朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
加泰情況同香港有D 似, 本身有錢, 叻人又多, 有自己語言, 有自己獨有文化
但分別係加泰有好強既農業. 西班牙本身已經夠窮, 加泰係相反地經濟支撐住西班牙

加上西班牙係西方國家, 點打壓獨派都要有民主國家應有既底線

相反香港雖然係支那不可替代既地方, 但另一方面支那本身都真係好有錢, 加上有強大兵力, 仲要係獨裁集權, 雖然多多少少都忌憚西方國家, 但本身唔係民主國家, 真係唔鳩洗理你外國政府點睇

其實咁樣行落去, 呢盤只會係死旗, 係睇香港人放棄先, 定大陸全面派人強力打壓先
五大訴求既目標唔係獨立
憑中國係邪惡軸心國
各位巴打絲打,頂住呀!
路還很長,記住齊上齊落!
香港人可攻可守,智勇雙全!
記住永不分化!不割蓆!不篤灰!
It’s now or never

824 機場復活,WE WANT YOU,而家搭車犯法呀?

因為中共逼到我地入死角
Chinazi
攬炒
爭取呀大佬
依個唔係贏唔贏到嘅問題 而係面對強權 我地必定要企出黎擋住佢
照你咁諗 贏到先支持 咁全撚部係曼城fans啦 阿仙奴執撚得啦
51st State🇺🇸
connect埋全世界都杯葛佢 唔係無可能
所以對外國嘅文宣要做得好好先得
係係係, 乜都唔去做, 乜都唔做就最好, 呢D失敗撚返歸訓教啦
人地唔得=我地都唔得
goodest logic
支那有春錢, 得個殼, 靠假數+印錢+解決追債的人先保得住十個煲三個蓋
表面鑲金, 入面黑洞
就憑中國比西班牙極權同獨裁
唔好再成日講咩獨立 我地根本要自治已經夠 係共產黨唔比自治我地先攪到咁 所以一定要抗爭到底 五大訴求 缺一不可
支那有錢?
欠錢嗎
又亂套獨立帽子?
我哋五大訴求同獨立無關
孫中山用左十年,係十年呀屌,先推翻清朝,我地仲有好長嘅路
你朋友坐左幾耐 都唔係要獨
我唔知其他人點
我最終目標係要中共倒台
中華聯邦或者51洲依D遲下再講
重來 未講過要 港獨
係 中共 柒婆 將呢頂帽 放係我地頭上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞