朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
思想跳躍係要一段好長既時間
你唔比佢地開始跳,佢地就原地踏步

今日和理非如果對比中共屈港獨都唔驚唔割
香港就真係可以爭取真普選啦
因為係中共眼中 真普選就係港獨啊 聽到咁樣和理非仲爭唔爭取啊?
香港都冇條件
咁支那憑咩
block
佢係鬼
因為歐洲無國家支持佢獨立
點解,因為大家企西班牙政府果邊好過

香港唔同
支共絕對人人喊打
追求真普選係個過程 香港獨立係個結果
西班牙係北約成員國,中共唔係。
支那本身都真係好有錢
帳面上係 實際上就得大陸知
係佢地成日話我地港獨
而事實係我地重點都唔係e到
咁真係絕望真相啦
你真普選後又唔想益中共,又唔想比中共攪屎忽
你真係以英美會出兵幫你打???
你地方細到連一日都冇能力守到
就算想黎幫你都趕唔切黎
好多人跟唔貼,淨係睇到個過程諗唔到個結果
我真係好撚驚爭取到之後佢先發現 吓港獨no~~
到時400萬人以上話民主回歸中國 咁香港2047都唔洗傾
支那本身都真係好有錢

其實係支共有錢 d錢集中哂佢地度
台灣隔個海 咁多年都唔敢宣布獨立

香港隔條河 解放軍入黎快過馬撚

獨立呢兩個字 講到好似唔洗流血咁

再者共產黨唔會放棄呢舊肥豬肉
屌你冇香港人仔就係廢紙
邊個支撐邊個而家
唔等於可以獨立。
中國倚靠香港資金,但唔係倚靠香港人。匯豐國泰大孖沙都跪低,你睇下係邊個倚靠邊個?

唔獨立
黎緊只會有更加多匯豐國泰跪低
無農業,無軍隊。

其實比較好奇如果香港無左美國關稅獨立地區會變成點。

跟中國稅行?
咁唔通革命打幾個字就革到咩 退而求告其次都要做架喇
唔同
支那=全部民主國家既敵人
呢鋪打沉佢地就有可能
喺一部分人眼中 獨立就係五大訴求嘅先決/必須條件

即係你喺一間密室爭取手上嘅植物茁壯成長
當中已經隱含需要逃離密室重見天日
先block
變質
保路運動變武昌起義又有無變質
反送中只不過係反共其中一個里程碑
讀多啲書先啦短視撚
中共真係打過黎,所有外資都收皮,佢自己又無好處,國際又無好處
好囉好囉如果要一拍兩散既話,姐係中共都放棄香港帶黎既利益
咁香港變成點又對佢有咩所謂???香港人都無say啦你地成日覺得佢真係可以咁做丫麻

依家就係香港仲有利益所以先有得打呢場仗咋,中共無撚左香港唔得啊
你地成日信佢出兵真係
未來既野無人知
你放兵入黎就真係放棄舊肥豬肉啦
退而求其次?你明唔明五大訴求係要獨立情況下先解決到
仲有咁多人唔肯面對獨立嘅必要
得返廿幾年咋
係咪爭取完五大訴求到2047先諗點算?
呢種後知後覺其實咪就係反送中前嘅香港人囉
殺到埋身先理

我同意五大訴求唔關獨立事
但請對獨立保持開放態度
我要獨立
你咪要囉
咪搞彎五大訴求 搞到反送中變質
其他我理得你
反送中一早變左質啦,反送中一開始係無雙普選架
on9
先block
變質
保路運動變武昌起義又有無變質
反送中只不過係反共其中一個里程碑
讀多啲書先啦短視撚

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞