米片 就出發去音樂廳
聽完guide就喺海邊hea下(我個chur frd都比我搞到hea咗
兩點幾就去咗Mercado de La Boqueria
喺市集嚟嘅,我第一日同韓妹都有去過
入面買好多生果,朱古力,ham嗰啲
仲有餐廳,bar檯形式嗰啲
食咗少少嘢就去搵churros啦

我喺google search: best churros in barcelona
頭兩個page都出佢,就試佢啦
€1.20 勁飽肚,兩條食飽咗我
但新鮮出爐勁好食,佢有朱古力同nutella我遲啲試

再陪我個frd行下街就送佢搭車
然後我返hostel fing到依家

今晚會執下嘢揀下相,睇下有咩遲啲入埋落電話up上嚟比你哋睇

或者可以comment有咩特別想睇,我up先
我想返英國
好似大爺咁有哥哥請食飯

睇緊自己有咩地方未去
我想返英國
好似大爺咁有哥哥請食飯

睇緊自己有咩地方未去

咁多地方去仲想返英國
絲打 有冇計過手頭上仲有幾錢錢
絲打 有冇計過手頭上仲有幾
我想返英國
好似大爺咁有哥哥請食飯

睇緊自己有咩地方未去

咁多地方去仲想返英國

因為巴塞差唔多玩晒
我想去嘅都去晒
絲打 有冇計過手頭上仲有幾

我帶咗二百歐過巴塞,仲有135紙幣,coins無計
因為我之前幫個frd買咗件衫
所以一齊玩嗰幾日我好多時都唔洗比錢
佢幫我比埋咁扣返條數
我反而唔去巴塞去西維爾
btw慕尼黑搖緊火車去柏林要6粒鐘
不過無所謂都反正行唔郁
係火車拉筋ing
我反而唔去巴塞去西維爾
不過無所謂都反正行唔郁
係火車拉筋ing

可唔可以講下西維爾有咩玩
早幾頁有巴打講過聖山,我應該聽日一早去
今日十點半先起身,諗住周圍行下算
或者我睇下近郊近唔近
我反而唔去巴塞去西維爾
不過無所謂都反正行唔郁
係火車拉筋ing

主要想去直布羅陀, 睇flamenco同西維爾皇宮(game of throne fans去唔到北愛 冰島都要去返一個got景點)
其次教堂(第3大, 哥倫布之墓), 鬥牛場(最耐歷史), ronda, 黃金塔
我岩岩早過復活節 唔知有無少少巡遊睇... 西維爾復活節巡遊好出名(我雅典又係早少少, 不過好在有得睇採排)
我反而唔去巴塞去西維爾
不過無所謂都反正行唔郁
係火車拉筋ing

主要想去直布羅陀, 睇flamenco同西維爾皇宮(game of throne fans去唔到北愛 冰島都要去返一個got景點)
其次教堂(第3大, 哥倫布之墓), 鬥牛場(最耐歷史), ronda, 黃金塔
我岩岩早過復活節 唔知有無少少巡遊睇... 西維爾復活節巡遊好出名(我雅典又係早少少, 不過好在有得睇採排)

我google map單程成六個鐘
巴塞都好靚,無令我失望
你都玩得開心啲
大家可唔可以講下expect我點出行程嗰啲
想我每晚詳細打一次行程定好似直播咁
依家食完個brunch,應該飽到今晚,起程去行下
今朝ko咗第一包粟米片,好開心
剩返一包留去巴黎食
一個唔小心又返咗hostel hea
del下相寫下postcard
晏少少再出去影下相
好頹,因為真係想睇嘅睇晒,我係差個西班牙蛋餅未食就完滿啦
喺hostel飲緊早幾日買嘅奶

韓妹請
擺咗喺個籠到幾日都無壞
可能係我味覺壞咗
仲有幾多錢
仲有幾多錢

一百零幾歐
過到巴黎間hostel要比成廿五歐
終於肯出街
最後一日
都係去返travel & cake食嘢
nutella pancake
食剩三分一,我投降
依家去Mercado de La Boqueria搵蛋餅食

啱啱同mammy傾偈,發現自己都幾掛住香港
其實香港真係福地,附近好多平價正嘢食
我臨飛嗰幾日真係好似大爺咁周圍食嘢
屋企人又煮晒我中意食啲嘢比我,好幸福
有啲homesick
Spainish Omettlet Sandwich, €3.30
絲打你食親嘅paella好似都幾高質
不過周街都係around10歐又普通
第時有機會再去西班牙可以考慮下Zaragoza
嗰陣由madrid去barcelona喺zaragoza停過一晚
景點冇乜 都係得座好靚嘅教堂
但成個城市都好舒服 好適合hea番兩三日
絲打你食親嘅paella好似都幾高質
不過周街都係around10歐又普通
第時有機會再去西班牙可以考慮下Zaragoza
嗰陣由madrid去barcelona喺zaragoza停過一晚
景點冇乜 都係得座好靚嘅教堂
但成個城市都好舒服 好適合hea番兩三日

我一定會再返嚟西班牙
好中意依到,其實我喺巴塞都好hea
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞