朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
睇佢要錢定要面
美國肯定會放條生路,唔會趕狗入窮巷
係我明
但係香港獨立係一個五大訴求下必然會面對既議題
你依家避撚左唔講 去到美國問你想要咩既時候
佢見到既只係香港人想民主回歸中國咋
憑中國唔係西方盟友
好多國家排緊隊譴責中國,有機會仲唔大大力砌落去咩
加泰搞獨立公投
比西班牙防暴 打到仆街
對抗ChiNazi最前線、守護世界自由的基地
其實岩岩有個巴打講得好岩 就算我地心諗住獨立 口都係要講 五大訴求 缺一不可 因為外國可以幫你爭取民主自由 但如果你玩到獨立 外國好難幫到手
例如台灣咁 現狀來講美國仲可以照住台灣 如果有一日台灣真係正式宣佈台獨 相信個局勢唔會係咁
你諗清楚乜野叫真普選先
的確唔係要獨立,不過抗爭到依家,我諗好多人都心知肚明獨立係唯一出路
憑全球無一個城市好似香港咁獨特,華洋共處令香港文化可以集百家之大成,而且係各大國同中國貿易必經之路,巨量MNC同中國國企係度插旗,中國班契弟又要靠香港洗黑錢。
無論文化定經濟定位都係無可取代,如果香港被滅對各大國都會有影響,其中中國食最大impact。
我唔夠膽話香港一定要獨立(當然我想獨立),但係香港人其實好大bargaining power同中國班垃圾鬥。
(軍事經濟)聯盟可以
合併丶聯邦化唔支持

香港一定要喺中華之外 咁先最安全
中華地區無論變成點 只要佢統一對香港丶東亞都係一種威脅

而且一統一佢地太易走向極權丶帝國主義
冇考慮中共有幾垃圾呢個factor
真係播哂種又做咩要驚和理非接受唔到???
講得好

中共係過街老鼠
人人得以誅之

#freehk
諗長遠啲 就算共狗痴咗線比香港人普選 到2047年一樣會收返 仲要諗吓到時香港人比班蝗溝淡晒 你而加唔做唔爭取 到時想講都講唔到 民生係唔會解決到 我哋連叫停150隻蝗都做唔到 都唔使講咩專才計劃
攞返1965年新加坡被逼獨立會唔會岩啲。我要強調被逼。大佬,香港呢本書你都睇唔明,亂鳩咁搞,HK ppl rules HK 完全做唔到。

本來你收返曬啲衰野, 香港人一定做返港豬啦。一國兩制玩到2046, 冇人記得啦。

但呢兩個月發生既事,俾人發現根本現有框架已經冇option.
邊個要獨立
我要佢地一齊炒
憑美國制衡中國

香港本身有自己既貨幣、法律、文化、語言、經濟體系等等,如果立法會全面普選,即係有埋自治權

如果老美肯幫手推普選,比埋香港免簽證,即係承認香港有自己主權地位,咁已經同一個獨立國家無分別

獨立唔一定係要講哂出口佢係一個國家先叫獨立,有哂權就得

其實呢次時代革命好多人都意識到
唔獨立就無真正既民主,自由

食,水,商家,甚至航空業全部都比中共揸春袋
佢一句SAY NO,你就要交人,送你中,炒你魷魚
唔聽話你就聽執笠

喺一國兩制既原則你香港有真普選都唔會反抗到
毒立就有你份
Alvin Yeung響hardtalk都俾人問到口啞啦
唔止,我記得14,15年有民調,全港人口有10%左右
最近又有民調有75%人同意獨立,即係25%係覺得可以接受或同意,但呢個民調我唔知係全港人口咁計定只計反送中支持者人數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞