朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
唔好亂幫人set target啦事實上呢場抗爭對大部份人黎講五大訴求已經係終點 港獨從來只係小眾 不與五大訴求達唔達成到大部份人都冇諗過要港獨
無軍隊其實都唔洗真普選
香港係國際金融中心 加埋亞洲第一轉口港

加泰可以同香港媲美?
話先要五大訴求再算嗰啲直頭on9
同政改袋住先其實係一撚樣
仲有乜柒好多人接受唔到
屌你老母我哋出嚟抗爭啊
係做啱嘅嘢唔係要受人歡迎啊
先普選後獨立嗰啲仲癲
就係普選好多人都收貨到時咪仲少人想獨立
醒啦
冇世界上眾多民主國家支持
香港就有
請善用起底功能

我屌你老母呀
如果文宣做到你咁,場運動一早玩完
咁你可唔可以講下你既真普選係點樣?你預想既真普選結果係乜野?
真香港政府仲聽唔聽中共支笛?聽仲叫唔叫自治?唔聽你又做咩under中共對中共有commitment?
對中共無commitment但又唔想比中共攪屎忽?有咩可能?
你知唔知點解當時英國佬守唔住呀?
因為當時香港人個個大中華上身要民主回歸,咁你叫英國佬有咩ground幫你呀?
仲有美國果陣諗住拉攏中國對抗俄羅斯,所以置身事外
但如果當時香港人努力反抗唔送中,相信今日局面一定唔係咁

仲喺度講乜春軍備,美國佬派對艦過嚟,洗撚驚支那摺被軍咩
摺被軍咁勁,一早收復台灣啦
你既意思係五大訴求只係掛羊頭賣狗肉 實質係爭取緊獨立?
講到口臭 解決真普選=獨立
呢個傀儡政府唔可能代表香港人
除左推翻呢個政府,香港人重組香港人既政府,如果唔係,香港人一日都無好日子過
可能係巴塞既關係,一般人只認識Catalonia想獨立
實情係成個西班牙都由不同既自治區組成
以強國人既思維,呢d就叫『四分五裂』
明事理既人,就係『求同存異』
依家又唔係要將五大訴求改做香港獨立
只係想大家都有個preview呢個運動既結果係乜野
無預想好似一個牛咁衝,衝到邊個位就袋住先,咁咪又係香港玩撚完
獨立係一種意志,大家唔相信終點係呢度既話,真普選都係假
秒左條撚樣仲好意思叫人唔好spin錯思考
d concept完全跟唔上
主流依然係想逼中共實踐承諾比香港雙普選 我個人覺得呢加提倡港獨就太早 至少當呢場抗爭失敗左之後大眾先有可能諗港獨
無神神話要達成五大訴求就先要獨立
人地扣帽子依家自己主動戴,聚焦返啦大佬啊
同埋五大訴求根本按基本法香港政府係可以完全做到,只係佢唔做唔型咁我地咪出黎屌撚柒佢,迫佢做,關港獨咩事
講得出五大訴求係終點都知係on9仔嚟 唔獨立點去終點啊屌
同樣都獨立唔到
認真點搞
我哋同西方社會有共同利益,就係大家都係支持民主自由,反極權反支,呢樣絕對係符合西方利益,已經係互惠互利
外國想郁支那好耐啦,但佢哋都需要出師有名,依家香港反送支咪係最好既口實畀外國囉
搵美國幫拖呢個point我都特登唔講
但事實係好多人都錯解左當年香港既命運係點樣黎
香港一直輸就係因為一班撚屌「民主回歸中國」
我真係好撚驚美國幫我地fight到個選擇權返黎
最後又揀撚錯
參考愛沙尼亞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞