朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
想補充埋一樣野
唔想獨立,只想反送中/五大訴求/黑警暴力等等既人可以諗下

當一個政府同商人權貴,黑社會勾結,警隊入面全部係喪心病狂既暴力罪犯

一個咁貪污,腐敗既體制,仲留黎做咩?
原來5大訴求最近加左獨立?
咁啲真軍人係咪又有武器,唔係既話,武力咪一樣唔對等

用返一路以黎方法
提出合理要求
set deadline 宣揚佢
對家唔接受
增強民意 合理化自己升級

又唔係一定要立國
如果係公平公正公開普選情況下自治
香港人會唔會介意同中國達成協議?
(e.g. 中國提供軍事,香港主攻經濟)

講真我唔知大家有無諗成功會點
但我個人睇法
一係香港贏,一係港中雙贏
先係比較可取既方向

但重點係
班撚屌淨係玩極權
WW然後世界板圖改變
咪撚煩啦
係 中共個自尊係唔會允許你咁做
但係暫時我地都只可以用基本法名義爭取雙普選
如果要開independence條路 我地而家要繼續輸入公民意識 同多啲提醒身邊既人有呢條路
你都知佢玩極權
同埋
2047香港都係要交返比中共
唔知到時中共比唔比香港繼續一國兩制,因為一國兩制既好處大過收返香港太撚多
但係咁樣既一國兩制,只係將香港人換血換哂做大陸人
一日香港唔脫離中共,「香港人」係無得贏
ChiNazi
識戰術同戰鬥方法都已經完全唔同玩法啦
我都估你有睇winter on fire
人地中期已經有方陣,好多用緊金屬盾金屬武器
有人教要點推進

重有,烏克蘭之所以贏,係個總統閃人
我問你,香港特首閃人,習近平會唔會?
大家心知肚明啦

都係個句,港獨根本就ff ,想獨就一定要聯同南方部份地方一齊先會有機會獨立到
加泰證明和理非搞獨立, 九成會失敗.
反觀俄軍大力支持既克里米亞就成功脫離烏克蘭"獨立"
[或稱版俄羅斯吞拼]
係共匪眼中同獨立冇分別
咁你點知香港示威者會進化成點?
每個地區都係獨立個體,可以參考,但唔會一模一樣
所以你攞人地個總統最後走佬嚟比喻無意思

我唔同意香港一定要聯同南方先做到

任何事情未成事之前都係ff,你果啲一樣都係ff咋
就係咁樣,真雙普選係跳板。呢度有批急獨派一日到黑淨係識響度叫人獨立獨立。實際點實行,點鋪陳,點宣傳,點爭取國際支持,乜都唔諗。淨係好理想化同學院式咁響度講有獨立至可以blablabla,真雙普選冇主權支持會點點點。大佬呀,學術野留番讀書果時至拎出來啦。

你達呢d出來唔係好多人聽得明架,衰d講句,200萬人入面都有一大部分既人係純粹睇唔過眼政府咁過分至走出來架,你估果五大訴求佢地真係識晒,真係知真雙普選係乜呀?莫講話俾支共標籤到爛既港獨。

我成日都覺得唔好成日只係響自己同溫層不斷講港獨,就代表全香港人都知點解要獨。宣傳係要,但唔係完全冇鋪陳咁去做。班急獨派自己諗下啦。
如果中共唔理民情,獨立係最後手段,如果佢守承諾無人會要求獨立
點解呢個post 突然間從熱門上消失?
到時 咩環境都唔知啦

攬炒既意思係大部份外資 走人

局勢唔定 都未必會入返香港

唔好以為外國佬真心幫香港

其實係借香笑支共
香港比起加泰有更獨立嘅地位
所以而家一定要開始建設反共經濟圈
軍隊都係問題,除非支共分裂有廣東頂住
黨性好難講
咁愛沙尼亞呢?

雖然獨立有更好既生存空間

現在係五大訴求

事實上,科技強國並非一開始就這麼強,能有今天的成就可以說是為勢所迫。1991年,愛沙尼亞脫離蘇聯獨立之初,只是個非常落後的農業國家,基礎建設薄弱,通訊更是封閉,全國只有一半人口有電話可用。當時愛沙尼亞跟外面世界的聯繫方式,就只有一部藏於外交部花園裏的芬蘭製手提電話。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞