[live]窮遊歐洲六十八日

1001 回覆
156 Like 10 Dislike
追post追到去巴黎,呢part咁少野睇既

依家開始執相!
要由頭執過,想post啲新嘅比你哋睇
絲打瑞士會stay 幾多日同去邊玩?
我德國去瑞士唔搭咩好

四日interlaken,三日Zermatt,三日zurich
我Frankfurt去interlaken嗰程我係用rome2rio搵嫁
留名睇瑞士

瑞士唔食都唔得掂
但我都好期待
樓主你點解決洗衫問題?
book左啲酒店未必有得洗 唔知點算

我平時唔出汗,手洗襪同內衣褲就得
過到荷蘭住hostel應該會keep住一個星期洗一次衫

有無經驗歐洲街邊有無洗衣鋪

有但唔會用
洗都要等1粒鐘 仲要乾衣機30min - 1粒鐘
我都係手洗放到成個酒店 / hostel都係
係有幾站日日落雨 先用乾衣機only

手洗咪好煩

洗對襪洗條底褲啫
哥哥會洗衫,我睬佢都嘥氣
Days in Turkey

首先講下今次點玩法先

16/04 Istanbul (Vizyon Hotel)
17/04 Istanbul
18/04 Flight to Pamukkale (Venus Hotel)
19/04 Pamukkale
20/04 Night bus to Cappadocia
21/04 Cappadocia (El Nazar Cava Hotel)
22/04 Cappadocia
23/04 Bus to Ankara (Hotel Abro Sezenler)
24/04 Bus to Safranbolu (Gunes Konak)
25/04 Bus to Istanbul (Carme 2)
26/04 Leave
十五、六號

同哥哥上演咗一場淒美絕倫嘅送機一幕後
我自己一個喺希臘個機場到瞓一晚,等第二朝0600機飛過伊斯坦堡
成晚都好驚,諗住瞓嘅時候已經可以check in,咁實搞掂先啦
落到gate已經好攰,但好驚無人拍醒我,唯有死撐落去,又執下相
同屋企人講咗一陣終於可以上機,點知架機有La La Land睇
五十分鐘機程都照睇,睇到做最後一個落機嘅人(啲fa一定笑我
land咗之後試下我張卡上唔上到網,係唔得嘅,咁就喺機場痾屎嗰陣connect埋wifi
connect咗即刻搵下我兩個frd先,點知無人收到
快快手去排入境,剛剛遇着啱啱見到我其中一個frd––T子,孖住公仔入境,攞行李
然後就九秒九衝出去入境大堂尋「親」,一出嚟就見到K子
大家都好有共識去咗撳錢先(我仲懶醒有攞啲歐羅喺身,原來有土耳其幣,TL2.X : HKD1
每人撳咗一千土幣出嚟,夾咗三百公數(我哋每人總共撳咗千八蚊土幣出嚟,千一蚊公數
搞埋電話卡就去我哋連住兩日嘅hostel啦,十點幾到check in,十一點比到房我哋
(其實我每一間嘢都比我早check in遲check out,大家如果旺季去要問下
我哋間嘢比咗三人房我哋,但我本身係request female dorm嘅,不過唔緊要啦
由於係星期日嘅緣故,附近 都無開咁濟,食咗個wrap,行埋去藍色清真寺
真係無嘢做啦,我哋返咗去,有兩條友瞓到暈咗咁,晚餐都無食就完咗第一日

Zac

三條友自備頭巾

偶遇麥當勞叔叔

chicken wrap

土耳其百事

個frd話唔辣喎

Grand Bazaar

靚仔

星期日無人

裝束要求

藍色清真寺入面

有啲人照行

我德國去瑞士唔搭咩好

四日interlaken,三日Zermatt,三日zurich
我Frankfurt去interlaken嗰程我係用rome2rio搵嫁

有無睇mingjai條新片
係瑞士 好正
十七號

喺酒店食咗個早餐(又中伏,無話要錢但其實收費
好彩我哋拎咗佢五六隻烚蛋啫,同埋食咗佢三分一籃麵包
跟住我就check下聽日點樣喺機場過酒店啦,點知我book咗去Cappadocia個機場
即刻打去Turkish airlines到搞,訂完張新嘅,諗住無事(點個去錯機場
我哋間酒店其實位置幾好,行過去藍色清真寺大概十五分鐘,景點好集中
Grand Brazaar仲喺正我哋對面,因為我哋三個女仔,加上入面嘅嘢大同小異,短短停留十幾分鐘就走咗啦
之後去咗地下宮殿,同美杜莎say咗個hi,再去返尋日跳過咗嘅Sophia Museum
入面都幾多嘢睇,喺歐洲參觀過唔少教堂,都係第一次上到二樓
如果佢無裝修緊我應該會比十分佢,有啲剝落咗嘅壁畫(似係比人剷落嚟
跟住就搭tram過亞洲面,諗住上Gatala Tower嘅,不過落雨,作罷
然後去咗Taksim Square到行街,T子喺H&M癲咗,哈哈哈

第二日個人無咁攰,境都特別靚

grand bazaar內

模型舖

狗帶

貓國

cosplay利是封

Hagia Sophia內

突然光咗一下嘅地下水宮殿

taksim square有間天主教堂

喺新城區誤打誤撞見到嘅1:1joker

入去記得喺門口除鞋啊
我德國去瑞士唔搭咩好

有無睇mingjai條新片
係瑞士 好正

晏啲睇,依家準備出發去風車村同睇鬱金香
點解條路線係兜返轉頭既? 唔一條線去 ?
點解條路線係兜返轉頭既? 唔一條線去 ?

因為想玩多啲地方
絲打你用邊部相機?
絲打你用邊部相機?

Canon70D
想問下喺瑞士買書會唔會貴啲?
想買幾本lonely planet

10000%會貴啦
絲打你勁
由我考dse oral第一日到考完written
你仲旅行緊
絲打你勁
由我考dse oral第一日到考完written
你仲旅行緊

因為我去六十八日嘛

10000%會貴啦

咁我喺德國走先買
土耳其第二日補圖

依家再出去,返嚟仲有
絲打覺得一個女仔去土耳其危險嗎?
絲打覺得一個女仔去土耳其危險嗎?

會啊!
lm
lm

咁夜嘅巴打你
十八號

我哋一早去咗Taksim square買返啲嘢就返酒店攞行李出發去IST airport
(到埗先知自己去錯,唉,又um錢買多張機票……究竟飛一轉要買幾多張機票
臨飛先記得叫酒店遲一個鐘接我哋,落機收到佢覆我email話每人加多廿蚊土幣搭私家車
本身都三十嫁啦,咁佢話係shuttle,即係要同人一架車(我哋兩個大篋一個細篋)
咁其實都唔貴啊!睇住夕陽,搭咗漫長嘅一個鐘,我哋就到酒店啦,上到房咁啱好仲有日落睇
依間酒店有水煲,我哋就施展咗煮麵大法,仲開咗罐午餐肉啊
十一點先施施然落reception同佢哋講我哋想John聽朝個tour
八十蚊土幣,包去7km遠嘅一個天然溫泉,入棉花堡張飛,lunch同酒店接駁
okay,再托埋佢哋買去Cappadocia嘅夜間巴士車飛,收咗我哋六十蚊土幣,抽五蚊水可恥
(係有個tour guide一直喺酒店,我哋都係同佢交涉,應該係佢收唔係酒店收)
揀好咗第二日着咩衫,沖完個涼發現出面成個天都係星星,影咗成個鐘先瞓

上去taksim嗰條樂器街

十九號

大家都唔知醒(定淨係我
九點半出發九點三先落去食早餐
食幾舊包頂下肚,拎幾粒蛋就要上車啦,(好彩屎忽痕帶住咗食物盒,食唔晒啲嘢掃咗入盒
上車去埋其他酒店車另外兩位團友我哋就出發,其實棉花堡離我哋酒店就係轉彎再轉彎咁上下
Google map過話700m,個導遊……都講得幾好,詳細資料都比到你嘅
最盞鬼係佢會叫你聽咗先唔好影住,講完再搭多句,我哋唔會再返嚟嫁啦,但繼續行前
印象中佢比咗兩個鐘我哋喺棉花堡入面自己活動,其實唔夠嫁
倘若他日巴絲們有機會去嘅話,而同行嘅人又有一個似我咁自戀建議留一日
lunch喺棉花堡下面個出口對面嘅上樓餐廳食,我哋第一次都叫晒所有佢擺出嚟嘅嘢
第二次去添佢比一啖咋陰公 所以我都好厚面皮咁叫摩牙摩牙,都食得飽嘅
以為點幾鐘就返酒店fing之際原來仲要去stone factory,大家睇下佢點磨石之類
如果唔係我仲有一個月要玩,我肯定買返盤國際象棋,靚到(唔比影相)
雖然大家都有心郁郁買嘢,但基於我哋只想盡快減輕行李負重,所以是空手而回嘅
三點零四點返到酒店,之後兩位睡魔又補眠,我就執下相,睇下日落。
完。

#841多圖啊喂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞