朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
[member]
愛中國 愛香港 愛自由
愛自由 愛包容 愛法治
首先,五大訴求同港獨無關

因為現階段外國唔會名正言順幫你搞港獨

五大訴求下既真普選一成功
和理非就係度ff選邊撚個

中共:我邊撚個都唔比你上位

最後又係度討論獨唔獨立。。。
和理非係明白五大訴求=獨立我地就唔撚洗驚啦屌
我淨係見到美國佬想香港行一國兩制,姐係中共統治不變下繼續搵錢咋
香港外匯儲備
give me freedom or give me death
中國乞人憎過西班牙好多
但好快2047年㗎喇
香港獨立係一個五大訴求下必然會面對既議題
呢點係錯,你得到個5大訴求對現政權係唔會有任可改變。
咁恭喜你,其實你都係想獨
其實諗定冇壞
支共唔比雙普選
如果美國問一係回歸中國
一係獨立
到時實同大中華膠開片
中國控制之下就唔會有自由丶民主同法治
無人要港獨,唔好on9
我想表達既係
中共所謂既自治 有晒前車之鑑
ok你繼續呃自己
人大講咗香港係中國不可分割嘅一部分
如果獨立會出解放軍打香港
所以我唔明獨立有咩用
Final decision 係中共到
因為美國喺果度無利益麻

香港係同中國周旋既關鍵,完全唔同價值呀

等有一日西班牙同美國有利益衝突

加泰想飛都得呀
冇獨立何來有真普選啊師兄 唔係要一嚟就獨立 但至少話到比人知獨立係唯一解決五大訴求方法 你而加驚其他人接受唔到 第時等班新移民蝗大過晒溝淡晒 嗰時真係冇人接受到
大陸媒體將港獨蓋過5大訴求
上鑊5年前就係政府成功將民眾從抗爭者中剝離
KO左成過運動
2019年唔會再出現同樣錯誤
其實而家全世界都叫中共維持一國兩制同中英聯合聲明,
港獨叫得最大聲既係中共,先唔計今次
2014雨傘果時689同張曉明話人地港獨叫得最大聲
本身港獨只係好少人會講下同ff下

因為佢地扣左你帽之後就可以話你分裂國家,扣台獨都係一樣,之後就成堆憤青自動空群而出
不過真係多謝佢令到好多人真係諗港獨既可能性
我覺得如果香港人真係有民主既話20年之內要獨立其實係有可能
不過而家成個香港太多產業傾向中國,地理上又太近令到件事更加難
五大訴求
我都係想咁回覆佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞