朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
由頭到尾都5大訴求!
獨你老母立咩
成個運動完全唔關獨立事
啲港獨撚成日騎劫個運動
想大家自己問下自己
如果民主回歸中國,係咪就甘心做中國人
唔準甘我老母
話你知 中國無左香港一樣唔掂
講港獨最多係政府同大陸人。
訴求冇講過,大家只係爭取自己係呢個地方生活嘅權利。
將來既野冇人知(包括你我他走左去做雞鴨鵝都冇人預計到)
不過呢一刻,呢一個moment ,
冇人會將呢個5大訴求運動同港獨聯埋一齊
永續基本法?
我唔知佢地點諗,但係班mon po警犬成撚日quote連登d野出來講,d人廢撚事有位俾人入啫。尤其依家上面係咁吹風話d人搞港獨,實際係根本如果中共肯放權落來俾香港有真正自治,根本就唔會有人要搞獨立。

我頭先講要鋪陳就係咁既意思,要合理化成件事既話,必須一步一步從思想上解放,要強調因為中共無視香港市民既聲音,違背97年對香港人既承諾,逼不得已至要行獨立之路,咁樣成件事至會合情合理。總之先搞好對外對內對上既真雙普選宣傳先啦,之後點樣做都要睇事情發展。

補充一點,依家唔講唔代表唔敢,只係策略上需要而唔特登開口講。要記住成日吠既狗唔會咬人,沉默到底既老虎至係食人唔lur骨。請記住呢一點。
口唔洗講,做就得喇。台灣政府都唔會提台獨啦。一個中國,各自表述咪算囉。
今次唔係要獨立喎, 你去左邊個平行時空?
5大訴求有獨立咩?

冇啦啦講獨立又想亂標籤?
冇利益係入面
憑咩要人支持?
佢其實冇義務要支持
我就係想講呢樣野
我都係連登講姐,你咪駁我 咁外人睇上去都好好睇睇
但係現實入面,和理非又明唔明佢地心入面要準備好獨立先
根本香港大部人都覺得香港係中國一部份,咪撚玩啦仲要錯到幾時??
無人想騎劫反送中

所以依家咪討論港獨既可能性囉
唔等於可以獨立。
中國倚靠香港資金,但唔係倚靠香港人。匯豐國泰大孖沙都跪低,你睇下係邊個倚靠邊個?
五大訴求從來冇變 但你自己諗吓除咗獨立
有咩方法解決到五大訴求 特別係真普選
唔係要你掛獨立喺嘴邊 但一定要所有人知
唯一解決方法就係獨立
咁你一日唔同和理非解釋獨立,拉攏佢哋支持,佢哋一日唔會贊成架喎
仲有,如果有日支爆,有機會可以自決獨唔獨立,成班和理非愛國主義上身,咁就浪費左脫支既時機
共狗真係比真普選你 2047年咪又收返 到時連遊行都冇得行啊
唔想獨立,想攬炒
再係咁諗
下一代只會再行多次今日條路
到2047年 仲有邊個國家可以話中共違約?
因為佢已經「履行」左五十年不變
到時已經冇任何牙力同中共deal
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞