朋友問我: 其實加泰都獨立唔到, 香港憑乜

692 回覆
203 Like 1002 Dislike
完全正確
不忘初心
唔好俾運動變焦走樣
朋友下話
只有攬炒
Unpopular Opinion: 其實唔以獨立為目標,今日爭取咩都係空談。唔係散布d咩主義,五大訴求我會繼續支持。獨唔獨立都係遲早要面對既事,覺得無機會就即係今日既政策推遲廿年咁解。
獨立
咪撚on9

不如直接攻佔中國,你做習習個位,比較快
每個人都會死,所以自殺?
我明白重要,但唔認為我地作為非選民,會影響到佢地政府囉。
何況美國政府都唔會聽自己選民講野啦。。。

點解針對中國係因為中國想取代美國hegemony嘅地位。

我都係咁諗,有外國幫拖係會好好多,但我地唔係人地,無權亦都唔應該依靠外國幫手,就係咁簡單。
重點係共產黨之後一定唔會放過我哋
獨立只可以做 唔可以講 我哋只係遵從基本法給予嘅權利-港人治港(普選制度)
我明 但要認清到獨立先真真正正解決到五大訴求 唔係個運動維持到1年都冇用
其實獨立無意思,依家係要搞好民生問題同警權問題,民生好有法治無必要獨立
當一個地方獨立要好多野籌備,唔係一時三刻
如果今次運動有包含獨立,8 成人割席
我都明你concern
但依家獨立既意志唔播種
我真係好撚驚到時又 民主回歸中國vs香港獨立 呢d19議題既時候香港人又揀撚錯左
西方唔想打擊西班牙但係有興趣打擊中共囉點解
所以要靠美國幫。如果中共打壓香港,美國就打壓返佢
唔獨立邊有民主
痴線5大訴求有邊個係獨立
一句插死你班「無人話獨立」撚
如果外國夾鳩中共
迫中共比真普選香港,我可以袋住先
因為香港人無槍,要靠外國勢力幫手根本無得揀

不過我唔覺得中共會肯就犯
首先,五大訴求同港獨無關

其實播撚左啦,未係時候擺上台面講啫
講左幾多次 我地唔係獨立

五大訴求, 缺一不可

中共話我地港獨所以d人和理非驚/唔認同
但係五大訴求最終點就係獨立
玩到咁都仲要自欺欺人,香港人please
現實主義下97已經回歸左支那
香港憑乜野反支那?
咁係咪要懷抱支那
甘願比雞姦都唔反抗?
你同佢講 從來都沒有港獨 是中共打擊異見者叩帽子行為
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞