朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
邊能個話獨立啊
你都幾天真
覺得一個獨裁政權會容許一個地區真正自治,現實話咗俾你知一國兩制都好,主權依然喺中國,共產黨唔會俾基本法真正落實,明未
自治係無用

國泰一比中共威脅,CEO同成間公司即刻跪低

只有脱離中國,免於比中共揸春袋
我好明白你諗緊咩 但係我地宜家既目標一定係真普選先 起碼會有更多人既接受同認同 呢個世界無野係可以一步到位 我地一定係搵一個最受大家認同既事來做
五大訴求無講獨立
但要真正真普選
除咗中共倒台或香港獨立
仲有無第三個可能?
冇人話要獨立
不過香港唔理長短都好 一定要獨立 如果唔係共產黨嘅魔爪一定冇可能放過香港 唔好妄想共產黨真係會俾真正嘅民主自治香港 你睇下而家 唔同大公司嘅清算 監控鏡頭 社會信用評級 陸續有嚟
屌佢老味,一個發展中國家管治一個已發展城市,共匪憑乜
唔試過你又知
起碼呢個年代, 係實行唔到既野
我係咁覺得
依家係時候要做思想啟蒙
你要明白一樣野,只要我地demand任何會令共產黨損失任何管治能力嘅野,無論其正當性有幾高,極權都會用盡一切方法打壓阿地,呢個就係現實呀巴打。
過到五大訴求
10年後大陸又有少少起息,又黎攪尻香港人一次
我地呢化老左真係唔知仲有無咁好力
我地曾經都覺得00後成日玩抖陰好撚共
我地又點撚知10後20後到時仲反唔反共

呢代人既責任呢化人負責
出得呢個POST都知有人想做乜啦!

連登=港獨基地

我地冇咁ON9既
今日唔爭取獨立
以後個個袋住先
咁到2047就玩完

贏 我地就要贏哂
你不如話蘇格蘭/加州獨立唔到
美國已經覺醒知道同中國做生意=吸毒
其他歐洲國家慢慢會跟機,發展中國家更加已經知道一帶一路係伏
自己香港不只自己救
冇外國勢力曉飛都冇用
港獨係俾中共扣帽子扣上去嘅,方便打壓反對派,香港人從來知道冇可能獨立到,退一萬步講,就算獨立到都只會迎來一段非常長嘅黑暗時代
我地唔係獨立,
係要番係基本法入面講明俾我地既野,我地要返晒,冇得再拖。
16年民研係有16%人架
香港獨立一樣係upgrade
本心冇變
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞