娛百狼人殺討論 (2)

1001 回覆
13 Like 3 Dislike
係, 高玩真係無人想玩騎士局
因為玩狼人最正就係對跳嬴人
有騎你講得幾好對手講得幾差, 騎一騎直接翻盤, 勁撚無遊戲體驗
諗真D 呢局係咪做戲㗎

預查狼唔跳
巫後置跳得差
騎唔驗

一晚死巫死預

假巫跳
騎再唔跳
推死獵
獵殺狼王
狼王中騎

完全幫緊問米佬做托
殺3原因根本唔係3跳平民所以似神,冇邏輯可言。娛百過往唔少真民跳民,而且佢似新手,話唔定真係跳民。

真正邏輯係7 8 10都相信5係預言,即係非預,剩番1 3 4 係真預

而4上晚殺左,冇得重覆
即係只可揀1 或3 殺,而1號狀態垃圾,小豬想屈佢係狼,所以咪揀3號。成個邏輯先合理。

同埋今集似做勢,點會冇人懷疑假預言家
大根玩狼人殺係會有效果,而今集冇乜笑位出
上帝視角睇大根會覺得佢反指標,非上帝視角可能會比佢套邏輯說服左
鑼輯正確, 我無企到佢狼人視覺推
我覺得個問題出喺搵紀卜心假跳
平時佢都信用破產
今日假跳竟然冚世界信佢
我才不信咧
佢查後置位個邏輯好,加上戴哂頭盔話唔死會點
當後後面幾個所謂高玩正常點會一信就信最後,以前第2日唔死已經開始懷疑,多謝毛弟唔跳啦
毛弟真係唔知發生咩事
以為嗰次俾09 兜口兜面話完會醒少少
點知都仲係反指標
連梁以辰今日講嘢都好似係認定咗卜心真預言真係好難唔令人懷疑係造馬
我反而覺得7號問題大過3號

3號查到狼唔跳情有可原 始終都係新手 仲要查到個狼係大高玩 驚都唔出奇

6號我都覺得佢發言唔好 但問題未去到咁大
要知道娛百狼人殺投票係多人投果邊就贏 即使只係一個人投票
5悍跳查殺6 佢投票就一定會投6
而6驚5係狼王 唔敢叫人投5 想自己夜晚毒都合理
問題係佢要令自己唔死 就要外置位推一個人 令佢唔會被人投走
太用力就驚人投走可能係狼王既5號 唔用力就自己會俾人投走 所以令自己處於呢個咁尷尬既局面 發言唔好

反而7號就真係好大問題 兩個神對跳
預言家vs帶毒女巫 一定要查一個 唔理查岩查錯 起碼俾到資訊好人
最撚離譜係到第二日都仲唔查 第二日仲要有個2號假跳女巫 7號查一個人直接可以知道2 5 6 7四個人既身份
十人局知道四個人身份基本上已經好清楚

如果要搵戰犯 我認為係7>>>>>>>>>>3=6
凱希表水果下如果講埋:大家今晚唔好投,等我地互投,如果邊個衝票邊個就係鬼
你地既然信5號係預言家,可以唔信我係女巫唔緊要
我夜晚毒走5號以示清白
不過可能後面宇辰都係on99唔會信
次次上帝視角睇佢做好人都成隻狼咁
呢場會輸係因為神職被狼限制住
而民得4號有獨立思考唔會盲跟風
3,6我都唔覺得係戰犯
3第一晚冇解藥唔跳好正常,而佢死果下反應話比人聽佢係預言死已經夠
6邏輯係唔想跳女巫,想觀察多晚再毒人。如果你係佢,假預下一個發言就係你,比人假查殺緊張說詞唔好,其實好正常。最尾都跳左女巫都比7/8/10 質疑,反而唔質疑第一晚就跳既預,7/8/10先係真戰犯
Exactly
下一輪灑毒咪得
白白浪費好人
呢個發言都唔好架
日頭平票係好人洩底, 主動鼓吹平票唔做好
我覺得最好真係即時跳女巫表明夜晚毒5自證身份, 再講呢一ROUND就算你唔信我都唔洗急住出我, 因為女巫從來都係一張夜晚解決既牌, 再叫大家票5, 其實咁就已經夠力, 唔洗刻意提怕5係狼王
紀卜心悍跳的發言㦬輯同狀態太好(不過之後一定誠信破

產),相較已言凱希一般般,但唔算差。

第一局應該棄票,佢會自證女巫。7帶一下風向,以辰可

能自從拍戲之後就一般般(第二局講得出太多好人奇怪,

點唔出狼都繼續信5),問米繼續帶風向,10已經比人帶

哂風向投6。其實第二局凱樂跳女巫,卜心就已經好難點

狼坑,問米再狼踩狼算係幾好的操作。

09同卜心應該係娛百最強的兩個。
4神3狼局我從來都唔覺得預需要匿埋
唔計怕無鏡頭, 純遊戲角度預絕對係一張犧牲打既牌
見到問米贏左得戚個樣條氣好唔順
再講其實狼王一定要毒出去係偽邏輯黎
狼王唔投住係建基係有2-3個抗推位, 而其中一個有可能係狼王
而唔係暫時得狼王一個抗推位, 而係你視覺下100%肯定佢係狼王, 仲要唔夠膽出佢
佢順便講埋佢毒既對象都合理既提狼王
我認為卜心首輪跳預、次輪指揮愷樂跳女巫,係壞棋。
利申左先,眾女玩家中最鍾意睇卜心,而家只係從邏輯上分析。

線索1: 3係神職走,爆哂粗反應係非常重要既神職,九成係預,一成係女巫。
獵人冇槍唔成立,騎士唔至於反應咁大。
所以:3只可以係預/女巫。

線索2:2/6其一係女巫

情況1:假如相信2係假女巫,6係真女巫,5就係假預
情況2:假如相信2係真女巫,3就係真預,5就係假預,6真女巫,2係假女巫。所以只有情況1合理。

所有情況都係都計出2/5雙狼,所以2/5必狼。好人結果先投小狼,最後殺狼王。

結論:只要證明2/5一方為狼,另一方必為狼。2+5只存在雙狼或雙好。

換句話說,即使諗唔到情況1/2邏輯,只要有有人懷2/5其中一方狼,狼就危險。因為根據上述結論,只存在雙狼或雙好,有人指揮騎士撞一狼即可出雙狼。

所以如果有09係度,計出兩種情況,帶領好人一下睇穿雙狼,將好人逆風改為平或順風。
即使09解釋完,班人都係唔明,只要09指揮騎士撞2/5其一,雙狼就出。
8同10係平民 無資訊盲跟都叫情有可原
7騎士盲信仲要零質疑
就算你唔質疑 騎士就係要出嚟派金水or查殺
唔係個人遊戲
你要說服埋其他平民同好人真係跟啱方向
佢真係唔啱做好人
唔想鬧到佢咁絕 但賽後仲好意思話鳩凱希
我覺得最撚大個鑊除咗預言家就係騎士
幫唔落
推咗3版唔敢碌落去睇劇透 而家睇今晚個集陣間再上嚟
凱希雖然發言有啲問題 但都估到佢點解會咁諗佢應該係覺5悍跳預言估佢狼王 驚佢帶人走所以叫大家唔好投佢 等自己夜晚毒佢 但講講吓發現唔投5嘅話自己反而係最有機會被投走嗰個 所以先跳女巫說服大家唔好投自己 可惜咁就比大家當咗係狼
我認為卜心首輪跳預、次輪指揮愷樂跳女巫,係壞棋。
利申左先,眾女玩家中最鍾意睇卜心,而家只係從邏輯上分析。

線索1: 3係神職走,爆哂粗反應係非常重要既神職,九成係預,一成係女巫。
獵人冇槍唔成立,騎士唔至於反應咁大。
所以:3只可以係預/女巫。

線索2:2/6其一係女巫

情況1:假如相信2係假女巫,6係真女巫,5就係假預
情況2:假如相信2係真女巫,3就係真預,5就係假預,6真女巫,2係假女巫。所以只有情況1合理。

所有情況都係都計出2/5雙狼,所以2/5必狼。好人結果先投小狼,最後殺狼王。

結論:只要證明2/5一方為狼,另一方必為狼。2+5只存在雙狼或雙好。

換句話說,即使諗唔到情況1/2邏輯,只要有有人懷2/5其中一方狼,狼就危險。因為根據上述結論,只存在雙狼或雙好,有人指揮騎士撞一狼即可出雙狼。

所以如果有09係度,計出兩種情況,帶領好人一下睇穿雙狼,將好人逆風改為平或順風。
即使09解釋完,班人都係唔明,只要09指揮騎士撞2/5其一,雙狼就出。

load唔到呢點,求教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞