朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
無錯 無活動嘅時候應該睇多啲書
豐富下自己思維
咁講既話,獨立都係upgrade,都無變質,本心無變
根本台灣人心裡就(覺得)自己獨立左
呢一個思想係香港人同台灣人既方別
我地連(想)獨立既意志都無,一味話唔得唔得時機未係五大訴求唔係要獨立
我就真係唔撚知香港幾時先可以好似台灣咁
其實呢,五大訴求畀你認真達成晒,在中共而言你已經即係獨立咗。又或反轉講,你唔獨立,其實邊會達成到堆訴求呢又。

即咁講,你收埋堆獨立呀歸英呀投美呀唔講,咁你堆訴求就算中共同你吹話「得得得」,其實又點enforce?你咪又係要出面國際搵條鎖鏈捉狗咁捉去勒中共交貨 (e.g. 以有武力back up 嘅前提派人落地響香港甚至中國監督執行堆嘢)。要玩到咁先得,其實已經係去到你要「真‧脫支」一樣嘅程度。

只不過好多人,係唔會/唔敢反轉用呢個方法諗。咁就梗係縮啦。又或再衰啲講,總之要「搞大佢」,一個唔該second-best甚至third-best 結果,人哋都可能grant係一大堆難民,都叫做「好過無」。唔吹大唔搞大,之後人哋又會變返「哦,無事,bye~」,就真係嗚呼哀哉嘞。
我都係講多一次 我無唔明你地講咩 但你直接講獨立 根本唔係社會大眾所能接受既事 你有呢個主張 我係絕對理解 你可以繼續你既獨立主張 不過我會比較希望爭取真普選 因為我認為呢樣野和理非比較容易接受
成日話唔係港獨係要普選係要自決自治
如果獨立無可能 咁普選一樣都係無可能

兩樣野係支那眼中根本無撚分別咩
但佢咁諗都唔係錯 兩樣野最終既目的都係拎返香港人應有既主權 防止利益輸送中國 而唔係純粹掛咩國旗咁簡單

話驚畀人扣帽子 而唔夠膽叫港獨 就等於一四年嗰陣叫人唔好落中共面一樣
我冇話會「幫」
從來都只覺得所有野只可以靠香港人
就算早幾日真係64重現 外國都只會制裁唔會出兵

當然 靠香港人自己都冇可能獨立到
所以而家只可以爭取憲制內合法權利
但當某一日上面講既critical moment 出現而且香港有機會出現加泰嗰種情況
外國肯「承認」你既合法性已經係最大既幫忙
如果你真係唔想要中國式既統治
長遠黎講,香港既前途暫時只有兩個走向
2047再續/永續基本法、分裂
咁講中共一樣唔會俾你獨立啦
點解大家要咁驚講獨立?

獨立 自治同普選都係指向同一方向

最終都係追求民主自由自治

要有實然主權嘅一個政府必然係要獨立㗎喇
一步一步來啦,邊個唔知你講既係唯一出路姐,都要鋪陳架,唔通一跳就去講獨立咩。首先講真雙普選->中共唔批->違反承諾->大條道理同國際講支那唔遵守承諾->名正言順擺獨立上國際舞台。

就頭先既野來講,首先我地自己都要將真雙普選訴求變成風氣先架,依家大撚把人連呢個都未跟得切,仲係講緊林鄭下台炸。
真係好撚好笑依家d人
你ff個政府會履行五大訴求,什至普選?
政府根本唔撚驚香港人會做得出d乜威脅到佢
成班傻系仲on99企係到嗌五大訴求,轉個撚頭就比班狗打撚到仆街
然後就收皮,完
下個雨革
醒下啦香港人,仲五大訴求
又係呢d一野打沉
獨立現階段只係一個意識型態
如果係連獨立意志都無
我真係唔知爭取個真普選黎做乜野

到時整個vote 民主回龜中國vs香港獨立 我真係覺得香港人又會錯多次
蠢人諗法 要真正雙普選根本就係等於要獨立
你唔獨立到共狗會比你雙普選?
今次五大訴求,從無要求獨立
唔係驚,
係唔需要講住。
阿仙奴對上一次聯賽冠軍係幾時
阿仙奴有冇攞過歐聯冠軍

利伸:阿狗
首先,五大訴求同港獨無關

戴完頭盔,回正題
加泰國際地位同香港無得比,香港已經係好多國際組織既獨立會員,加泰唔係

中共要做地球一哥,輸出中共模式
西班牙無
美國唔撚係覺醒呀屌,
2020選舉啦,要搵野嚟講嘛。

加上美國其實最後都係要完咗個trade war 佢,香港呢刻只係棋子,隨時可以變condom架。

唔好ff外國會幫手,佢地幫唔幫,從來唔到我地話事。

利申:realist
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞