[live]窮遊歐洲六十八日

1001 回覆
156 Like 10 Dislike
幾經辛苦終於執好咗邊啲嘢喺我自己拎,邊啲擺喺哥哥到,依家一個廿吋篋(99%滿),一個60L背囊(70%滿)
今晚就搭巴士出返倫敦,聽朝十一點機飛巴塞

挪威真係好貴不過大部分都係自然景點唔洗錢

已經Plan左一日遊bergen
一日遊drobak
兩日遊oslo
第一日到夜晚 最尾一日晏就走
有無咩一定要試同去

我依家住係bergen,既然得一日我覺得bryggen一定要去,同埋可以行上fløyen望曬全市既境,如果你有興趣既話,Edvard Grieg Museum同埋Kode都唔錯,可以揀選自己有興趣既去,但係前者較遠,後者係正市中心。
Oslo既話,National Art Museum係一定要去,另外我覺得個opera house都好唔錯,另外可以去隔離島果三個博物館(尤其viking果個好唔錯)
反而Oslo同Bergen之間既火車真係好值得搭,真·絕境
Drobak無去過幫你唔到(x 不如去Tromsø/Trondheim仲開心

安排左夜晚行bryggen
日頭上floyen同去個個魚市場
聽日睇下你個個先

Oslo有安排viking個3個museum, vigeland
National art museum好似無簡 聽朝訓醒再睇下先
仲有日諗住搭船遊下峽灣 上網睇好似有得咁

Drobak其實係想去下聖誕老人村 因為應該唔會去sweden finland
Tromso佢地太遠

利申魚市場又細又係呃遊客
bryggen其實同fløyen真係隔離,只要上山落山一定經過,日頭夜晚都可以影下相。

Oslo個國家藝廊有Munch果幅吶喊,一定要去望望。

聖誕老人村,唔去finland不如放棄。
不如放多一日係Bergen或者坐ferry/cruise去d fjords好過

Book左火車啦 剩係係bergen留一日
聽朝起身睇下fjords先咁
唔該曬你!早抖

早抖 記得挪威星期日出左旅遊景點基本上咩都唔會開

所以星期日我就係安排左去viking個三個museum
Vigeland同mathallen oslo 好似話係星期日會開既mall
想問係歐洲點上網 買sim card ?定淨係係酒店用wifi

我買咗12個月裝,12GB,四十五個國家
返到去影比你睇

呢張幾好用
我係香港買好似300幾

我都三百幾

我都想買呢張
你邊到買?速度點?
可唔可以手機share

我上網買嫁

喺英國okay快,可以share

唔同國家有分3g同4g 真係幾快
油麻地有間樓上舖有賣 唔記得左個名

我買咗12個月裝,12GB,四十五個國家
返到去影比你睇

呢張幾好用
我係香港買好似300幾

我都三百幾

我都想買呢張
你邊到買?速度點?
可唔可以手機share

我上網買嫁

有無啲30日version
你買幾錢?
好想買

呢張幾好用
我係香港買好似300幾

我都三百幾

我都想買呢張
你邊到買?速度點?
可唔可以手機share

我上網買嫁

你買幾錢?

好似都係300幾
我原本去間舖係諗住買張30日version先架 不過個sales sell我買一年呢張 我記得價錢差唔係好多所以買左一年版
好想買

要慳d呀你

呢張幾好用
我係香港買好似300幾

我都三百幾

我都想買呢張
你邊到買?速度點?
可唔可以手機share

我上網買嫁

你買幾錢?

好似都係300幾
我原本去間舖係諗住買張30日version先架 不過個sales sell我買一年呢張 我記得價錢差唔係好多所以買左一年版

彌敦道608號總統商業大廈14樓01A室
我係度買 岩岩搵到
好想買

要慳d呀你

我講下嫁咋

我都三百幾

我都想買呢張
你邊到買?速度點?
可唔可以手機share

我上網買嫁

你買幾錢?

好似都係300幾

我係度買 岩岩搵到

我都喺嗰到買

我都三百幾

我都想買呢張
你邊到買?速度點?
可唔可以手機share

我上網買嫁

你買幾錢?

好似都係300幾

我係度買 岩岩搵到

我都喺嗰到買

London attack

我上網買嫁

你買幾錢?

好似都係300幾

我係度買 岩岩搵到

我都喺嗰到買

London attack

我喺Plymouth,放心
焗緊pizza,烚緊薯仔整薯蓉今晚帶上巴士食

又有一個禮拜見唔到哥哥啦
£2.68
去到巴塞,度度都係要俾錢先入喎
嗰陣去到後期已經唔想入,都幾嗱利
留名
如果係英國夜晚自己煮大約幾錢到

睇下你食咩食幾多,自己買塊牛扒煎二三十蚊

幾抵咁
利申係挪威住左一排見到呢d物價真係喊QAQ 連倫敦都覺得簡直超平

4月去
預8000全包 book左既機票交通住好似已經一半

hi
你去梗exchange啊?!

好似認得你
係呀過左黎兩個月lu

我都想去exchange你係邊exchange梗
利申係挪威住左一排見到呢d物價真係喊QAQ 連倫敦都覺得簡直超平

4月去

hi

好似認得你
係呀過左黎兩個月lu

大獲咁快比人發現真身?

唔洗咁驚

我都想買呢張
你邊到買?速度點?
可唔可以手機share

我上網買嫁

你買幾錢?

好似都係300幾

我係度買 岩岩搵到

我都喺嗰到買

唔該哂
好想買

好平好想去outlet瘋狂買野

btw點解你要帶d過期野去食既

4月去

hi

好似認得你
係呀過左黎兩個月lu

我都想去exchange你係邊exchange梗

唔想自爆
溫馨提示中東歐去旅行都易d
去到巴塞,度度都係要俾錢先入喎
嗰陣去到後期已經唔想入,都幾嗱利

我有幾個地方係一定入,聖家堂、高迪之家
其他我應該喺外面𥄫下算
留名
如果係英國夜晚自己煮大約幾錢到

睇下你食咩食幾多,自己買塊牛扒煎二三十蚊

幾抵咁

£4.99三大塊

我上網買嫁

你買幾錢?

好似都係300幾

我係度買 岩岩搵到

我都喺嗰到買

唔該哂

唔洗
好想買

好平好想去outlet瘋狂買野

btw點解你要帶d過期野去食既

因為我平時喺香港一味買,過晒期又未食晒,唯有帶去旅行食
嚟緊喺巴塞嗰幾日無早餐,我啲粟米片應該大派用場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞