朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
你朋友連香港發生咩事唔知,點討論?
你朋友即係你
唔係完全冇可能性,因為中共成日講要地唔要人
不過真係出兵之後塊地都己經冇用
外資走哂中國經濟一定大衰退幾十年,全世界尤其台灣見到一定醒哂
出左兵依d先係真正攪炒,用香港人既命去換中國幾十年既經濟外交衰退
香港要發展到自己既工業、科技唔好再靠哂金融旅遊
支持香港獨立
有時都幾諷刺

好多爭取五大訴求嘅人
一聽到港獨就會用「無可能」「好難」嚟落閘
(真心唔支持嘅另計)

但當你提出同中共爭取五大訴求一樣無咩可能
佢地就會話「唔係見到希望先堅持,堅持先見到希望」
「幾難都要抗爭到底!」
16年明明獨派瘋狂做文宣 估唔到而家又退步返晒 連連登都係咁
第四次工業革命
3d printing香港係有技術同人材
on少陣9啦
10分满分五大訴求難度係2獨立就係11
咁撚樣都可以拉埋一齊黎講
你用民主國家同中國比?就算佢哋獨立唔到,處境都好過香港。
雙普選難度係2/10?
台灣有半導體有台積電,連中共都想偷技術
香港
所以就係話人地民主國家都獨立唔到

我地要5大訴求感覺都好難, 因為對手係支共, 仲要呢家話事係稱帝既習總
就樓主個FD講緊香港獨立問題, 我認為的確無獨立條件

BTW, 樓主個FD有話抗爭者要爭取獨立咩?
加泰班人個獨立運動比較和平,加上歐盟又唔出手,好難成事。
其實民主無意思,依家係要搞好民生問題同警權問題,民生好有法治無必要民主
當一個地方民主化要好多野籌備,唔係一時三刻
ON9, 唔好借我個POST 講D 5毛論

仲要呢個論調呢家都無5毛講
我覺得港獨可以討論 討論港獨唔代表扣連左反送中運動
ON9, 唔好借個POST 講D 5毛論

仲要呢個論調呢家都無5毛講

樓主呢D 似是而非POST 唔好用黎亂帶風向啦

呢家無人話要獨立
個世界今日唔知聽日事啦 你問有無可能 不如問自己想唔想
自我硬漢子 拼出一生癡
流汗血盡赤心 追尋大意義
生命作賭注 留下了英雄故事
憂患見骨氣 昂步顧盼似醒獅
加泰獨立唔到係因為西班牙啲人亂生仔
五大訴求只係易入口既講法
根本ultimate個意義係獨立
所以69後已經講過心水清既人就知道香港只有獨立同種族屠殺其中一個結果
奇怪有人覺得會應承雙普選
【眾籌 Google 廣告】 本地文宣 : 多媒體廣告
https://lih.kg/aeNRksU
笑撚死
連連登仔都咁唔清醒
自治同獨立只係象徵意義上既分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞