[live]窮遊歐洲六十八日

1001 回覆
156 Like 10 Dislike
會唔會開到2
二十號

因為我哋係夜晚十點車去Goreme,車程十個鐘
所以我哋決定再戰棉堡 (真係有嘢未行,我哋無上山,淨係喺火山灰層到影相)
我哋今次決定細味棉堡,一早出發,臨出門staff同我哋講原來有shuttle上去上面入口
好嘢,又行少一轉(原本打算下面入,行上山再落返嚟)
照例咩都影下先,再打大佬上山(好撚後悔,曬到仆街)

上到去個theatre唔得啦,坐喺陰涼地方抖陣(嗰時一點幾),坐到三點先落山
其實佢仲有個教堂嘅,但真係太曬,曬到個人好無心機行過去打大大佬,放棄
落山嘅途中都會見到唔少古跡遺址,有塊版講話有隊意大利考古隊修復緊

之後又玩下貓(隻貓會走嫁,我好難先影到佢個樣),就落返火山灰層影相
今日係勁多大陸人、韓國人

影咗好耐影到相機無電就落返酒店
又比我哋發現咗棉堡唔同咗樣,本身無水嘅地方今日有、連層數都多咗
我哋開始懷疑其實是咪石膏粉,啲外國人仲下下抆晒上身
喺出口抹緊腳指嘅時候有班土耳其仔(我諗)過嚟話一齊影張相
影完check過無唔見嘢之後我哋就起程行返酒店,返到去係四點幾五點嘅事
喺lobby pea咗一陣就喺酒店間餐廳食晚餐,食咗一日嘅房錢
再繼續hea,hea到九點就坐車去市中心個巴士站,廿分鐘車程咁上下,每人廿五土幣
去到巴士站玩一陣電話,55分出去等車,點知架車遲到,嚇死我哋以為miss咗
一上到車因為我連日嚟都幾攰,火速瞓咗一陣咁大把,兩個鐘後就熱醒咗
係發脾氣嗰隻熱醒,撳頭頂個bell叫個staff開丁點冷氣比我
佢話就到下個站,再開車先有,半個鐘咁上下,終於開車啦
終於比我等到啦,不過有係有嘅,但唔夠囉,每次回頭望我兩個frd瞓到無知覺咁勁幸福
五點幾落車去咗一次廁所,再上車佢兩個醒啦終於,我呻完之後都叫瞓返兩三個鐘
會唔會開到2

點都會啩
仲有廿幾日喎
廿一號

0749落車,架車遲到早落係咩玩法,仲要每個休息站停半個鐘
一早酒店已經比咗間房我哋,佢兩個食完個麵繼續瞓,途中有起過身一陣
傾咗瑞士行程同德國去瑞士嗰程火車,我哋亦都一致贊成唔去Lausanne去Zermatt
雖然係會貴咗好多,但本身喺Lausanne就無嘢做,不如去行山
但有個解決唔到嘅問題,係我買唔到瑞士張半價卡,用visa比錢收唔到SMS
哥哥張debit card又唔夠錢,無辦法,唯有見步行步啦
我見佢哋兩個都瞓咗我又瞓埋一份,七點幾佢哋叫醒我出去食飯
喺附近行咗一陣就求其入咗一間餐廳食飯,有Wi-Fi,服務又好,幾推薦

絲打覺得女仔一個人去阿姆斯特丹感覺上安唔安全

同一個女仔frd去過 覺得安全 四圍都好多人
有朋友一齊歐遊真好

唉 最衰荷蘭比利時果一段無fd陪我盡量係天黑之前行動應該無事嘅
我之前去三十幾日都用左二萬幾

Btw路上預心

喺阿姆斯特丹好多人行過嚟話同我影相
無論去邊都好,小心為上,夜晚盡量唔好出街
揀夏令時間去啦最好,日照長到你驚
有朋友一齊歐遊真好

我用半個鐘就說服到K子一齊去
最好係同啲夾嘅朋友囉,唔夾嘅慘過食十舊屎
相認番先 我係cappadocia個巴打 e+係特拉維夫 悶到仆街
我之前去三十幾日都用左二萬幾

Btw路上預心

嚇我唔到嘅
不過我無乜點用錢,好少出去食
相認番先 我係cappadocia個巴打 e+係特拉維夫 悶到仆街

喂 hi,
你幾時返香港啊?我哋廿四號

喂 hi,

聽日啊 又要番工拉 pm你contact 拿番我d寫真okay?

喂 hi,

聽日啊 又要番工拉 pm你contact 拿番我d寫真okay?

can do
tg: mrsryosuke
廿二號

五點起咗次身,本身諗住上山睇熱氣球,但係天氣好差,繼續瞓
最後八點起身,撥個輪落reception話我哋想去個green tour
百二蚊土幣一個人,包入場飛,酒店接送,lunch,幾抵
同埋得佢有個underground city,我哋橫掂都無嘢做就john啦
一樣啦,酒店包早餐,係天台食,個景幾好,叫做睇晒Gomere
又係拎返一兩粒蛋旁身嘅時候啦
上到車,今次反而係我程程車都瞓
第一個站係Panorama of Gomere,幾靚,不過天氣都係差
聽完guide講Cappadocia點嚟,再影完啲玩命相就走(識咗個香港人,已相認
第二站係Selime Monastery,總之就係講以前啲人打仗,匿咗喺個石山上面
同埋佢啲石好特別,係比較軟,之類啦……
特別喺啲轉彎位,黑到有啲位咩都睇唔到
第三個地方好遠,叫Ihlara Valley,搭咗九個字先到,有啲似迷你版大峽谷
谷底嘅地方好多教堂,我覺得如果你想行晒基本上係無可能,除非你同個guide講定
因為我哋都只係草草行咗三個地方,但下面有多過二十個教堂
我哋大家都覺得對比起棉堡,依個tour更加值得john
首先因為佢點與點距離好遠,棉堡我哋行路都到啦
同埋佢比較多嘢睇,棉堡嗰個有啲單調,所以overall cp價依個高好多
午餐是叫set嘅,所以其實唔係太飽,大家都拎粒蛋出嚟食

之後就去underground city,總共有十四層,但我哋淨係落到第八層
最後就係去Pigeon Valley,唉,我應該book依到嘅酒店,失策啊
跟住少不了嘅就係去啲買嘢嘅地方,Onyx Factory
依個對比起棉堡嗰個仲衰啲,少嘢睇啲之餘,佢賣嘅嘢又貴啲
我哋返到酒店都已經六點啦,九點半玩到六點,時間上都屌打棉堡個tour啦
晚餐都係公仔麵,九點零出咗附近影燈,好想買,但無位又無錢

#885多圖

啲人咩樣架?影咩相?
係呀 我八月去九點先天黑

唉 最衰荷蘭比利時果一段無fd陪我盡量係天黑之前行動應該無事嘅

絲打你幾時去?

絲打你幾時去?

覆完先睇到你個comment

絲打你幾時去?

八月頭

絲打你幾時去?

覆完先睇到你個comment

唔緊要喇如果岩時間可以考慮下一齊玩!

啲人咩樣架?影咩相?

乜國家都有,要同我合照
依家都係九點零先天黑

啲人咩樣架?影咩相?

乜國家都有,要同我合照
依家都係九點零先天黑

咁去紅燈區咪好無feel 利申我淆底應該會報walking tour
廿三號

終於一早起咗身,Google map上山上到一半有狗
仲要係真係有攻擊性,我哋離到遠一遠都keep住吠我哋
迫於無奈之下我哋落返山去搵下有無第二條路,行行下個天愈嚟愈多雲
我哋仲見到有幾條友成功攻頂,不過天氣差,影咗一兩張相就落返嚟
所以我哋都暗爽好彩無上去,如果唔係就賠了夫人又折兵
行返酒店補眠,再去食早餐,過多一陣就去返個巴士站等車去安卡拉

話說其實我哋依個行程都係跟一個台妹blogger嘅schedule(日子唔同外)
佢就話喺Cappadocia無車直接去Safranbolu,所以要喺Ankara轉
(我book完都唔知Ankara係首都)
去到巴士站等緊嘅時候我又𥄫下台妹個blog,點知佢就打咗句「果然是土耳其的首都」
當時我哋都好驚訝,頂……喺土耳其咁耐都唔知添
原本四個幾鐘嘅車程我哋搭咗足足一倍有多……
可能真係因為首都嘅緣故,我哋遇到四次檢查,真係有人揸晒槍咁

途中有飄雪

第一次check我瞓咗,但我frd話超過四十五分鐘
直到最後一次佢先有問我攞passport(但我擺咗喺篋,佢無叫我去拎)
巴士駛入首都嘅時候,周圍啲建築真係現代化咗好多
你會見到其他地方少見嘅高樓大廈,我見到好多車廠(無貴車不過)
巴士站係連住地鐵嘅,全部地鐵站好似死城咁

真係十足十下一秒會有喪屍衝出嚟咁,勁陰森
喺巴士站過酒店一條線唔洗轉幾方便,間房幾大,包早餐(無咩食)
全日無用相機影過相,晚餐喺附近一間餐廳食,好 撚 伏,屌
因為佢meun無英文啦,咁我哋就玩看圖講故事,最後個staff推薦咗兩樣嘢食
我哋為免中咁多伏,所以淨係叫嗰兩樣……點知,三個都唔食膶嘅人叫撚咗膶
大家都食到就嘔就嘔咁,拿拿林比錢返酒店瞓仲好
仲要因為係星期日,成條街真係人影都唔多隻

意粉汁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞