朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
咁愛爾蘭呢
咁你又知唔知你爭取緊既野其實就係獨立啊
脫離到好似台灣咁,有普選,有自己政府,但係名義上唔洗一定獨立,留返D面俾中共。
改得第一條其實個結果就係脱中
又有人搏大霧眾籌 大家小心咪受騙
https://lih.kg/1495321

如果香港真係真正自治,其實係已經具備晒一個國家差唔多所有基礎條件
係爭軍事方面咋,所以喺支共眼中真普選等如獨立
出得呢個POST都知有人想做乜啦!

連登=港獨基地

我地冇咁ON9既
加泰獨立受到歐洲同英美反對
國際上面幾乎係一面倒反對佢獨立
但香港呢場運場而家已經有歐美, 連日韓都開始支持
國際上有盟友支持
幾時有人係遊行講過港獨至少唔係依十年
獨立一定係最終結果
其實唔洗怕講出口 點解要怕?
首先,五大訴求同港獨無關

講條件根本晒鳩氣
香港本身條件已經優越過好多國家
我地唔係獨立,
係要番係基本法入面講明俾我地既野,我地要返晒,冇得再拖。
都冇人話要獨立
係唔係低能
比你睇多次五大訴求
你唔識睇可以叫人讀比你聽
撤回惡法
撤回暴動定義
撤回抗爭者控罪
設立獨立委員會
立即進行雙普選
多謝你
我地依家無話要獨立喎,係要落實五大訴求咋喎
想問唔香港獨立,改要成立 中華民國香港 大家會唔會受?
唔係將香港同台灣合併
係另一個政府,如果有朝一日大陸都爭取民主先考慮統一番
國民政府都試過同時有兩個政府,武漢同南京
唔想再爭論 都係果句 我明白你既主張 我完全明點解你地要咁講 不過係現階段 我真係仲係覺得爭取五大訴求係主流 如果有一日 大家係去到死都唔怕 好似烏克蘭咁 我都絕對會企係你地果邊 一齊攪獨立
你要就另攪運動,同今次五大訴求完全無關
屌你,咩叫討論呀,你同共產黨有咩分別呀,學術討論話人分化,痴撚線
係要番係基本法入面講明俾我地既野,我地要返晒,冇得再拖。
獨立唔洗問中共,有民意有外國勢力就得
香港條件比佢哋好,所以依家就利用美國爭取緊。
點解選擇搵野講個議題會係針對中國?
即係呢樣野係美國人所想
其實冇話con唔condom
只係此刻大家目標一致
外國勢力真係好重要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞